Растућа шљива Амурска ружа Плум

Клима је главни фактор који утиче на изборсорте шљива.На Далеком истоку узгаја се Амурска ружа која припада универзалним сортама, јер се лако прилагођавају свим условима.Култура даје константно високе приносе и непретенциозну бригу.

Опште карактеристике

Врста је узгајала група хабаровских узгајивача.Амур рано и Санта ружа су узети као родитељско дрвеће.

Сорта се одликује прецифичним и високим приносом.Његове главне предности су брза адаптација на све климатске услове и квалитетно воће.Биљка ретко инфицира гљивичне болести.

Култура је гадна у избору мјеста за слијетање.Слабо расте на влажним тлима и не толерише затамњење.За производњу стабилних усева потребан је опрашивач.Најбољи избор - Сцарлет Давн.

Опис постројења

Ружа Амура је средње-високо дрво, висине 1.5-2.5 м. Снажно дебло је прекривено смеђом кором.Цровн пирамидал типе.Снажни избојци са ситним листовима засићене зелене боје одлазе из дебла.

Цвјетни пупољци су распоређени у сноповима од 3-5пиецеРастворити после 15. маја.Пиштољ је краћи од прашника, што одређује неспособност биљке да се самопраши.

Карактеристике плода

Шљиве расту на букету грана.Детаљан опис плода:

  • Зрела шљива у облику јајета тежи 40-50 г;
  • површина је прекривена једва приметним премазом воска;
  • су обојене црвеном, жуто-наранџастом и тамноцрвеном;
  • су причвршћене за гране кратким петељкама;
  • танка кожа;
  • жуто-зелено месо, средња сочност, слатко-кисела;
  • камен заузима 20% фетуса, слабо одвојен од пулпе.

Први плодови сазревају почетком августа.Плод је константно висок - 13 кг /год.Због своје густе структуре и високог садржаја суве материје, шљиве толеришу транспорт и задржавају свој изворни изглед дуго времена.Плодови се користе за свежу потрошњу, производњу десерта, зимске припреме.Комерцијално, Амур ружа је нашла примјену у производњи сокова и пиреа за дјечју храну.

Правила култивације

Шљива ће доносити плодове и добро ће се развијати на сунчаном подручју, затвореном са једне стране вјетра.Боље је изабрати повишено место са дубоким нивоом подземних вода.

​​

Култура преферира иловаче и пјешчењака са неутралном киселином.Одабиром младице одмах утврдите разноликост опрашивача.Боље је ићи у куповину у специјализованом расаднику, нудећи зонске сорте шљива.ДоброЈедногодишње младице, висине 70-100 цм, са 5-6 гранчица, укорењене су.

Пажљиво прегледајте коренски систем за механичка оштећења и покварене процесе.Обратите пажњу на место вакцинације.То је 10-15 цм изнад овратника корена.У овом тренутку, дебло је благо закривљено.

Парцела за слетање припремљена од јесени.Проверите киселост земљишта.Ово се може урадити са 9% сирћета.Ставите 5-7 капи сирћета у жлицу земље и процените реакцију.Ако се пена не ослободи, потребно је смањити киселост.Додај 400г /ск.м. доломитног брашна.На градилишту са тешким земљиштем направите песак по стопи од 10 кг /м2.У случају нормалне киселе реакције, локација је одмах ископана и примењена су органска ђубрива.

Слетање

Слетање се обавља у пролеће, након повлачења мраза.За 2 недеље ископајте 2 рупе димензија 60к80 цм на удаљености од 4 м (за Амур Росе и опрашивач).Горњи слој земље (20-30 цм) положити на једну страну, а на другу на дно.Помешајте плодни слој са 200 г суперфосфата, 50 г урее и 5 кг иструлог компоста или сувог крављег стајњака.Напуните рупу 1/3 готовим тестом, улијте 2 канте топле воде.

После 2 недеље, удари у јаму.

Уроните корење саднице у раствор мангана или убрзивач раста за 1 сат.

Формирает повърхност в центъра на подземно јаму.На њему поставите коренски систем и изједначите младицу.Врат коријена треба да се уздигне изнад нивоа тла за 5-7 цм. Пажљиво исперите ризом плодном мешавином.Ако то није довољно, напуните га са дном.Кондензовати земљиште и сипати 2 канте воде у рупу. Када се земља осуши, самљети је компостом.

Минимални захтеви за негу

Заливање се врши по потреби. Биљка добро реагује на честа отпуштања. После сваког заливања и падавина, земља се мулча. У прољеће и јесен се проводи планирана санитарна резидба. Уклоните све оштећене и задебљане гране крунице.

Прве 3-4 године се врши формативно орезивање. Круница је формирана у 3-4 нивоа, остављајући 4 главне гране у свакој.

Годишње се на земљу у пролеће наносе азотна ђубрива. У периоду постављања воћа користи се доломитно брашно.

Болести и штеточине

\ т

Шљива сорте Амур ружа склон црне кнотти. Болест погађа младе избојке. На њима се појављују печати и меко зелена отеклина. Са повећањем раста, гране су деформисане, метаболизам у кори и камбиј је поремећен. Преостале гљивичне болести практично не утичу на културу. Најопаснији штетник који зарази Амурску ружу је опрашивана шљива. Кукац једе сок од пупова, лишћа и изданака. Врхунац развоја ларви јавља се у јуну-јулу, када се формира јајник.

  1. Црна нодуларност је потпуно елиминисана. Уклоните захваћене гране да их спалите. Површине третирати са 1% раствором бакар сулфата. Затим исеците резове уљаним бојама.
  2. У борби против лисних уши користе Карбофос. 60 г супстанце се додаје у 8 литара воде. Након обраде, воће се може конзумирати након 1 мјесеца.Доза се повећава на 80 г, ако је број инсеката превелик и постоји ризик од губитка биљке.Ако су избојци и листови почели да нестају, јајник је боље уклонити са дрвета и обавити комплетан третман.

Превентивне мере

Као превентивна мера за болести и штеточине, третман са 1% бакар сулфатом се врши пре него што пупољци нарасту, после цветања и жетве.Да би се спречила репродукција гљивичних спора и штеточина, редовно се попушта у стаблима стабала и врши санитарна резидба.Након жетве, уклоните сав смеће са локације.