Рана сорта кромпира: Жуковски кромпир

Кромпир је саставни дио јеловника сељака, тако да су летњиковци засађени с омиљеним корјенастим поврћем.Али како постићи приносе у кратком времену уз минимална улагања?У нашем прегледу, описаћемо шта је кромпир Жуковски и сазнати његове карактеристике.

Жуковски - релативно млада сорта кромпира

Референтна информација о сорти

Почетком деведесетих руски узгајивачи почели су размишљати о узгоју кромпира, која би била рана, али имала одличне укусне карактеристике и није била мекана.Дугогодишњи рад окруњен је успехом - појавила се сорта Жуковски.Карактерише га принос и брзо сазревање.

Опис карактеристики на сортата:

 • овални гомољи средни с тегло до 150 г;
 • бело месо које не потамни на деловима;
 • глатко розе коре;
 • мале очи;
 • садржај скроба није већи од 15%.

Распростирање грмља средње величине са великим тамно зеленим лишћем.Црвено-љубичасти цветови са белом траком сакупљени су у малим цветовима. Посебност ране сорте је да плодови не настају на надземном дијелу биљке.Кромпир цвета истовремено, али слабо.

У опису се наводи да су биљне културе отпорне на болести и штеточине:

 • краста;
 • златна нематода;
 • рхизоцтониосис;
 • рак.

Гљивичне болести и инфекције могу оштетити усјеве коријена, стога се препоручује да се претходно третирају препарати прије садње сјемена у земљу. Гомољи су отпорни на механичка оштећења током чишћења и транспорта. Под правим условима, чува се 7-8 месеци.

Регион за култивациа: Северо-Запад, Централна, Волга-Ватскаа, Центральнаа черниј зема, Северниј Кавказ, Средна Волга, Нижнаа Волга, Урал, Далеко-Источна.

Према опису, сорта је отпорна на мраз, тако да се препоручује да се сади у рано пролеће. Брзо дозријевање вам омогућава да растете у средњој зони и иза Урала. Кромпир је незахтјеван за наводњавање и лако расте у сувим климатским зонама. Вишак влаге не доводи до појаве трулежи и заразних болести.

Прасха от кромпиров не се појавава на сорта Жуковски

Рани кромпир сорте Жуковски је укусан и не садржи вишак течности. Коренско поврће не кува меко, што им омогућава да се користе за пржење (укључујући и дубоко пржење) и прављење чипса. Руска прехрамбена индустрија купује такве производе.

Узгој

Према опису, потенцијални принос Жуковског кромпира је до 600 кг по хектару. Али да би се добио такав резултат могуће је само уз одговарајућу садњу и негу, као и поштовање свих превентивних мера против штеточина и болести.

Рад почиње припремомсјеменски материјал. Обавезно сортирајте све гомоље, одбацујући мекане и оштећене. Не препоручујемо резање кромпира на комаде - тако се губи све карактеристике сорте. До једног килограма великих коријена уклања се из једног грма, без малог брака.

Пре сађење, кромпир се загрева и проклија. Сировине у овом периоду третирају се од штеточина и инфекција посебним средствима - дезинфекционим средствима.

Ово су хемијски препарати који отјерају инсекте и њихове личинке, и штите од болести. Према опису, поступак треба обавити у заштитној одјећи. Коренске културе се полажу на филм и прскају воденим раствором супстанци.

Приликом садње раног кромпира, ископајте земљу недељу дана пре почетка рада. За нормалан развој биљке потребно вам је пуно свјетла, па одаберите најсунчанији дио. Коренски усјеви су савршено формирани како у иловини, тако иу пјесковитим тлима. Не препоручује се да се кромпир сади на једном месту неколико сезона за редом.

Сипајте шаку гнојива (хумус) и пепео у сваку јажицу, а затим ставите сјеме. Рана сорта је заштићена од мраза, тако да је насад одозго прекривен агрофибром или филмом. Они га скидају само да би залили биљке и уклонили коров.

Хумус мора бити уливен у сваку бушотину за садњу кромпира

Хиллинг је техника која штити корене од вишка влаге и аерира коренски систем. Кромпир се подвргава таквој процедури најмање двапо сезони. Први - када зеленило клија, други - након 21 дана, али не раније од цветања. Ако се ваша плантажа третира на овај начин, онда нема потребе за недељним плодовима.

Залијевање кромпира настаје по потреби.Ако је лето кишовито, онда није потребно поново поплавити биљке.Али у врућем времену, наводњавајте корење редовно. Обавезни поступци у комбинацији са завојима:

 • одмах након клијања;
 • када се појаве пупољци;
 • након периода цветања.

Једном недељно обиђите плантажу и уклоните све корове. Постоје посебни хербициди који нису штетни за кромпир. Али професионалци препоручују да се сав рад обавља ручно. Контактирањем са биљкама, приметићете прве знаке болести кроз лишће и стабљику.

Чишћење и складиштење

Према опису, рана сорта кромпира Жуковски сазрева у року од 60 дана након садње. До августа врхови се осуше и ово је сигнал за почетак рада. Отпорност на механичка оштећења омогућава сакупљање коренских култура са аутоматским уређајима него што их користе велике аграрне комбинације.

Складиштење се одвија у посебно опремљеним просторијама без сунчеве светлости, чија је температура од +5 до +2 степени.

Подизање или спуштање ће имати негативан утицај на кртоле, а ултраљубичасто зрачење ће их претворити у зелено. У складу са свим правилима, кромпир се савршено складишти у платненим врећама и дрвеним кутијама.

ГрадеЖуковски добро расте у свим регионима земље, одликује се високим приносима и отпорношћу на многе болести. Ако пратите препоруке нашег прегледа, постићи ћете максималну продуктивност на било којој земљишној парцели.