Рак - главни штетник кромпира.Врестлинг Потатоес

Приликом узгоја кромпира може се наићи на потешкоће као што је заразу поврћа гљивама. Тако је узрочник рака у овој култури гљива, која припада групи биотрофних микроорганизама. Ова карантинска болест може изазвати и мањи и потпуни губитак усјева.

Карцином кромпира има гљивично порекло

Где је патоген заједнички?

Рак кромпира је први пут идентификован 1888. Данас она утиче на поврће у готово свим европским земљама. То је мање уобичајено у Новом Зеланду, Африци и Америци.

Ова гљива се у нашој земљи види у многим регионима где се узгаја кромпир, посебно у кућним баштама. Приноси екстремних северних и јужних региона су мање подложни његовом утицају. Болест се проширила у четрдесетим годинама, током Другог светског рата.Поред кромпира, гљива је способна да зарази и поврће као што су парадајз, патлиџан, репа, паприка и други.

Рак кромпира се раширио по целом свету

Знаци инфекције

Рак кромпира има одређене симптоме који се морају открити на вријеме како би се спријечило ширење инфекције. Површина гомоља је покривенаизраслине које се појављују из очију и изгледају као карфиол. Њихова вредност варира од неколико милиметара до неколико десетина центиметара.

У почетку, израслине кртоле имају светло жуту боју, а затим добијају тамносмеђу нијансу и, пропадајућу, трулеж. Понекад се могу појавити између стабљика и листова на тлу. Али коријени су нетакнути, јер гљива утјече само на младо ткиво.

У неповољним условима за патогене појављују се листопадни изданци у облику шишарки, као и мале тврде коре, сличне крастама. У валовитом облику инфекције, гомољи постају наборани, а на површини се јављају удубљења, таласи и опуштање.

Раст гомоља - знакови инфекције

Начини ширења болести

Да би се правовремено идентификовао извор инфекције, неопходно је знати како се патоген шири. Следеће ситуације могу допринети појави штеточина:

 • Веома често се инфекција шири преко заражених гомоља. Штетне гљивице такође паразитирају због садница и коријена које су расле у погођеном подручју.
 • Болест се може пренијети кроз тло, које се лијепи за кућну опрему и разне алате, као и за људске ципеле.
 • Кромпир је најосетљивији на инфекцију ако се стално узгаја на једном месту.
 • Догађа се да патогени вирус доводи токове одмрзнуте или кишнице.
 • Ако се говеда хранеНездрави сирови кромпир, гљива може продријети у тло гнојем.
 • Рак кромпира у одвојеном подручју може бити узрокован сјеменом донесеним са мјеста инфекције.

Интрацелуларни организам који узрокује инфекцију рака је веома отпоран на спољашње услове, тако да се извор инфекције може чувати у земљи до тридесет година. Током сувог времена, гљива се слабије развија, пошто неки зооспори умиру када нема довољно влаге.Током кишне сезоне болест се појачава.Због ове виталности, гљива је опасна и штетна за поврће.

Узрочник рака задржава своју одрживост у земљишту 30 година

Опасност од рака кромпира

Рак кромпира не представља велику опасност за људе.У нашој земљи, заражено поврће није званично признато као штетан производ.Дозвољено је да се прода, упркос чињеници да се брзо погоршава и постаје далеко од презентације.Ипак, не препоручује се употреба таквог кромпира као хране за људе.

У Европи се примјењују строже мјере и ограничења за елиминацију и локализацију болести. Инфицирано подручје је заражено ако се на њему нађе само једна болесна биљка.Затим је окружена на сигурној удаљености како би се спријечило ширење патогена.

Упркос ужасном имену, рак кромпира не представља опасност за људе

Борба против болести

жетву, морате се придржавати сљедећих превентивних мјера:

 • треба користити само здраво семе;
 • треба да се држи ротације усјева, имајући у виду ротацију усева;
 • боље је да буде отпоран на врсте инфекција;
 • не засаде биљке на контаминираним земљиштима;
 • треба обратити пажњу на чишћење радних машина.

Ротација усева са употребом кукуруза, житарица и купуса једна је од главних активности у пољопривредној технологији, која смањује инфекцију поврћа раком. У жаришту инфекције не би требало да се сади жбунасти усеви који могу допринети ширењу патогена. Производне и кућне парцеле треба да се налазе на удаљености од најмање једног километра од поља на којима се обављају семенски усјеви.

Да би се смањила вјероватноћа инфекције, препоручује се обрада гомоља отопином борне киселине.

За деконтаминацију користе се минерална и органска ђубрива која омогућавају повећање приноса, побољшање клијавости кртола, као и борбу са другим болестима.

Потребно је редовно прегледати засаде поврћа. Ако се пронађу болесни гомољи, они се уклањају, а затим се заједно с врховима закопавају у земљу за један метар и третирају бјелилом. Преостало поврће се користи само у техничке сврхе. Могу се сакупљати и испоручивати са карантинским цертификатом.

Парцела са кромпиром погођеним раком остављеним на карантину

Потребно је строго поштовати правила карантина у погођеном подручју.Не можете уклонити болесне гомоље и користити их као сјеменски материјал.Такође је забрањено користити стајњак који се храни контаминираним сировим кромпиром.Потребно је пријавити инфекцију рака најближој фарми или специјалној инспекцији.

Не препоручује се самостално коришћење хемикалија за дезинфекцију. Боље је потражити помоћ од стручњака за заштиту биља.Препоручује се одлагање даљег узгоја културе кромпира на зараженом подручју најмање седам година.

Сорте кромпира отпорне на рак

Сорте садње које спречавају ширење болести могу потпуно очистити земљиште за пет или шест година.На зараженим локацијама не могу се узгајати различити типови отпорности на болести.Препоручује се мењање култивара сваких пет година.

Међу рано сазрелим сортама постоје Бородиански, Еарли Иеллов, Искра, Фаленски.Следеће средње ране сорте ће такође одговарати: Давн, Смацхни, Табела 19, Лвив вхите, Спарк.Од средње касних и касних зрења препоручују се сорте: Павлинка, Сулев, Лосхитски, Кандидат и Вилиа.

Готово све иностране сорте су отпорне на ову болест и погодне су за узгој у било којем региону.Многи од њих су популарни код вртлара.Ово су Беллароса, Росара и Ароса.

Неке врсте нису имуне на болест.Ово су Волзханин, Иермак, Приобски, Роси, Кемерово,Тулунски, Улиановски, Лорцх.

Сваки почетник вртлар мора бити свјестан ове опасне болести како би одмах обавијестио карантинску инспекцију и подузео мјере за њено отклањање у случају инфекције. Спроводећи превентивни рад, можете избјећи велики губитак бербе кромпира у вртовима и пољима гдје се узгаја ова важна пољопривредна култура.