Репродукција и садња семена белог лука Гарлиц

Садржај
 1. Време садње
 2. Култивација
 3. 9) Ми узгајамо бели лук из брошева
 4. Припрема кревета за семе из стрела
 5. Жетва

Чешњак је најпознатији и најкориснији од свих врста поврћа.Има специфичан укус и арому.Најчешће се користи у кухању.

Медицина користи чешњак за своје потребе, јер је јак антисептик.

Вртлари обраћају посебну пажњу на узгој ове културе.Садња чешњака се врши уз помоћ семена или клинчића.Два су типа: прољеће и зима.Пролећна сорта нема стреле, али зимска сорта не.Оне врсте белог лука које немају стреле репродукују се само уз помоћ клинчића.А они који избацују стреле разведени су уз помоћ булбета.

.Врсте зимског белог лука Петровски

Ове луковице се формирају из цветног јајника биљке.Њихов број може досећи 50 комада.

Време за садњу

Чешњак је једна од оних култура које се могу засадити у јесен и пролеће.Ако се садња обавља у јесен, то је зимски бели лук.Пролеће је засађено.У земљама са топлом климом, ова биљка се сади у пролеће.Где превладава хладноћа, чешњак се саде у јесен.

Поједини зуби чешњака се добијају из семена

Када су посађени зубима, они се благо клијају, а затим закопавају у земљу.Пролећно слетање захтева велику ефикасност.Тло би и даље требало да буде мало влажно од снега.Само у таквим периодима садње можете добити велике главе чешњака.

Припремљене сијалице треба да буду исте величине

Веома је тешко узгајати чешњак из семена.То захтева исправан избор локације:

 • Претходници белог лука могу бити махунарке или купус.
 • Чешњак не расте добро после лука или велебиље.
 • Немогуће је сваке године засадити ову културу на истом мјесту.Тек након 3 године може се вратити на његово слетање на истом мјесту.
 • Потребно је јести на јесен.То може бити компост или иструнути стајњак.
 • Пре садње, пажљиво проверите и погледајте чапе чешњака.
 • Лоши и размажени су одвојени од здравих.Да би их посадили у земљу требало би да буде пре почетка мраза.То би требало урадити за око месец дана.Током тог времена, биљка ће имати времена да се укорени, али неће имати времена дати велике избојке.

Припремљено земљиште за садњу чешњака

Кревети се припремају недељу дана пре садње.Ово се ради тако да се зуби не таложе превише дубоко у земљишту.Препоручује се да се зуби растављају на растојању од једног до отприлике 8 цм, а растојање између редова треба да буде најмање 45 цм.Ово ће служити као склониште од мраза зими.Ако мраз није јак, онда је прах опционалан.

Садња усева у пролеће није много другачија од предзимске.Разлика у дубини слетања.То је 5 цм, удаљеност редова је око 25 цм.

Растуће

Након слијетања, мора се подузети одговарајућа брига. Заливање се врши једном недељно. Потребно је храњење. Први пут наступају крајем априла, почетком маја. Други пут се биљке хране у јуну. Не можете хранити усеве пре жетве. Овај период је отприлике 2 или 3 седмице.

Млади стрелци на даљину могу бити кувани, пржени и маринирани

Изглед стрелица даје могућност да се део њих сачува за сакупљање булбхобес. Други део се једноставно уклања. Многе домаћице их користе као празнине за зиму, кувајући од њих разне зачине. Можете их замрзнути и користити зими за кување. Стрелице се врло пажљиво скидају, глава чешњака сама не треба да се оштети.

Добра жетва је немогућа без правовременог плетења и прераде. Бели лук не воли квартове корова.

Најголемите стрелци треба да бъдат за семе

.

Растуће луковице чешњака

За добијање висококвалитетног сјемена, чешњак се узгаја из луковица. То омогућава да се избегну све врсте болести ове биљке. Да би били погодни за садњу и имају високу клијавост, потребно је изабрати стрелице са највећим и најквалитетнијим котиледонима.

Стрелице су изрезане до последњих дана јуна. У то време, филмска облога на рупама ће постати сува и почети да се разбија.

На грмљу са даљинским управљачемстрелице морају да вежу лишће - тако да ће се глава повећати

Овај период се не може пропустити.Сада би требало да се одсече стрелице.Сушено семе белог лука у хладу.Могу се складиштити двије године без губитка квалитете.Са временом садње луковице чешњака се уклањају из цвасти.Изаберите највећи и највиши квалитет.Сетва се врши у времену између 7. септембра и 15. октобра.Следеће године можете добити прави чешањ од сваке луковице.Ово ће бити одличан зимски материјал за садњу.Од њих ће расти велике луковице.

Припрема семенских наслага од стрела

Кревети за садњу и узгој чешњака из булбоке припремају се на следећи начин:

 • висина кревета мора бити најмање 14 цм;
 • ширина треба бити око 90 цм;
 • Тло припремљено на основу 1 квадрата.м. Узети 4 кг хумуса, може се заменити компостом;
 • додати 1 тбсп.лсуперфосфат;
 • копају земљу, изједначавају и праве редове на удаљености од 10 цм један од другог.

Клијавост семена за саднице може се обавити у кутијама

Мјехурићи се постављају у редове након 2 цм, а зими их треба покрити земљом.У тешким зимама, кревети су обложени пиљевином (3 цм).Са почетком загревања уклоњена је пиљевина.

Кревет од чешњака у пролеће

За безбедност усева, потребно је обезбедити довољну количину снега у кревету током зиме.

За време зиме са малим снегом, он је убачен са других места.Када дође прољеће, клице ће се одмах појавити.У одсуствукише, треба залијевати кревете од чешњака.Младим биљкама је потребно додатно храњење и редовно попуштање тла.Прва исхрана се врши у априлу.Донесите 15 г нитропхоске по 1 квадрат.м. Друго храњење се врши у јуну, када се формира сијалица.Три недеље пре жетве треба престати са заливањем.

Кревет од чешњака из семена у јуну

На основу чињенице да бели лук има висока бактерицидна својства, препоручује се да се гаје у близини других биљака.То ће спријечити многе њихове болести.

Берба

Потребно је уклонити бели лук из земље када три четвртине листова биљке осуше.Зимски чешњак сазрева до почетка августа.Да би се осигурала зрелост поврћа копају пар глава.Својим квалитетом одредити степен сазревања целог лука.Зрели лук је прилично велик и развијен.Усјеви се извлаче из тла помоћу виљушке.Онда се бели лук суши.Одсеците лишће одмах се не препоручује.

Сакупљање једног зуба из семена

Следеће године, ови зуби се могу засадити да производе главе.

Стручњаци савјетују да се не претерује чешњак у земљи.Незреле луковице добро сазревају након вађења из тла.