Разлози због којих је грожђе суво

Многи виноградари се суочавају са проблемом исушивања четки и грожђа. Понекад је узрок овог феномена изражена гљивична болест, понекад је тешко одредити узрок, а особа која је уложила рад и љубав у грожђе пита се зашто је патња одређене сорте претрпјела, исушена. Постоје гљивичне лезије, због којих се четкица суши, плодови пресушују и мумифицирају.

Ако се бобице осуше на грожђу, листови се осуше и падну, за вртлара то постаје велико разочарење

.

Узроци сушења

Сушење бобица се одвија у различитим фазама зрења и након јајника, ау фази сазревања плодова. Ако је сушење бобица попраћено и другим карактеристичним симптомима, листови и изданци се исушују и постају карактеристика лезије, лакше је дијагностиковати проблем. Такве болести које смањују приносе укључују:

  1. Плијесан;
  2. Еутипоза (сува перзистенција);
  3. антрацносе;
  4. Вертициллус;
  5. Буффало Цирцус.

У овој листи приказана је већина гљивичних лезија грожђа, због којих се бобице пресушују, приноси трпе. Грм је почео да боли - сазнајте разлог и спроведите медицинске и превентивне мере које могу спасити ваш усјев и значајно смањити губитке. Ако стално проводите неколикотретманима у сезони према исправној шеми, значајно смањујете ризик од губитка гљивичних патологија биљке.

Поред болести постоје и агротехнички и климатски разлози. Оне укључују:

  • суша и недостатак квалитетног заливања, опекотина лишћа и бобица;
  • недовољна оплодња и ђубрење;
  • лоше лијечење болести или њихово потпуно одсуство;
  • неправилно обрезивање или недостатак грожђа;
  • неписмена оптерећења и подвезица, посебно хибридне сорте, које имају велике и масивне кластере.

Гљивичне болести

Плијесни су једна од опасних гљивичних инфекција винограда, страх свих страствених узгајивача. Плијесан узрокује значајне штете у берби бобица, ширење болести је високо, па је лијечење неопходно за све здраве грожђе ради превенције. Морате изабрати одрживе сорте и прерадити виноград неколико пута по сезони. Болест погађа четкице, гребене, бобице, лишће, млади и вишегодишњи изданци.

Перваа роза е најопасна гобочна большаа сървър на европските сорти грозда

.

Ако винова лоза није обрађена, а гљива је продрла у ткиво биљке, храна је поремећена, потребан унос влаге, бобице се суше и умиру. Ваш грм је почео да боли, проведите неопходне третмане против плијесни и спасит ћете жетву ове сезоне.

Еутипоза или сувоћа, гљивична болест не само грожђа, већ и других биљака. Сама дрво трпи од винове лозе и какопоследица овог процеса је инхибиција раста и развоја изданака, листова, бобица. Загађене бобице су мале, листови биљке су деформисани и нездрави, покривени мрљама. Избоји су кратки и неразвијени. Болесни стари виногради у северним регионима погоршавају ширење гљиве високе влажности. Плодови су суспендовани у развоју и расту, они вену.

Рукави под утицајем еутипозе у пролеће су закржљали, са кратким интернодијама на младим изданцима грожђа

Антракноза је лезија грожђа етиологије гљивица. Гљивица је посебно раширена у регионима са влажном климом иу кишном летњем времену. Грм је почео да боли, манифестује некротична места на лишћу, рукама, зеленој вегетацији. Ако се болест манифестује пре цветања, захваћена је цела рука, а током плодова мрље на гребенима се спајају и суше руке, што доводи до губитка плодова.

Антрацносе - инфекција која је поријеклом из тропа, а појавила се у умјереним ширинама релативно недавно

Вертициллус је гљивична инфекција која продире у биљку из тла кроз коренски систем. Манифестира се неколико година након пораза гљивице, млади избојци пате због кршења тока влаге. Ако је грм тешко преоптерећен, болест се манифестује активније, тако да морате правилно да се укрцате, да бисте добили добру бербу бобичастог воћа.

Главна и ефективна метода контроле је добра нега и употреба у садњи сорти са високом отпорношћу

Стимулишите лезију.недостатак заливања и врело суво лето.Оставља суве као да су изгореле од сунца.Затим се изданци и гроздови суше, исхрана незрелих бобица је поремећена.Четке, посебно из доњих слојева, суве, плодови се мумифицирају, појединачне бобице из хрпе исушују.Четкица не изгледа естетски, састоји се од сувих и зрелих бобица, губи своју презентацију.

​​

Један од разлога због којих се грожђе суши је штетник биволске дикадке.Овај инсект рађа потомство једном годишње, личинке цврчака зреле су у трави испод винограда, а онда се одрасли инсект помера на грм и наноси непоправљиву штету.Спречавање бизонских бициклиста - двоструки третман са бензофосфатом и константно плијевање на корену биљке.Буфало тикадка штети избојцима и гребенима, због оштећења прстена, проток флуида је поремећен и узгајивач види да је његова жетва сува.Лук и бели лук, засађени близу корена грожђа, плаше инсекта.

Ништа мање штете од гљива које узрокују болести, биволски мачевалац је способан да изазове искрцавање

Други разлози

Зашто је грожђе које је скупљало лепе, тешкечетке?Поред гљивичних обољења, штеточина постоје и механички узроци.Многе хибридне сорте имају велике, тешке четке.Ако је за њих изабрана неприкладна подлога, врхови су савијени под тежином нове четке.Из савијања, продирање влаге је тешко и бобице се суше.У таквим случајевима, препоручује се да се грожђе правилно постави на лукове и стубовенатоварите виноград.

Ако грожђе без икаквих знакова болести почне да се суши и суши, узрок је исушивање гребена.Овај феномен је већ дуго познат, нема знанственог објашњења за то, назива се парализа, успорава или потпуно зауставља сазревање бобица.Бобице се суше и мумифицирају као резултат ометања кретања течности и хранљивих материја.Појављује се у сушним годинама.Не преноси се на суседне биљке, као на гљивичне болести.

На слемену се појављују смеђе мрље и некроза.Када се стапају, четкица престаје да се храни и исушује.Примећено је да је пораз грмља кореновог носа мање уобичајен, чешће трпе форме и сорте графта, нарочито на високим растућим подлогама.Ефикасно храњење препаратима који садрже магнезијум.Парализа чешља је мање уобичајена код одговарајуће агротехнологије. Ако је ваше грожђе ове године драстично осушило или осушило, извршите све неопходне агротехничке и медицинске мере, сазнајте разлог зашто је жетва толико пропатила и исправите своје агротехничке грешке.