Разлог који трули марелице Априцот

Прекомерно таложење земљишта у башти, штеточине и монилиоза гљивичних обољења главни су узроци пропадања кајсија у башти. Плодови губе атрактиван изглед, постају смеђи, омекшају се и суше.

Труљење кајсије може имати различите узроке

Штеточине које оштећују марелице

Један од разлога зашто марелице труне на дрвету су штетници који чине велику штету воћу у врту. То су инсекти, глодари и гриње, од којих укупно има до 400 врста. Од тога се око 160 сматра посебно опасним, а најчешће су:

 • Калифорнијски штит. Узрокује оштећење воћних стабала, укључујући кајсију. Под његовим утицајем кора пукне, љушти и умре. На плоду кајсија има трулежи, биљка може потпуно да умре.
 • Гроове. Врста бубе која оштећује плодове воћака. Женке инсеката полажу јаја у јајнику плода после цветања кајсије. Затим, кроз стабљику, заражени су млади плодови.

Штеточине у врту уништавају се сложеним мјерама: механичким и санитарним.Неопходно је на вријеме сакупити и уништити покварено воће, стару љуштку коре и копати по деблима стабала.

Вртни третман са инсектицидима помаже, алиМорају се користити пре него што плод дозрије на дрвету.

Калифорнијске косе - опасни штетни инсекти

Гљивичне болести

Главни узрок труљења кајсије су гљивичне болести.У условима високе влажности ваздуха и температуре од 20 до 25 ° Ц, убрзава се развој клеастероспориозе, краста и монилиозе.

За борбу против гљивичне инфекције, дрвеће у башти се орезује, беље и прска фунгицидима.Важно је правилно идентификовати извор болести.

Монилијаза

Такву уобичајену болест кајсије, као и монилиозу, узрокују споре гљивице монилиа.Ове бактерије се развијају углавном на кори, лишћу, пупољцима младих изданака и узрокују њихово сагоревање.Дрво се зарази током цветања.Споре гљивица продиру у јајник плода, и расту већ са инфекцијом.Монилиоз је приказан малим црним тачкама.То су целе колоније спора, због којих плодови касније труну и умиру.

Понекад покварени плод не пада, али остаје на гранама и држи гљивицу у њој до пролећа.Узрочник инфекције презимљава у самом стаблу, улази кроз необрађене делове грана или пукотине у коре.

У пролеће, споре гљивица носе инсекти, ветар, кишне капи на друге биљке или делове дрвета.Ово ширење болести доприноси задебљању врта и његовом положају у долини, гдје нема вјетра.

Процес оплемењивања спора почиње у пролеће, заједно са преломом пупољака.Монилиа пада на цвет и кроз педунцлерасте у младу грану, зарази цело дрво. У љето, цијеле гране кајсије изумиру из болести.

Превентивне мере за монилиозу:

 • постављање врта на вентилисано брдо;
 • третман рана након резидбе;
 • двапут годишње прскање дрвета са 1% Бордеаук мешавине (у пролеће после цветања иу октобру);
 • одлагање палог воћа и лишћа;
 • копање пристволних кругова употребом пепела и минералних ђубрива (суперфосфат).

Бактеријски споттинг

Његов извор је инфекција Ксантхомонас весицаториа. Прво су погођени млади листови, затим остатак дрвета. Болест се шири инсектима. Развија се у условима високе влажности. Манифестује се у облику црних тачака на кожи младих кајсија. Временом се њихова тежина повећава, а тачка достиже до 5 мм у пречнику. Оштећени део плода постаје браон. Можете се супротставити овој инфекцији:

 • искључивање наводњавања дрвећа прскањем;
 • примена системских фунгицида.

За спречавање болести:

 • уништити заражене дијелове биљке и коров расте у пристволним круговима;
 • орезивање заражених грана;
 • врши редовно санитацију вртног алата.

Ако је башта јако заражена гљивичним болестима, треба предузети радикалне мере.Ово укључује кардинално обрезивање дрвећа, посебно ако су млади и имају развијен коренски систем. Суве гранеспаљено.

Холеи Спот

Болест је узрокована спорама гљиве цладоцеум. Манифестује се у облику смеђих мрља на кајсијама. Листови губе своју виталну активност и на њима се формирају рупе.

Тканине на изданцима се ломе и љуште, а гуме се формирају у пукотинама. То доводи до потпуног уништавања младих грана. Затим, цветови су захваћени и плод марелице је заражен. На њему се појављују црвено-смеђе мрље.

Под утицајем ове врсте гљивица јавља се процес труљења пулпе марелице. Развој фетуса се зауставља, а јајник се суши на грани.

Превентивне мјере, као што су пресијецање заражених подручја и прскање лијековима који садрже бакар, спасавају ову болест.

Савети за негу кајсија

Да би се марелице оштетиле, препоручује се обнављање дрвећа. У овом случају, круница је осветљена, а приступ светлости плодовима се повећава.

Не претјеривати уношењем азотних ђубрива приликом исхране врта. Стајњак се уноси у прољеће прије обраде пристволних кругова. Додавање калијума врши се и на пролеће у количини од 25-30 г ђубрива по квадратном метру. квадратни врт.

Калијумово ђубриво се врши у пролеће

Када се плодови кајсије распрсну, пристволнуиу храњење се обуставља. Умјесто тога, трошите обогаћујући тло цијелог врта. Потребно је искључити прекомерно заливање дрвећа. Гнојива која садрже магнезијум и калцијум се наносе на тло.

За заштиту стабала кајсије од многих штеточина и болести,Механичке, санитарне и хемијске третмане треба редовно обављати.

Механичке мјере укључују изрезивање заражених грана и дијелова коре хватањем здравог дијела дрвета.Сакупите покварено воће, извадите их из врта и ископајте земљу.

Санитарне мере су предвиђале третирање орезаних грана са раствором за дезинфекцију и китом за рану са баштенском кухарицом.

Мере за сузбијање штеточина и болести су прскање дрвећа фунгицидима и инсектицидима.