Рамминг схееп

Интегрални део традиција народа Узбекистана бори се против овнова.Без овог спектакла раније није било никаквог славља.Борба је узбудљива и чак опасна.За разлику од борбе с биковима, овде се људи понашају само као гледаоци и не учествују директно у такмичењу.

О процесу

За борбе бирају се мушкарци са веома развијеним компетитивним инстинктом.Под природним условима, боре се за жене и територију.Карактеришу их агресивна природа, они имају начин размишљања да се боре са другим припадницима свог рода, и савршени су за такмичења.

Овнови су власници јаких рогова, великих маса, физичке снаге и жеље за побједом.Због таквих карактеристика овце су спектакуларне и популарне манифестације.

Усклађеност са условима

Против борбе је прилично скупа, његова цена може порасти до 2.000 долара.Припреме за битку почињу у раној доби.Прво изаберите одговарајућу јањетину - активну и велику.

Он је рано одведен од мајке и одвојен од других животиња.Женској јединки уопште није дозвољено узгој јагњетине.То утиче на његово ментално стање и доприносиповећана агресивност.

За борбе јагњади на роговима, одабрани су они који одговарају следећем скупу параметара:

 • старост не већа од 12 година;
 • Маса не по-малка от 100 кг;
 • дужина торза је 1,2 м или више;
 • опсег груди већи од 1 м;
 • одређена обука.

Животиње које ће учествовати у биткама хране се одређеном дијетом.Његова сврха је да удебља.Посебна обука и вјежбе усмјерене на развој мишића.Поштују се санитарни услови и посебан третман.

Припремне активности

Пре битке, на вуну и рог овнова са бојом се наносе посебне ознаке.Његова сврха је да поједностави идентификацију животиња.На телу је приказан број.

Власници животиња представљају своје љубимце окупљеној јавности.Гледаоци гласно узвикују, заглушујуће и звиждукају.Таква дејства имају стимулативни ефекат на нервни систем оваца.Као резултат тога, они имају агресиван став.

У Авганистану се прибегавају водка и горка храна како би се постигао исти резултат.Они се дају животињама уочи предстојеће битке.

Репрезентација

На почетку презентације, власници одводе своје љубимце на арену и постављају се један насупрот другоме.Размак између њих је најмање 5 м. Таква удаљеност је неопходна тако да овнови могу убрзати и сударити се с довољном снагом.

Власници ослобађају своје животиње и напуштају бојно поље. Овни се сударају један са другим, затим се разилазе у различитим правцима, убрзавају и поново сударају челима. Власници такмичарских животиња не учествују у борби. Они, као и остатак публике, могу само да гледају и навијају за свог љубимца.

Съгласно правилите, овна моʻат да се состојат најви ~ е 30 пута. Борба овнова до смрти се дешава само ако једна од животиња доведе фаталан ударац свом противнику.

У већини случајева, мушкарац, након неколико удараца, процјењује своје шансе за побједу у судару. Ако види да је непријатељ јачи, онда је инфериорнији од њега.

Губитак рога једне од животиња може одлучити о исходу битке. У овом случају, ован који је изгубио рог се удаљава. Он признаје свој пораз. Чак и ако власник инсистира на наставку борбе, животиња обично одбија да даље учествује у борби. Победник је онај који се није повукао, или је без губитака.

Крај двобоја

Ован који је освојио је прекривен црвеним тепихом. Ову акцију прати олуја аплауза публике. Затим се животиња узима са поља.

Посматрачи могу у овом тренутку добити свој добитак ако су се кладили и очекују сљедећи пар животиња. Финансијско узбуђење је саставни део који прати борбу оваца, иако се борбе често одржавају незванично.

В Афганистане възражителна овца се плаћа награду визнос од 3 хиљаде долара. Поред новчане награде или уместо тога, могу дати камилу, овцу или коњу.

Традиције

Борбе јагњета на роговима обрастале су митовима и чињеницама у њиховој историји.

 1. Обиљежје овна који се бори против бикова је да је сврха овог спектакла сам ток битке.
 2. Као иу боксерским такмичењима, ривали се боре у различитим тежинским категоријама.
 3. Борба овнова на роговима може бити опасна за посматраче, јер понекад животиње журе на гледаоце.
 4. Овни често пате - могу изгубити рог, добити прелом или другу повреду.
 5. Животиње са озбиљним повредама су убијене.
 6. Женама није дозвољено да гледају борбу.
 7. Током 1992-2001 талибани у Авганистану забранили борбу за јагње, временом је настављен овај обичај.
 8. Трговци оваца могу учествовати у борбама, у овом случају цијена побједника се повећава за 3-4 пута.
 9. Животиње могу бити стављене у конкуренцију пре него што се жртвују. Власници желе показати своју предност у односу на друге животиње одабране за ритуал.
 10. У афричким земљама (на пример у Нигерији) таква такмичења су велики догађај, за њих се изнајмљују читави стадиони.

Браниоци животиња спроводе акције усмјерене на забрану овчјих борби на роговима. То је због чињенице да су као резултат таквих такмичења, животиње тешко повређене или могу бити погођене до смрти.

У Узбекистану, Абхазији,У Авганистану и другим земљама ови догађаји и даље уживају велику потражњу и успјех.Јавност је привучена спектаклом битака.Узбуђење игра важну улогу: имати прилику да се кладите и добијете побједу у случају побједе.