Прскање грожђа у пролеће од болести плавог витриола

У пролеће све цвета, дивни мириси су свуда мирисни. Вртлари се радују изгледу првих летака и цвијећа. Али управо у то време почињу да се пробуде различити паразити.

Раствор бакар сулфата се користи за превенцију болести грожђа

Прскање на пролеће је веома важна ствар. Како ће бити добро, тако ће виногради бити заштићени од напада паразита. Немојте се бојати да ће хемикалије наудити будућој жетви, штеточине и болести могу оштетити све плодове.

Веома тешко грмови грожђа су погођени плијесни. Болест се јавља због преплављивања. Може се подједнако појавити у пролеће и јесен.

Карактеристике бакар сулфата

Специјализоване продавнице, нуде разне супстанце за третман грожђа од штеточина, како у пролеће, тако иу јесен. Сви они имају своју намену и ценовну категорију. Али ниједно средство грожђа није у стању да опажа без штете за усев.

Сваки скуп третман се никада неце упоредити са бакарним сулфатом.Прскање овог алата ће увек бити ефективно у било које доба године.

Витриол садржи антифунгална својства и велику количину гвожђа. Данас је то најповољније средство. Обрада је потребна аковинова лоза је болесна и лишће пада.То су знаци недостатка гвожђа.

Као резултат тога, прскањем грожђа у прољеће овом супстанцом, испоставља се не само добра заштита од паразита, већ и одлично гнојиво тла.

Прскање грожђа са бакарним сулфатом не само да убија гљиве, већ и оплођује земљу

Припрема раствора

За борбу против већ насталих болести припремите одређено решење.За припрему је потребно:

 • 300 грама бакар сулфата;
 • 300 грама вапна;
 • 10 литара воде.

Не можете користити готову гашену кречу, она неће дати жељену реакцију.Загрејте воду да буде врућа.У емајлирану канту ставимо вапно и напунимо га са два литра воде. Вриједи се удаљити јер ће почети насилна реакција.Пазите да раствор не прска по кожи.

Пластична посуда се не препоручује за разблаживање раствора.На крају крајева, при високим температурама долази до гашења, а пластика се може растопити.

У посебном контејнеру напунимо бакар сулфат и напунимо га преосталих 8 литара топле воде.Да би се кристали супстанце брзо растворили, мешајте композицију дрвеним штапом.

Када је реакција у резервоару са кречом завршена, у њу се улива припремљени витриол.Приликом лијевања потребно је стално мијешати.Као резултат, раствор је веома густ.Потребно је филтрирати помоћу пространог лијевка и најлонске чарапа.ТокомНапрезање раствора такође треба мешати.

Најбоље је мешати све мешавине са дрвеним предметима, а не металним.У супротном, може доћи до неочекиване реакције.

Пре него што почнете са обрадом грмља, раствор треба проверити да ли је медијум неутралан.Да бисте то урадили, можете узети нови нокат и спустити га на пола у витриол.Ако се металик боја није промијенила, тада се поштује норма неутралног медија.

Раствор треба да има светло плаву боју.Он се пумпа у прскалицу и почиње да обрађује грмље грожђа.Уз помоћ ове композиције врши се пролећна, летња и јесенска обрада.

Једноставно решење се користи као превентивна мера.За припрему 1% бакар сулфата, потребно је 10 литара воде на 100 грама супстанце.Прашак треба прво разриједити у малој количини топле воде и тек онда мијешати са остацима.

Прашките с бакърни сулфат се најбоље разтопи в върна вода

Процедура на обработка

Процедура преработка са три корака:

43)
 • Први третман бакар сулфатом почиње почетком пролећа.У том тренутку, када бубрези бубре, али још нису распуштени.Ако је у ово време време суво и хладно, онда пролећна обрада није потребна.
 • Други процес је резерва.То треба урадити, упркос временским условима.Почињу га пре цветања, када млади листови нису имали времена да покрију цватове.На крају крајева, течност мора пасти на све гранате ипедицелс.
 • Трећа процедура се спроводи након завршетка цветања.
 • Али прскање се не завршава. Требало би да се понови ако је време замагљено. У сувом времену љети и јесени третирају се рјеђе. Обично се обрада врши ако има више од 10 нових листова.

  У рано прољеће, прерада се може започети тек након прелиминарног резања. Одржава се пре почетка паузе. Сви сеци морају бити спаљени. После тога се врши подвезивање леве лозе. Обрезивање и подрезивање треба обавити у сувом времену.

  Када време обраде почиње у лето, биљке треба припремити. Да бисте то урадили, изрежите круне комада. Уклоњени су пасторци, врхови и дио листова.

  Третман се може спровести само у вечерњим сатима када нема интензивне топлоте.

  Свака обрада треба почети од дна и полако прећи на врхове. При извођењу поступака витриола, биљке након сушења добијају плаву боју. Ако постоје очигледни знаци болести, онда се доњи делови дебла и изданци могу чак и побелити овом течношћу.

  Последњи пут када се грожђе обрађује јесени, прије скривања за зиму. Али ако се биљка осјећа здраво цијело љето, онда се ова процедура не може обавити.

  У јесен, прерада дозвољава виноградима да се ријеше многих проблема у наредној сезони.

  Прољетни поступак прераде је неопходан како би се осигурао нормалан развој и стварање здраве гомиле бобица. АПад је потребан да би се заштитио усјев. Због тога треба пажљиво испитати гнојиво и вријеме обраде.