Рационирање пуца на грожђе

Сваки баштован савршено добро зна да ниједној биљци у његовој области не може бити допуштено да се заноси. Власник мора не само да контролише ниво влаге, да врши залеђене биљке за зимски период од мраза, да оплоди земљу, да врши чишћење места од болести, инфекција и свих врста штеточина.

Рационирање изданака на грожђу је гаранција добијања добре жетве

Вртлар, с обзиром на тему овог чланка - виноград, обавезан је да преузме одговорност за развој биљке, грма винове лозе, ако узмемо нашу тему. Наш чланак ће вам испричати о томе колико пуца треба оставити на грмљу врста Виноградова за њихов најбољи развој и плодоносност.

Технологија обрезивања грожђа

Млади неискусни виногради одмах се суочавају са великом конфузијом, неразумљивом класификацијом технологија.Тешкоћа је, пре свега, да разумемо сваку технологију обрезивања, јер многи људи све мешају у једну неразумљиву збрку.

Треба одмах подијелити да је резидба грожђа подијељена на неколико типова, упркос чињеници да ће бити обрезана на грожђе.

Дакле, постоје такве подврсте ове технологије.:

  1. Одређивање оптерећења очију.
  2. Одређивање броја стрелица.
  3. Одређивање оптерећења избојака.
  4. Одређивање броја цватова и кластера.

Понекад за рационализацију потребно је уклонити изданке бобицама

Одређивање оптерећења ока

Овај третман укључује одређивање оптималног броја очију при резању грмља. Не постоји одређена формула, као код других врста неге грожђа. Постоји само средња дефиниција коју користе виногради. Оптерећење просјечног грма одређено је у распону од четрдесет до педесет очију. А онда се све мери оком.

Увек додајте ту одређену количину "по залихама". У случају смрзавања на ниским температурама или нормалним оштећењима.Са даљим растом и развојем грма, оптерећење треба постепено повећавати, али не претјеривати, златну средину треба посматрати у свему. Енергетски растуће и хибридне сорте могу издржати оптерећење више.

Очи гроздја треба оставити в резерви

Одређивање броја стрелица

Као иу претходном параграфу са нормализацијом оптерећења очију, дефиниција броја стрелица се назива и прелиминарна фаза припреме. То је веома важно за плодоношење, али се све то може накнадно прилагодити накнадним третманима. Потребно је пробним и погрешним одређивањем оптималног оптерећења воћних стријела за највеће плодоношење грма. Ако грожђе ниједовољно енергије и супстанци, уклоните један од рукава замене или стрелицу, и ако видите да грм може дати више, додајте воћне стрелице.

Одређивање оптерећења изданака

Овде већ утврђујемо колико зелених изданака можемо оставити на једној групи грожђа.Или можете узети омјер, бројећи број избојака по линеарном метру грожђа.И, као и увек, неискусан виноград остаје без јасних одговора на масу својих питања.Нико не може рећи конкретан и тачан број на који би сви могли да се крећу, то је сложеност.Сваке године морате пратити резултате својих поступака.

Ако грм расте превише, даје много листова, сабија гране, онда је вредно повећати оптерећење избојака, јер се сва енергија раста губи, али ако рачунате на превише и оставите много изданака, онда ће грм винове лозе одмах датиразумете ово.Ту ће бити много гроздова, али они ће бити слаби, мали, бобица неће бити довољно наточена, неће стећи пун букет укуса, биће кисела, мале величине.Одмах постаје јасно да наредне године свакако треба смањити оптерећење грмља.

Просек може да се назове од десет до петнаест изданака по метру дужине решетке грожђа.Тако да можете градити на овом показатељу.

Обрезивање изданака грожђа омогућава повећање величине бобица и гроздова

Одређивање броја цватова и гроздова

Ова обрада је директназависи од сорте грожђа и подручја његове примјене. Уосталом, ако је грожђе вино и ви ћете га користити по својој сврси, онда се морате фокусирати на број бобица, а не на њихову величину. Месне љуске и велике бобице нису важне у производњи вина, али велики број кластера неће вас повредити. А ако желите да једете бобице за храну, или да их продате, онда свакако треба да направите прелепу велику гомилу са сочним слатким великим бобицама.

Ви сами морате одлучити колико ћете цвасти или гроздова оставити.Са даљим развојем бобица, приметићете да ли је такво оптерећење нормално за грм.Јагоде могу расти спорије него на грмовима исте сорте, или слично у развоју, или бити мање. Ово указује на то да наредне године требате смањити број кластера на овом грму.

Нормални број цветова за сваки грм винове лозе одређен је експериментално

Лоад Грапевине Схоотс

И сада ћемо детаљније испитати како прецизно извршити контролу над оптерећењем грмља. Искусни виногради не могу тачно да сугеришу нешто. Они могу само подијелити своје искуство и дати добар савјет, иако не увијек. Треба да посматрате сваки грм грожђа. Погледајте његов развој, стање здравља, активност, ниво и брзину његовог развоја.

Покушавајући, покушавајући и не успијевајући, наћи ћете оптимални ниво на којем грожђе даје најбољи принос.Али постоји златно правило: "боље је да се грм стави мање него више."61

Стога направите одговарајуће закључке за себе.Не кажемо да је потпуно неуспешно тражити помоћ од искуснијих професионалаца, они ће вам увијек говорити о овом проблему са својим примјерима и савјетовати вас.Али они неће сваке године појединачно знати вашу ситуацију.Зато гледајте, памтите, водите белешке, водите рачуна о прошлогодишњем искуству, и све ће вам радити на најбољи могући начин.

Главно је да се жели и уложи много труда.Ово ће увек бити кључ ваше обилне жетве.