Разлог за појаву смеђих мрља на кајсијама кајсија

) Болести и штеточине које нападају кајсију, смањују принос (5 ​​пута) и квалитет плода.Патогени микроорганизми изазивају оштећење листова лишћа и појаву црних тачака, што доводи до потпуног оштећења коре.Постоји неколико разлога за појаву смеђих мрља на кајсијама.

Смеђе мрље на кајсијама су симптоми болести

Патогени

Заједничке и најопасније болести дрвећа су гљивичне природе.

Врсте гљивичних патогена биљака:

 • Макроспориум за гљиве.То је узрочник макроспорозе на плоду.У већини случајева болест се јавља крајем љета у облику црвених или љубичастих пруга на рубовима лишћа.После неког времена формира се црни плак - споре гљивица.Патогени остају на старом лишћу до следеће године, ударајући нови усев.
 • Гномониаеритхростома.Болест се манифестује на петељкама, листовима и ретко на плодовима.Места су мутне и готово невидљиве.Прво су жуте, а затим потамне.На месту њиховог настанка, некротично ткиво се збија, постаје нераван и пукотина.Лишће које је захватила гљивица и суви.На плоду се појављују тамне мрље, а захваћено месо се суши до кости.Незрели плодови се истуширају, а зрелиружан облик. Са развојем болести долази до оштећења других делова биљке, због чега се смањује принос и отпорност дрвета на мраз.
 • Подоспхаера гљива. Изазива развој пепелнице. Болест погађа младе избојке дрвета. Појављује се бијелим цватом на лишћу и на кори. Како болест напредује, плак постаје гушћи. Без третмана, листови ће почети да падају прерано, избојци неће добро зрели, а дрвеће неће толерисати мраз.
 • Валса Мусхроом. Оштећење стабала настаје када споре гљивица уђу у ране. На марелицама се појављују наранџасте боје.

Валзина гљива продире кроз ране на коре дрвета

Гљивичне болести

Гљиве инфицирају цвијеће, изданке и плодове. Разликују се следеће врсте гљивичних обољења:

 • Клиастероспориосис. Код ове болести је погођена круна. На лишћу се појављују смеђе мрље, а након неког времена - рупе. Болест је најуочљивија у јесен и прољеће.
 • Цитоспоросис. Гљивица која борави између дрвета и коре узрокује болест. На погођеним биљкама појављују се тамне мрље, листови блиједе. Пораз почиње на врху стабла и постепено долази до самог дна. У последњим фазама болести, гране суше. Велика вероватноћа смрти дрвета.
 • Вертициллус. Узрочник болести је гљивица која живи у земљи. Пораз кајсије почиње ризомима, а убрзо се болест шири и на лишће. Поступно дрво бледи ипропадати.

Гљивичне болести су веома опасне, а третман захваћеног стабла мора почети одмах, иначе ће марелица умријети, а болест ће се проширити на сусједна стабла.

Штетни инсекти

Неке патогене бактерије се шире инсектима. Такве болести укључују монилиозу, коју карактерише нагли пораз цветова, њихово увенуће. Повољни услови за развој монилиозе стварају високу влажност. Инфицирано стабло представља опасност за околне биљке. Болест може уништити до 80% усјева.

Инсекти могу не само да шире патогене, већ и да наносе штету.Личинке жучног ока комарца ока (дужине 1,2 мм) уграђују се у пупољке биљака, што доводи до њихове смрти.

У нашим географским ширинама, дрвеће најчешће погађа следеће инсекте:

 • Апхид. Главна дијета је сок од листа. Оштећење доводи до деформације листа, нарушавања фотосинтезе.
 • Мољац. Њена активност је крајем љета.
 • Листовертка. Гусенице овог лептира, које се пробуде из хибернације, почињу да траже храну и једу биљку.

За контролу штеточина користе се инсектицидни раствори, који се могу припремити независно. Неопходно је редовно уклањање сувих грана, захваћених листова. Инсекти се плаше оштрих мириса, тако да можете користити траву са јаким мирисом да бисте се борили против њих.

Мољац се појављује на крају лета

Виралдисеасе

\ т

Узрок многих биљних болести је дејство вируса. Мали микроорганизми без ћелија могу изазвати огромна оштећења на дрвећу.

  Рингпок. Листови су смањени, изданци успоравају раст, а гране се исушују. На плоду се појављују смеђе отеклине и прстенови. Зреле су много раније и отпале.
 • Велике богиње. Депресивне траке и смеђе мрље појављују се на кајсијама. Смањује квалитет воћа.
 • Тракасти мозаик. Болест се манифестује у пролеће. Млади листови се појављују жуте пруге које формирају узорак чипке.
 • Вирусна увенућа. Главна манифестација болести је симултано формирање листова и цветање. Мало касније, појављују се светло зелене тачке, листови почињу да се увијају. Воћна пулпа постаје смеђа и умире.
 • Приближавање. Карактерише га истовремени пораз неколико биљака.

Вирусне болести је тешко лијечити, а већина њих никада не пролази, тако да је лакше спријечити њихов развој него се борити против њих.За превентивне сврхе, саднице треба пажљиво проверити.

Хирургија - вирусна болест

Уклањање мрља од одеће

Заражено воће марелице може оставити мрље на одјећи које је тешко уклонити. Најлакши начин да донесете свјеже мрље од марелица. Лако се пере у топлој води, а од њих готово да и нема трагова.

Како штампати ознаке на воћу:

 1. Пре уклањања мрља, морате уклонитиостаци пулпе из тканине.
 2. Нанесите средство за уклањање мрља на мрљу од кајсије.
 3. Навлажите сок, оставите одећу у води на собној температури.Немогуће је користити топлу воду, јер ће висока температура додатно поправити мрљу.
 4. Након намакања, мрље можете прати машинским перачем.

Да би се обрисала мрља: прашак за избељивање, сапун за прање веша (када је мрља свежа).