Разлози због којих одлазе на саднице парадајза увену и падају Парадајз

Парадајз је врло хировита биљка која захтева пажљиву бригу током гашења и садње у земљи.Саднице парадајза, засађене у каснијем периоду, често блиједе и склоне су болестима.Зато треба пажљиво водити рачуна о овим биљкама, ако желите да добијете богату жетву.

Саднице парадајза захтевају веома пажљиву бригу

Разлози због којих се саднице парадајза сушиле и падале

Већина вртлара који нису посветили довољно пажње парадајзима, или које су први пут посађене, често се постављају питања: зашто парадајз сушити, или лишће саднице жути.Узроци ових проблема могу бити неколико.Обично су подељене у две групе:

  1. Неправилна нега.
  2. Болести.

Неправилна нега

Свака особа која живи у летњем периоду, која ће узгајати парадајз, треба да зна правила за негу садница.Усклађеност са квалитетом усева зависи од:

Прекомерно заливање

Садница, за разлику од грмља у земљи, веома воли влагу и зато треба редовно обилно залијевање.Али ако приметите да листови парадајза почињу да жуте и падају, онда проверите корење.У свакој посуди или чаши са садницама, мора постојати дренажарупе кроз које ће нестати вишак влаге.Ако су ове рупе зачепљене, или сте их учинили премалим, онда ће коријени почети трунути.

Претјерано наводњавање узрокује да се лишће омота и осјети мирис калупа

Врх сјемена пада.Шта учинити у овом случају?Морате да престанете да заливате и чистите рупе за одвод.

Посматрајте саднице.Ако је земља у којој младица стоји стално мокра, онда треба повећати рупе и смањити количину заливања.

Недовољно заливање

Али понекад се ситуација може окренути на другу страну.Ако приметите да листови парадајза увену, а садница пада, извуците га са кореном и проучите га.Суви корен и сува, мрвица земље указују да је биљка добила погрешну бригу.

Сушење садница због недовољног и нередовног заливања

Недовољно наводњавање земљишта водом доводи до исушивања парадајза.Повећати број приступа заливању биљака.

​​

Прекомерна топлота

Све саднице парадајза воле топлоту, али прекомерна количина топлоте може их оштетити.Стога, током раста парадајза, не стављајте посуду са садницама на прозорску даску или близу грејних апарата.

Вишак топлоте узрокује увенуће и смрт садница

Ако се саднице остављају близу батерије дуже време, биљка ће увенути пре него што расте.

Леђа ће остати добра, земља ће бити мокра, али ће биљка умрети.Изабери садницепарадајз је топао, али је далеко од места за грејање.А онда можете да узгајате пристојне саднице за садњу.

Нацрт

Парадајз као пуно свежег ваздуха, али редовни хладни пропух може бити погубан за њих.

Резултат хладног пропуха је увртање и смрт листова

Из токова хладног ваздуха лишће пада и вене.Проблем се лако рјешава редовним провјетравањем, али прије тога потребно је само изнијети саднице у другу просторију.

Болести парадајза

Последице неправилне неге могу се елиминисати корекцијом заливања или премјештањем пладња са садницама на другу локацију.Али ако су младице заражене болешћу парадајза, онда је спашавање жетве теже.Превенција болести парадајза треба да почне у фази сетве.Да се ​​биљка не разболи и гарантује добру жетву, потребно је дезинфицирати тло и алате за садњу.Тло се може дезинфиковати калијум перманганатом или загрејати у рерни.

Фитопхтора парадајза почиње са спотовима и летцима који висе

Све болести парадајза не подносе високе температуре.

Главни штетници који могу да утичу не само на лишће парадајза, већ и на саме саднице су: фусариум и блацклег.

Разлог за инфекцију овим болестима је лоша квалитета земљишта.Чак и ако је земљиште за саднице купљено у продавници, препоручује се да га додатно калцинишете у рерни.

Фусариум

Гљивична болест која је опасна за саднице парадајза и може ући у ваш дом са лошим квалитетом земљишта.Ако приметите да листови падају, а тамне смеђе вене се појављују на корену, онда треба извући садницу из земље.Ако сама садница није увенула, онда је можете пресадити у чисту земљу и проблем ће бити решен.Али ако се листови осуше, садница ће морати да се баци.

Фусариум саднице парадајза

Након што сте открили болест, пре пресађивања, дезинфикујте посуду у коју ћете пресадити парадајз.

Црна нога

Ако не посветите довољно пажње заливању биљака, сипајте земљу, онда можете заразити биљке са болешћу црних ногу.Стагнантна вода ће узроковати потамњење стабљике биљке, а листови ће отпасти.Корени ове болести полако труну, а обнављање их неће функционисати.Постоји ризик од губитка читавог усјева, јер су саднице веома блиске и болест се лако преноси.

Црни нож расада парадајза

Постоји начин да се спријечи могућност инфекције чак иу фази садње.

За то је довољно разриједити малу количину калијевог перманганата (вода треба бити једва примјетна ружичаста) у води и излијевати тло у изобиљу овим раствором.

Повећана киселост тла - саднице расте лоше и суше

Ако приметите да се саднице исушују и потамњују, онда покушајте да се с овим раствором баците већ узгајане саднице, то ће помоћиштити усеве ако је болестније у фази трчања.