Различите врсте дивних лабудова Сванс

Лабуд - највећа водена птица, припада породици патака, спада у ред гусака. Али се разликују од обичних гусака племенитим изгледом, већим димензијама и лепим заобљеним вратом. Има 23 пршљена и чини половину тела птице, што им даје могућност да пронађу храну на великој дубини резервоара. Које врсте лабудова постоје, гдје се гнијезде, како се разликују?

Лабудови имају велики број раса

Опште информације

Лабуд је птица мочварица, тако да му снажна стопала омогућују да се брзо креће кроз воду, полети и слети на њу. Али на земљи, они губе своју милост и ходају полако, газећи се, јер су њихове ноге, за тако импресивне величине, прекратке.

Лабудови у води су скоро сво вријеме, иду кратко на обалу. Не троше много времена на потрагу за храном, парови углавном комуницирају једни с другима, а појединци брину о омиљеним особама супротног пола.

За гнијезда бирати тешко доступна мјеста, градити их од грана, трске, маховине, дно је обложено травом и доље.

Овоптице су одсутне, њена јака крила могу одбити напад лисице и других предатора. Када женка инкубира јаја, мушкарац је увијек у близини како би заштитио своју дјевојку и гнијездо од напада. У полагању 4-8 јаја. Родитељи се излегу 35 дана. Већ на крају пролећа појављују се пахуљасто сиви пилићи, који након неколико дана постају самостални и пливају са одраслима.

Оба родитеља се баве дјецом. Одмах, кад се бебе излегну, перје се мења у одраслој генерацији, они губе прилику да лете око месец и по дана. Лабудови потпуно сазревају за три године, мрачно перје се мијења у сњежнобијеле.

Трубачи, као и други лабудови, формирају јаке брачне парове

Шта једу лабудови?

Исхрана птице састоји се од корена и стабљика биљака које расту у резервоару. Добијају их од дна, али роне, нису прилагођене, па траже храну тамо где је плитка.Често, лабудови који живе на обалама мора пате од глади ако се лоше време повуче и немају прилику да добију храну.

Лабуд лабавца и друге велике врсте - лабуд лабуд и певач уживају са задовољством да једу црве и пужеве и не презиру инсекте. Мале пасмине се хране травом и често оштећују усјеве трава, копајући корење.

Постоји само 7 врста ових дивних птица:

  • мали лабуд;
  • лабуд;
  • кооперант лабуд;
  • лабуд са црним вратом;
  • Лабуд лабуда;
  • Амерички лабуд;
  • црни лабуд.

Ледени лабуд једе пужеве и црве

Станиште

Разнолика врста ове птице проширила се широм Земље, само Јужни пол и острва Арктичког океана су заобишени.Пошто птица преферира умјерене географске ширине, она долази само до зиме у сјеверној Африци.За љето, свака врста је уживала у подручју гдје се гнијезди и узгаја.

Тундра (мали) лабудови су се раширили од истока до запада сјеверне Русије.То је омогућило да се подијеле на подврсте на мјесту насеља и избор територије за зимовање.

Ледени лабуд који је био топао није изабрао Азију, централну и јужну Европу као своје место за гнијежђење.Ова пасмина савршено пристаје уз особу ако јој се пруже добри услови, са задовољством живи у парковима и заштићеним подручјима.У Русији је неравномерно распоређен и јавља се ријетко, преферирајући топлија подручја.

На територии Евроазија копнени лабудови су најчешћа врста.Они су насељени, као иу тајга водама, и на полуострву Крим, у Централној Азији.Како би провели зимски период, лабудови лете до топлих мора, упадајући у мале јаме по 20 јединки, ау зимским просторима можете видјети огромна стада, која укључују до 500 птица.

Лабуд-црни врат - становник Јужне Америке

Ледена врста црног нека живи у Јужној Америци до Тиерра дел Фуего.Његова станишта су мочваре и мала језера.Зими на сјеверу, у Бразилу и Парагвају.

Лептир трубач је становник Средње Америке, а понекад се налази и насеверозападно од континента. Потомство расте на Аљасци, понекад у Чукотки, и среће се зиму у Канади. Лептир трубач је био на ивици истребљења, почетком двадесетог века становништво је смањено на 100 парова, али сада се ситуација мало променила на боље.

Амерички лабуд налазио се свугдје у тундрама Сјеверне Америке, сада га је тешко видјети, врста је уписана у Црвену књигу, врло ријетко се људи наше земље могу похвалити да су их сусрели на отоцима близу Цхукотке.

Аустралски црни лабуд не лети у зимској колиби, удаљавајући се од времена, креће се по копну.

Карактеристике стена

Блацк Сван Лоок

Становник Аустралије - црни лабуд има најдужи сам врат, има 31 пршљен, који му омогућава да добија храну из великих дубина. Перје је црно, а рубови крила украшени коврчавим, коврчавим перјем. Кљун је црвен са белим оквиром око ивице, очи су наранџасте, али има смеђих нијанси, па чак и беж.

У заточеништву се црни лабуд савршено уклапа, чува се у парковима и резерватима. Зрели узорак је обично тежине од 4 до 9 кг, његова дужина од метра до једне и по. Женка тежи много мање од мушкараца.

Црни лабуд - популарна украсна птица

Црни лабуд бира плитку свјежу воду. У природи, граница трајања животног циклуса је 10 година, у зоолошким вртовима много дуже. Храни се алгама, али воли кукуруз и пшеницу.

Јаја су зеленкаста и неугодна. Мужјацииако покушавају да помогну женки да се инкубира, али се испоставило да нису тако добре: могу сједити за квачилом или заборавити окренути јаја. Али родитељи заједно хране своје младе и након 5 месеци почињу да их уче да се издигну изнад земље.

Ова врста лабуда понекад формира парове који се састоје од два мужјака, они избацују женку која је положила јаја и инкубира пилиће самостално.

Птица је изузетно лијепа и грациозна. Гласно је крикнула, поздрављајући своје сроднике, јер је прво подигла главу високо, а затим грациозно лукила врат. Ова пасмина је веома декоративна и краси домаће рибњаке широм света, дајући им магично расположење.

Женские излеглаусие аркие луди

Поглед на црни лабуд

Посебност ове врсте је црна глава и врат, тијело уобичајене бијеле боје, кљун ове пасмине са великим црвеним растом, код младих јединки није. Мали лабуд мале величине, максимална тежина мужјака је 6,5 кг, тијело је мало, дуљина не прелази 132 цм, храни се не само на алгама, већ и на планктону, малој риби и кавијару.

Лабуд са црним вратом лети довољно брзо, до 65 км /х, звучећи као звиждаљка.

Ако у природи лабуд са црним вратом живи само једну деценију, онда у заробљеништву, под добрим условима, очекивани животни век се повећава 3 пута. Пилићи су врло окретни и покретни, често путују са својим родитељима на леђима. У одраслој плумби облачи се у доби од 1 године.

Блацк Сванс цанживе до 30 година

Муте Сван

Схипун је велики лабуд, са добрим храњењем у заточеништву добија тежину до 15 кг. Распон крила овог згодног мушкарца је до 2,5 м. Боја је бела, глава има окер нијансу, кљун је црвен са ноктом, а ноге су црне. Врата су посебно лијепо закривљена с латинским словом С. Млади појединци имају смеђу боју, али како стари, постаје бијела.

Вхоопер Сван

Птица је импресивне величине, тежина достиже 12 кг, тијело је око једног и пол метра.Ако шири своја крила, онда ће удаљеност између њихових крајева бити 2,6 метара. Када лети, он гласно плаче, постао је његова посјетница.

Младе животиње до 3 године задржавају сиву боју са тамнијом главом. Карактеристична особина - формирање породице се одвија претежно једном у животу, ако један од њих умре, онда мушко или женско остаје на миру. Птице воле заклоњене углове и ревносно штите свој дио територије од својих ближњих.

Вхоопер Сванс креира парове за живот

Тхе Трумпетер Сван

Лептир трубач је цвилећа стена, али кљун је црн. Дужина мужјака је 180 цм, а тежина често износи 13 кг. Женка сједи на јајима мјесец дана и полаже 9 јаја.

Лабуд, трубач, који комуницира са сродницима, објављује звучне вицеве ​​који се носе на дугој удаљености, захваљујући томе и примају надимак. Лабудов трубач има густо перје које га штити од мраза.

Птица обично једе биљну храну, али неће одустати од мекушаца, малих ракова, инсеката. Након што је из воде извукао читаву гомилу биљака, лабудов трубач ће уштипнути само неколико листова, а остатак остаје на површини воде. Као резултат тога, читава пратња малих птица, користећи резултате свог рада, плива иза њега.

Лабуд лабуда је уврштен у Црвену књигу и заштићен је законом

У пару, трубач лабуд остаје веран целог живота. Породица гради гнезда пречника од једног и по метра, користи их годинама, сваке године, враћајући се на старо место. Код квачила, обично од 3 до 7 великих јаја, женка их инкубира 7 седмица, а отац породице их штити од предатора. Млади лабудови почињу да лете веома рано, већ након два месеца могу да се попну на крило.

Важно је напоменути да приликом узлијетања, лабудов трубач мора убрзати, а за то ће му требати 100 метара, не мање, тако да преферира велике затворене резервоаре или ријеке.

Једном је један лабудски трубач био тешко оштећен од стране човека: од перја је правио материјал за писање, декорацију за одећу, а за наношење праха коришћен је и пух. Данас трубач активно обнавља популацију лабуда, и ускоро ће нестати опасност од губитка ове врсте.

Америцан Сван

Пасмина је скромне величине. Највећи мужјаци нису се састајали дуже од 146 цм, њихова максимална тежина је 10 кг. Поглед личи на евроазијског пандура, али врат је много краћи, а структура главе је заобљена. Кљун на крају је црн, ау главномделови су светло жуте боје.Гнијезди се у тундри, на периферији акумулација.Мушкарац је веома одан својој девојци и штити је добро у периоду инкубације.

Амерички лабудови се такође називају тундра

Мали лабуд

Мали појединац, његова максимална дужина је 140 цм, распон крила не прелази 2 у лету10 цм, кљун није предуг у контрастној жуто-црној боји.Он је такође уврштен у Црвену књигу и сличан је његовом америчком колеги, али живи на северу Русије.У заточеништву живи око 20 година.

Сада многи људи користе лабудове за украшавање паркова и рибњака, неки од њих сањају о њиховом узгоју у свом домаћинству.И то није утопија, она је задовољна са истом бригом као домаће птице мочварице, а храна је такође мало другачија, стога је прилично приступачна онима који имају такву прилику.