Репродукција грожђа кроз чубукове и њихово складиштење

Традиционално, винова лоза се размножава вегетативно, на уобичајени начин, путем трансплантата или резница (цхубуки). Таква репродукција пружа потпуно понављање карактеристика врсте од које је материјал узет за садњу. Чак и почетнички аматерски вртлар лако може да узгаја биљку из чубука. Али поставља се питање како сачувати саднице до пролећа, тако да не изгубе способност да брзо расту.

Складиштење младунчади винове лозе треба извршити у строгом складу са правилима

Жетва сече у јесен, углавном из различитих винова лоза, али гдје и како се чува материјал је брига вртлара. И професионалци и вртлари аматери потврђују да се сегменти винове лозе умотани у крпе и паковани у вреће могу чувати до пролећа на хладном месту (подрум, фрижидер). Метода је ефикасна, 70-80% резница укоријењено.

Један од начина: резнице биљке се стављају у вентилирани контејнер, прекрију пијеском или пиљевином и шаљу у подрум.Влажност ваздуха и температуру треба стално пратити.

Избор материјалаза садњу

У јесен, пре прекривања винове лозе, бере се чубуке.Винова лоза од које ће се материјал узети за репродукцију сорте мора бити потпуно зрела, здрава, воћна и високородна.Лоза није прикладна врло танка, са благо зрелим плодовима, оштећена гљивичним болестима и штеточинама.Није могуће сакупљати чубуки од малог плода винове лозе.

За обработка, за репродукциата на репродуктивните особини се вклучва само основниот материал от висококвалитетен.Ако се винова лоза успоставила током периода контроле само са позитивне стране, онда се може разблажити.

Негативне карактеристике укључују:

 • вино је танко;
 • слабо висок и непродуктиван;
 • оштећење мраза и болести, итд.;

Позитивни знаци:

 • принос;
 • квалитет воћа;
 • Дебљина винове лозе;
 • отпорност на климатске услове;
 • друге економске карактеристике.

Танке и закривљене грожђе чубка нису погодне за репродукцију

Техника оплемењивања

Метода за избор винове лозе за жетву чубука јеДа вртлари означавају све танке (избор на негативне симптоме) или продуктивне (избор на квалитативне карактеристике) биљака и обележавају их помоћу етикета или боје.Овај избор помаже повећању продуктивности и подржава стварање младих винограда са високим квалитетом.А од убраних чубукова младице ће расти плодно, снажно и здраво.

Набавка

Чим листови падну, почињу да сече резнице. Узимајући у обзир да у многим подручјима лишће остаје на грмљу до почетка зиме и првог мраза, Чубук почиње да жање раније, пазећи да је грожђе довољно зрело и да се слој плута лако одваја.

Млади јаки изданци, узети из доњег и средњег дела, дебљине (6-10 мм) су погодни за жетву. Уклоните антене, пасторке и исећи резнице од 30-40 цм (4-5 пупова).

Празни су везани жицом или јаким поводом у свежњевима од 5-10 комада. Да би се заштитио од оштећења од плесни током дуготрајног складиштења, коцке се спуштају на неколико сати у 5% -тном раствору жељезног сулфата или 0,5% -тном раствору кинозола. Сваки сноп је означен, ознаке су приложене са именом сорте. У бележници или датотеци наведите количину материјала.

Како задржати младице грожђа

Како би се заштитила од оштећења плијесни током дуготрајног складиштења, рукави се потапају на неколико сати у 5% -тном раствору жељезног сулфата или 0,5% -тном раствору кинозола. Сваки сноп је означен, ознаке су приложене са именом сорте. У бележници или датотеци наведите количину материјала.

Раствор железовог сулфата или кинозола ће сачувати чубуке до пролећа

Стораге

Сакупљени материјал чувати зими у сувим подрумима или јамама. Температура у подруму не треба да буде виша од 4 ° Ц, нижа од -5 ° Ц, оптимални температурни опсег је од 0 ° Ц до 1 ° Ц без оштрих флуктуација. Влажност - око 60%. Овдје се складиште до сљедећег прољећа пресавијене у бале умотане у мокроставите га у чврсто везану пластичну кесу. Чубуки складишти и посипа влажном земљом (тако да се не стисне за руке након компресије), дебљине 8-10 цм.

Зими је вредно посјетити подрум неколико пута како би се видјело и провјерило стање будућих постројења. Садни материјал треба пажљиво уклонити из врећице, очистити од пијеска и провјерити изглед. Пупољци, у уздужном пресјеку, требају бити једноличне зелене боје. У присуству најмањег оштећења, саднице треба одбацити.

Ако се нађе плијесан, обришите коцке отопином калијевог перманганата (калијев перманганат). Пажљиво проверите њихов изглед и вратите се у пакете. Ако је врећа почела трунути, замијените је другом, а затим је и навлажите ако се осуши.

Покривени ровови сматрају се исплативим методом за складиштење садница и погодно - јамом ширине једног и пол метра и дубином од 70 цм.Дужина се одређује количином садног материјала. Изнад тла је изведен дрвени под (забатни кров). Одозго се уливају остаци шипке и слој земље дебљине 50 цм.За осигуравање вентилације уграђују се посебни вентилацијски отвори. Они су исти као у уобичајеном подруму.

Саднице су удобне у рову ископаном са сјеверне стране зграде - лакше је одржавати сталну температуру. Зидови се третирају са 4-6% раствора креча. Дно, пре слагања цхубукова депонованих током зиме, се претходно третира са 3% бакар сулфатом. Затим ставите снопове чубукова и заспите их песком или земљом.Горњи део је благо набијен.Жљебови су направљени око конструкције за уклањање прољетне отопљене воде.

Током зимског складиштења, саднице могу да се исуше, баланс воде се враћа натапањем садница у меку (кишу или растопљену) воду.Поступак је подложан свим резницама.

Користећи ове једноставне инструкције и изградивши спремиште, годинама се не можете бринути не само о зимским резницама, већ ио складиштењу многих других врста грмља и цвијећа.

Саднице се одлично осећају у кутији са земљом и песком

У фрижидеру

Ако има мало материјала, можете га чувати у фрижидерукод куће где је температура најнижа.Да бисте то урадили, обришите резнице сувом, чистом крпом, ставите их у пластичну кесу и вежите их заједно са жицом.Током одмрзавања, обрадак се пребацује на друго хладно место.

Уверите се да нема влаге у паковању.У присуству кондензата, резнице се поново бришу сувом крпом и пакују у нову врећу.

На снегу

Добро се чувају зими под меканим снежним покривачем.Да бисте то урадили, замотајте конопљу и везите узицом.Снопови се формирају у малим серијама вида.Свака је пакована у водоотпорном паковању.Монтирани за складиштење дуж ограде и зграда на сјеверној страни, гдје је сњежни покривач најмање 0,5 метара.Горњи поклопац са пиљевином или тресетом до топлог сњежног покривача био је дуже очуван.

Нега за сечење зими

Ажурирање дначубук делова, убрзава формирање корена. Користећи оштар нож врло пажљиво, како не бисте оштетили крхке резнице, уклоните 2-3 очи.

Да би се спријечило стварање плијесни и ширење патогених микроба, горњи дио се третира растопљеним парафином или воском.

Два дана, крајеви будућих садница чувају се у раствору или меду (40 г на 10 литара воде). Следећа фаза је навијање.

Свежие резовие резинки се обрабат с парафином

.

Килцхеваниа

Ово је такође један од начина припреме садница грожђа за садњу у пролеће.

Пошто је чување резница зими често повезано са бубрежном болешћу, баштовани користе кератцхинг како би исправили овај дисбаланс:

 1. Отвори за дренажу се праве у врећицама за млеко.
 2. Парна стерилизована и охлађена.
 3. Напуните пакете са пиљевином од боровине.
 4. У фебруару, цхубуки је отишао на складиште, стављен у ове пакете, до самог дна.
 5. Паковања, ставите у таву или дубоку посуду.
 6. Ставите посуђе са деловима грожђа на радијатор.

Формирање корена

Између горњег и доњег дела резница може доћи до температурне разлике, која се елиминише једноставном вентилацијом (отвара се прозор).Након што се први коријени појаве, трансплантирају се у хранљиве врећице и стављају цијев на прозорску даску. Храни се једном недељно комбинованим ђубривом за грожђе. У мају се вреће са садницама проводе на отвореном.

Узгој у пакирањима мора бити у складу са правилима:

 • Формирање корена.
 • Буђење бубрега.
 • Температура на дну је до 30 степени.

Тешко је обезбедити такве услове, али је могуће.

Неки расту саднице у лето и засађују се на сталном месту у септембру, што је препун губитка половине већ попуњених биљака у зимском периоду.

Кад се појаве коријени резница, треба их пресадити у одвојене облоге

Правила садње

како избећи мраз.Раније у пролеће, а боље је у јесен ископати земљу, а истовремено увести и ђубриво.Затим припремите ров за садњу 40 к 40 цм, а дужина зависи од броја садница.

Припремите хранљив супстрат (0,5-2 кашике ђубрива или компоста на 1 м земље).Чубуки је постављен под углом од 45 степени и на удаљености од 10-12 цм један од једног, тако да су 1 или 2 пупољка били изнад земље.Затим се засади резнице прекривају припремљеном плодном земљом, залијевају топлом водом и набијају.

Покријте филмом и поспите слојем земље 5-6 цм са стране, остављајући уски прорез за контролу.

Фолија отпорна на временске прилике штити од исушивања и чува је од пролећних мраза.Када избојци почну да расту, филм се отвара са једне стране, а ваздух се даје на плантаже.Филм је потпуно уклоњен након што прође опасност од прољетних мраза.

Предности методе:

  \ т
 • Саднице се брже развијају.
 • Лоза у летњем периоду добро сазрева.
 • Биљке издржавају зиму без губитка.
 • Следећег пролећа, грм брзо расте и даје своје прве бобице.
 • Брзо појављивање плодова.