Прскање грожђа: када могу обавити поступак?

Брига за грожђе укључује не само правовремено наводњавање, облачење, отпуштање и контролу корова.Треба га редовно проводити и прскати овај грм како би се спријечиле болести.Међутим, ако је виноград погођен неким микроорганизмима, онда је прскање једноставно неопходно, и морају се вршити према посебно састављеном календару.

Прскање је једна од уобичајених процедура за чување грожђа

Зашто нам је потребно прскање?

Нажалост, нису све сорте грожђа које расту на парцели отпорне на гљивичне и друге болести.Због тога морају бити заштићени од болести као што су плијесан, пепелница и инсекти који могу јести лишће, кварити бобице и узроковати друга оштећења на винограду.Спасите ову културу само прскањем.Обично се прави посебан календар за третирање биљке, према којем се редовно обављају третмани за оболеле биљке.Управо овај календар показује када и колико пута се виноград може лечити од болести или штеточина.

Колико и када треба спровести такве процедуре? Шема за прераду винограда је једноставна, а њена сврха је или спречавање болести, или излечење винограда од болести, или уништавање штеточина.Обично вртлари пажљиво прате свој виноград и на основу личног искуства.направите календар обраде винове лозе на локацији.

Није могуће заштитити грмове грожђа од болести уз неке агротехничке мјере, посебно ако је вријеме кишно и топло. У то време су посебно активне споре плијесни и пепелнице. И могу расти на лишћу за само неколико сати.

Споре се преносе ветром од заражених грожђа грожђа до здравих, нереално је спасити их од грмља. Али понекад, бринући се за виноград, вртлари заборављају да у јесен уклоне осушену траву или отпало лишће испод грмља. Тамо понекад остане зима споре гљивичних обољења, како би се изашла одмах након што се снег отопи.

Није увек могуће пратити саме грмље - на време да се оштете оштећене или оболеле листове, одсече осушене или оштећене листове. На крају крајева, треба их на време исећи и спалити како би се спречило ширење болести.

Није могуће потпуно заштитити виноград од болести, али су неопходне превентивне мјере како би се смањио ризик од њиховог настанка. Ови поступци ће значајно смањити број патогена око грмља винове лозе.

Прскање грожђа може се вршити дужином изданака до 20 цм, прије цватње и у фази зрна грашка величине грашка

Спраиинг Грапес

Дошло је вријеме када су једини лијекови за гљивичне и друге болести грожђа били само Бордеаук мјешавина или жељезни сулфат. Међутим, ови лекови се користе само уу периоду раста биљака, али када грожђе почне да се веже, боље је не користити за третман биљака.

Средства намењена за заштиту биљака од болести и штетних инсеката су следећа:

  • неке спречавају контаминацију винограда;
  • друге су намењене спречавању ширења болести на здраве делове грмља.

Листови и изданци погођени штеточинама или болестима подлежу тренутном уклањању из грмља и спаљују.И само правовремено прскање може спасити ове биљке.

Када је најбоље обрађивати виноград? Понекад се ова процедура изводи ујутро, али је најбоље да се виноград третира у вечерњим сатима када сунце залази. Лишће би требало да упија препарате, а за то није потребна сунчева светлост.

Вечер е најдобро време за прскање гроздја

Периоди за прскање винограда:

  • Првото обработка на грозде се изврши на пролеку, когато височинаДостиже 8-10 цм. Раствор је направљен од бордо мешавине, колоидног сумпора и препарата који садржи бакар, а третирају се грожђаним грмљем.
  • Пре него што грожђе почне да цвета, треба извршити следећу обраду.Обично током овог периода за третман употребом лека Стробе.Али када је виноград већ процветао, не може се опрашивати, иначе све цвеће може да падне.Фунгициди могу уплашити корисне летеће инсекте - пчеле, осе, које опрашују цветне групе, затим све четкеће бити чврста неплодна.
  • Након што је виноград изблиједио, поново је третиран фунгицидним средствима. А када је грожђе са ситним грахом, биљке се поново третирају мешавином Бордеаук мешавине и колоидног сумпора.

Болесне биљке се третирају фунгицидима редовно према упутствима сваких 10-14 дана до средине лета. И у последњем месецу љета, сви третмани се заустављају, иначе ће зреле четке упијати хемикалије, а такав усјев ће бити штетан за људско здравље.

Ако је виноград озбиљно погођен плијесни или другом гљивичном болешћу, онда морате одрезати све четке и буквално преплавити биљку кемикалијама.

Бавећи се прерадом винограда, немојте заборавити на мере личне сигурности тако да хемикалије не падају на кожу.