Разлике у брескви и нектарини

Једна врста брескве је нектарина. Воће је слично "родитељу" не само извана, већ и по укусу. Врло често се третира са неповјерењем, јер се погрешно сматра хибридом изведеним из крижања шљиве с обичном бресквом.

Дефиниција појмова

Бресква је плод са црвенкасто-жутом нијансом и пахуљастом корицом, великим камењем и месом, веома слатко и пријатно на укус.

Дрво које даје плодове, као и трешња, шљива и кајсија, припада породици Росацеае. Постоји претпоставка да је ово дрво из Сјеверне Кине, гдје се често сусрећу културе дивљег облика. Сада се дрво узгаја у Евроазији и Америци, где влада умерена клима.

Осикле служе као сировина за производњу уља, широко се користе у медицини и козметологији. Плодови се продају у сувом, конзервираном, смрзнутом и свежем стању.

Нектарина је сорта брескве са глатком кожом. Настала је као резултат природног процеса мутације за вријеме самопоштовања. Од 1616. године ова сорта је сматрана "шалом природе".

Плодови се доносе из медитеранских земаља, укључујући Кипар, Југославију, Тунис, Грчку и Италију. Уобичајено је јести као независан плод,додајте десерте и џемове или конзервиране у облику компота или сока.

Велике разлике

Како се бресква разликује од нектарине: прва припада длакавим плодовима, док је њен сељак глатка и сјајна у сунчевим зракама. Кожа нектарине је грубља и тврђа, што омогућава транспорт у зрелој форми. Оба плода сазревају веома кратко, а затим се покривају мрљама тамне боје и почињу да труну.

Разликују се и по количини шећера у њима. У нектаринама је више, што их чини не само слађим, већ и хранљивијим. Плод је богат витаминима А, калијумом, гвожђем, бета-каротеном и магнезијумом, који не садрже брескве.

Ова два фетуса, јединствена по укусу, су диуретици, што доприноси уклањању токсичних супстанци из тела. Разлика између нектарине и брескве је мала: разлика је у времену плодности.

Корисне особине

Оба воћа имају велики број корисних својстава, што значајно повећава њихову популарност и релевантност. Због велике количине витамина, органских киселина и влакана, уз њихову константну употребу, могуће је значајно повећати хемоглобин.

Редовна потрошња воћа доприноси:

  • убрзавање метаболизма;
  • стабилизација нервног система;
  • јачање имунитета;
  • сагоревање поткожне масти;
  • превенција уролитијазе.

Које воће треба датисви одлучују сами. Плодови су заступљени у великом броју на тржиштима свих земаља, што им омогућава да буду довољно пуни. Трошак домаћег воћа је знатно мањи него у иностранству, што често повећава његову популарност.

Постојећи аналози

\ т

Нектарина и бресква имају једног заједничког конкурента - сорту смокве. Боја ове брескве је жута, са потписом и укусним укусом. Узгајају се на Криму, али на тржницама се могу наћи смокве које су донијели из Марока и Турске.

  1. Плодови фигура имају низ корисних својстава. Потпуно замењује фармацеутске пилуле дизајниране за мршављење.
  2. Помаже у борби против гојазности, значајно побољшава стање и изглед ноктију, коже и косе.
  3. Месо ове врсте брескве се обицно користи приликом припреме маски и крема.
  4. У пракси је доказано да најбоље воће од смокава не превазилази токсозу у раним фазама трудноће, нити један лијек. Током храњења активира процес лактације.

Закључци

Брескве, нектарине и смоквин плодови су добри за организам, без обзира на сорту. Разлика између нектарине и брескве видљива је голим оком, само треба погледати њихов изглед.

Захваљујући редовној конзумацији воћа, нормализује се активност кардиоваскуларног система, јача имуни систем, нормализира радстомак и црева, констипација и жгаравица ће нестати, вероватноћа обољевања од рака ће се смањити.