Пуллоз: Како препознати и лијечити Цхицкову заразну болест

Многи људи имају жељу да узгајају живину.Неко купује 10 пилића да породици обезбеди свеже пилеће месо и јаја, неко гради огромну живинарску кућу и бави се узгајањем бројлера - месних пасмина кокоши и кокоши несилица - јајних пасмина птица.У сваком случају, и власник мале фарме за домаћинство и велики фармер морају знати да се на путу до успјеха њиховог предузећа могу појавити различите заразне болести, чији симптоми морају бити познати и истакнути.Једна од ових болести је пуллороза пилића, о чему се детаљније говори.

Здрава популација пилића

Општи знаци заразних болести

Искусна кокошка пилића може да одреди стање пилића и друге живинездравља

Уочивши болесну особу, она се хитно одваја од здравих сродника да би се зауставило ширење инфекције.

Спољашњи знаци према којима домаћин излучује болесну птицу изгледа овако:

 • Температура птица које су заражене заразним болестима се повећава.НијеТо значи да треба да трчите око кокошињца са термометром. Птица са грозницом је успавана, дуго седи на једном месту са својим крилима, често затвара очи и изгледа поспано.
 • Ваља пажљиво прегледати птице и пилиће који изгледају разбарушени. Ако имају црвену мукозну мембрану, а шупљина носа и уста су испуњени вискозном слузом, онда говоримо о заразној болести. Поред тога, у овом случају се може приметити да болесна птица често тресе главу и покушава да обрише слуз из кљуна против перја. Овакво понашање даје ефекат набраног перја.
 • Увек треба обратити пажњу на појединце чије су перје и доле загађени од позади. Ово може указивати на то да је дијареја почела код пилића и одраслих пилића. Поред тога, оболели појединац има смањење апетита или потпуно одбацивање хране.

Након идентификације и изолације од укупне популације болесних птица, можете поднијети захтјев за ветеринарску његу и започети њихово лијечење.

Седентарна кокошка - први знак болести

Шта је пуллороза?

Способност да се одреде општи знаци инфекције код пилића може помоћи у очувању популације кокошињца од уобичајене болести - пуллорозе. Говорећи о овом проблему, ветеринари често користе називе птичјег тифуса, пуллорозног тифуса, беле дијареје, беле дијареје. Као што сте већ схватили, говоримо о истој болести, која најчешће погађа пилиће, али се може појавити и код бројлера и код других одраслих пилића. Узрочни агенспуллороза је бактерија Салмонелла пуллорум, најосетљивија је на стоку пилића чија старост не прелази двадесет дана. Према статистикама, пуллороза се развија у 60% случајева. Код бројлера и других типова одраслих пилића, испољавају се упале јајника и појава жумањка. Понекад код одраслих птица, болест је асимптоматска.

Пацијенти са пуллорозним пилићима често се спотакну

Историјско повлачење

Пуллоз је познат фармерима перади више од 100 година. Први пут је његов патоген описан 1900. године. Прво име патогена је Бациллус пуллорум, а након даљег истраживања бактерија је приписана роду Салмонелла, која има око 2500 варијанти. То је заразна болест у свим земљама у којима је перадарство веома развијено. На жалост, фарме трпе велику економску штету, јер се пуллороза брзо шири, а манифестује се не само у месу и јајима оболелих птица, већ иу пилићима који се излежу из ових јаја.

Здраве пилики со активни и мобилни

Симптоми пуллорозе

Прве дане младих чарапа захтијевају посебну пажњу. Током тог периода пуллороза је била посебно опасна за стоку у кући. Симптоми, на које треба обратити пажњу на стазу, изгледају овако:

 • младе животиње се сакупљају у групе;
 • Пилићи изгледају поспано, стоје са раширеним ногама, увлаче главе, тешко дишу и спуштају крила;
 • постоји велика жеђ код пилића;
 • јавља се дијареја,фекалије беличасте или зеленкасте са додатком слузи;
 • због честих утроба, длаке на леђима су замрљане и лепљене.

Ово је такозвани акутни облик пуллорозе, од којег млади могу умријети за 5-7 дана.Када се пилићи заразе у старости од 2-3 недеље, болест је субакутна или постаје хронична.У овом случају, развој младих животиња се успорава, расте спорије.Пацијенти се померају и пате од повремене пробавне сметње.Пилићи који се разболи током овог периода живота понекад постану бољи.Пуллороза код бројлера или слојева одраслог доба се изражава летаргијом, ниским апетитом, обезбојењем гребена који нестаје.Смртност код одраслих са пуллорозом се заправо не дешава.58фазани, голубови, врабци, вране и бисерке.Највјероватнија манифестација у првих 5 дана живота.Од старости од 20 дана, број заражених пилића драматично се смањује, након 45 дана живота, инфекција је спорадична (случајна).Најчешћа пуллороза долази у дисфункционалне фарме.Управо овдје постоји јасан недостатак мјера за контролу инфекције, што доводи до стационарне природе болести.У дисфункционалним фармама, код појединаца различитих генерација птица уочени су знаци оштећења пуллорозом.

Болесни пилићи су главни извор инфекције.Изолација патогена се јавља заједно са леглом. Једном у околини, фиксирани штапићи Салмонелла Пуллорум могу одржати одрживост у леглу до три мјесеца.

Једном у тлу, исти патоген је одржив до годину дана, а на љусци јаја око 30 дана. Одрасли који су постали носиоци инфекције излучују патоген у периодима погоршања, што доводи до инфекције остатка популације пилића. Уз недовољно поштовање санитарних стандарда и недостатак правовременог лијечења, ширење заразе међу бројлерима и слојевима је неизбјежно, јер патоген улази у дигестивни тракт када се конзумира храна, и кроз заражено легло и легло.

Хеалтхи Цхицкс витх Флуффи Феатхерс

Пуллоз може бити ембрион. То је због инфекције болесне птице јаја. У овом случају, инфекција се може појавити у било којој фази формирања, али је највјероватнији начин да се зарази жуманце на хематогени начин. У инкубаторима се 25 до 50% пилића излежу из заражених јаја, остатак умире. Главни фактори који утичу на отпорност (отпорност) младих на болест су:

 • непоштовање температурног режима (прегревање, прехладење);
 • висока густина младих;
 • неуравнотежено и неблаговремено храњење.

Из овога се може закључити да је са довољном бригом за младе, вјероватноћа масовне инфекције мања, а њено лијечење ће бити више.успешан.Пошто се пуллороза не посматра само код живине, дивље животиње које живе у природи и глодавцима могу бити носиоци.

Порекло болести (патогенеза)

Када узрочник пуллорозе уђе у организам, почиње производња егзотоксина.То доводи до тровања ембриона и већ излежених пилића.Природа лезија може бити различита.Много зависи од старости птица и од сложености тока болести.Смртност пилића у првих неколико дана живота можда неће открити макроскопске патологије у ткивима, јер је ток болести био веома брз.Хронични облици болести у каснијем животном добу изазивају вишеструке некротичне промене у ткивима унутрашњих органа, јер се интоксикација одвија полако.Најчешће се промјене односе на цријева која се упале и подвргавају крварењу.У многим случајевима забележено је повећање слезене и јетре, што мења нормалну боју у глинасто-жуту.Наслаге соли се налазе у бубрезима и уретерима мртвих пилића.Код месних пасмина пилића, хибридних типова пилића, хромост додатно спаја симптоме пуллорозе.Ту је отеклина удова у зглобовима кољена, а перје може испасти.Броилери умиру од пуллорозе у 5% случајева, углавном у старости од 2-5 недеља.

Инфекција се може појавити како у фази ембриона тако и након излегања из јајета

Принципи дијагнозе

Поред визуелног посматрања стања стоке ипатоанатомскистудије мртвих појединаца, потребно је обавити лабораторијска испитивања. То је обично микроскопија и култура патолошког материјала из свежих лешева. Одређивање узрочника болести настаје уз помоћ Салмонелла серума. Коначна дијагноза "пуллорозе" се прави само када се одабере сјетва С пуллорум. Као и код инфекција узрокованих другим врстама Салмонелла, стање унутрашњих органа је превише слично.

Третмани за пуллорозу

За успех третмана, веома је важна стопа одговора власника куће на промене у понашању пилића или пилића и других узнемирујућих симптома. Након обављених лабораторијских тестова, третман се спроводи путем антибиотика или сулфа лекова. Узмите у обзир осетљивост патогена на предложени лек.

У великим фармама и перадарским фармама уништавају се болесне и ослабљене кокоши, остале се третирају и спречавају са препаратима нитрофурана и антибиотицима.

Специфични третман за пуллорозу није развијен, па су прописане различите комбинације лекова који сузбијају раст микроорганизама. Већина лекова се додаје у воду. Али у великим фармама са епидемијама пуллорозе, аеросол третман јаја се користи пре полагања у инкубатор. Лечење антибиотицима се изводи на 5-7-дневним курсевима, што доводи до смањења морталитета птица. Међутим, ниједан антибиотик није у стању да у потпуности превазиђе С пуллорум. Зато главна ствар није лечење, већ превенцијаучесталост стоке.

Велики број пилића је фактор ризика

Превенција и мере опреза

Пуллоз је инфекција која се може спријечити слиједећи санитарна правила и методе контроле. И мале кокошке земље и велике куће за перад треба да се очисте и дезинфикују на време. Методе за контролу ширења пуллорозе укључују:

 • Примање пилића од здравих појединаца.
 • Пажљива заштита јата без базена и спречавање било каквог контакта са дивљим и домаћим птицама које нису праћене за пуллорозу.
 • Одвојено постављање пилића у чисте просторије у којима је извршена дезинфекција након претходних јата. Употреба гранулисане дробљене хране, слободне од салмонеле.
 • Инсталација био-конзерваторских система који спречавају улазак дивљих птица у живинарске куће.
 • Правовремено спречавање појаве мишева, пацова и других глодара.
 • Контрола репродукције инсеката и других штеточина које доприносе преживљавању салмонеле.
 • Контрола квалитета воде.
 • Спречавање салмонеле механичким клизањем на ципелама, камионским точковима, необрађеним кавезима.
 • Усклађеност са правилима за уништавање трупова птица.

Правовремено откривање пуллорозе код пилића и одраслих птица ће спријечити унос контаминираног меса и јаја. Салмонела је потенцијално опасна за људе јер изазива цријевне инфекције. Симптоми инфекције се могу појавити веомаАкутно након кратког периода након гутања.То је обично мучнина, повраћање, дрхтавица, дијареја, грозница и бол у трбуху.Третман може бити дуг и спроведен у стационарним условима.Због тога је неопходно придржавати се санитарних стандарда и пратити стање птица када се узгајају.