Птице које једу бобице ораха зими Рован

Гране роштиља са јаким бобицама које сазревају у септембру привлаче пажњу разних птица које зиму проводе на нашем подручју. Плодови овог дрвета постају главна храна за њих, тако да ће бити корисно за оне који узгајају таква стабла на лицу места да открију које птице могу постати опасне да би их уплашиле и имале времена за жетву.

Љубитељи перане ровова

Зими, уместо птица које воле топлоту, појављује се више становника северних географских ширина. Међу њима, највећи љубитељи пепела су:

 • сцхур;
 • буллфинцх;
 • крижање;
 • дрозд поља;
 • Воскање.

Представници ових врста воле да једу плодове пепела, комбинујући их са неком другом храном. Могу се видјети на круни стабла, једући бобице.

Међу птицама које стално живе на нашем подручју, има оних који не сметају да једу слатке бобице. Које птице једу планински пепео од локалног зими:

 • тит;
 • љешњак;
 • голубица;
 • јаи;
 • чворак;
 • сива врана.

За ове птице, оскоруша није главна деликатеса, тако да се не виде често у близини дрвета.

Свака врста птице различито кљуца оскору: неко је уредан, а неки ломе гране дрвета. Неко оставља многотрагови њиховог боравка под дрветом, а неко - на круни.Лако је одредити које птице су претресле пепео.

 1. Дроздови и воскови не оштећују дрво.Они стижу малим јатима и равномерно седе преко дрвета.Као резултат тога, они заузимају места тако да гране нису угрожене да буду уништене под њиховом тежином.Они пажљивије једу плодове, тако да их нећете срести на земљи, али можда постоје остаци бобица на гроздовима.
 2. За разлику од њих, чворци не маре за сигурност дрвета и често су распоређени по гранама тако да се ломе под својим притиском.Они агресивно прелазе и уништавају бобице.Након њих често остају тучени, жвакати бобице испод самог дрвета.

Велики штетници

У зимском периоду често се уочавају празне гране пепела у периоду када треба да буду пуне воћа.То је зато што су плодови овог стабла омиљена храна многих птица.

Да бисте заштитили свој усјев од овог дрвета, морате знати које су птице најнасилнији љубитељи јаркоцрвених сочних плодова.

Буллфинцхес

За зимске буллфинцхес, рован је главна посластица, тако да се скупљају на таквим стаблима у великим јатима.Мужјаци прво пролазе женке тако да могу да изаберу најзрелије и најслађе бобице.Чим жене једу, замењују их мужјаци и настављају да кљуцају воће.

Ове птице нису заинтересоване да у потпуности једу цео фетус.Највећа деликатеса за њих је семе плодова пепела, тако да их једу и месо одлазиготово нетакнута. Међутим, јагодичасто воће, чије је сјеме појело сњеговић, изгледа као да га је нетко већ искусио.

Проналажење буллфинцх-а је једноставно - то је мала птица са црним главама и љубичастом или розе-сивом бојом прсне кости. Њихова крила су црна и бела, а изнад репа су беле мрље.

Фиелдбирдс

Други представник птица, који зими једе планински пепео, је дрозд. Насељавају се близу места где расте пепео, велике колоније. Ове птице се одликују агресивном природом. Често се могу борити са предаторима који представљају опасност за њихова гнијезда. Ова птица једе углавном биље, али једна од најомиљенијих делиција за то је планински пепео, који је изложен лету великих јата. Они циљају одмах на снопове, па ако не знате које су птице пробале бобице, не остављајући згњечено месо испод самог дрвета, знате, било је дроздова. Понекад испод стабла могу да се појаве целе плодове који су случајно пали, јер се дрозд грозда третира прилично брзо.

Такве птице су већих димензија од зечева. Одликују се кремастим перјем у трбуху и репу, сивим и црно-смеђим пјегама по целом телу са горње стране.

Ваквинг

Ове зимске птице једу различиту храну: поврће, инсекти, које успијевају ухватити за вријеме лета. Замислите како су насилне дрвеће изложене нападима. Након неколико десетина појединаца лети на дрво, на његанемогуће је наћи једну цјелину бобица.Они буквално могу уништити читав усјев.Изгледа да је неко намерно покидао бобице.Восак лете, кљуцају плодове стабла, увек прилично брзоплето и безбрижно, па је након њиховог напада лако одредити ко је пробао бобице - ту су и жвакане остатке испод пепела.Ова врста птица не може у потпуности пробавити плодове планинског пепела, па су усмерени само на семена.

Воска није јако велика птица, чије се перје одликује сиво-ружичастим цветовима.Перје на крилима имају потпуно другу боју - жуту, која се комбинује са белом и формира пруге.На овим тракама можете видети црвенкасту нијансу у облику потеза четкицом.На репу, прецизније на самој ивици, можете видети траку светло жуте нијансе, а на глави - прамен фантастичног облика и ружичасте боје.

Клест

Упркос чињеници да се зими, крижница храни семеном дрвећа из породице смреке, они се уопште не противе кљуцању и пепелу планине, што им се такође много свиђа.Када дођу крижни стубови и притисну на дрво, одмах постаје јасно ко су - птице су тако лене да неће покушати да добију семе за себе.Они једу врх меког и слатког дела воћа.Након себе могу оставити само жвакано воће, чији је најсочнији дио уништен.

Крижани су представници породице пролазника, тако да се разликују по својој великој величини.По типу тела, они су више срушени, али њихов реп је подељен на 2на самом крају.Перје на грудној кости женки је сиво-зелено, за разлику од мужјака, које се може похвалити црвено-гримизним перјем.Крила и реп такве птице су направљени у сивом тону.Захваљујући тако живописном изгледу, препознати их међу осталим птицама је прилично једноставно.

Схцхурес

Међу онима који воле да покваре планински пепео, могуће је разликовати шчуру.Ова птица стиже у наш регион само за зиму око новембра.Гнијезде граде близу шуме или близу воде.Разликујте их од других птица само због јединственог звиждука који емитују.

Шчури буквално уништава плодове планинског пепела: они воле да једу не само кашу, већ и семе воћа.Упркос томе, такве птице помажу стаблу да се умножи.Птице су прилично удобне у крунама планинског пепела, па се често окупљају на дрвећу, угрожавајући жетву.Они једу семе од бобица, остављајући их да жвачу и празне плодове.

Проналажење шчуре је такође лако.Мала је по величини, али има краћи и истовремено дебљи кљун.Перје птице је у сивим тоновима са додатком црвене боје.Ова птица може изгледати као буллфинцх, али крила и реп су тамно сиви.