Просечна тежина нојева Острицхес

Необичне и велике величине чине нојеве тајанственим и занимљивим птицама, о којима се много зна, јер су популарне код пољопривредника који их узгајају, као и код осталих домаћих птица.Али не знају сви колико је тежак ној.

Нојеви су највеће птице на свету

Нојеви су велике птице са јаким ногама и значајном тежином.Они беже од птица, равних груди и бескилеве, са малом главом, набијеном на дуги врат, неразвијеним крилима без перја.Они живе у Аустралији и Африци у покровима или полу-пустињским подручјима.

Ухваћен у појединцима чија тежина прелази 250 килограма.То је три пута више него што је тежак новорођенче слон.Неочекивани и необични параметри за тежину птица су очи.Они су тешки, њихова тежина је 5 грама, а 10 грама тежи мозак ноја, величина очију је већа од величине мозга.

У свијету постоји неколико типова нојева, од којих се сваки значајно разликује по тежини.

Разноврсни нојеви

Африкански

Станиште највећих птица на свету је Африка.Нојеви не могу да лете, али брзо трче по јаким и високим ногама, које су њихово оружје.

Афрички ној може тежити до 250 кг

Одрасли ној може нарасти до 2 и пои три метра.Тежина дива прелази 160 кг, а уз добру исхрану добија и до 250 кг.Женке су нешто мање, односно лакше су од мужјака за 30-40 килограма и дају месо до 100 кг.Због количине масе и мишића, нојеви се узгајају ради меса.Нојска јаја која теже од 2,5 до 3,5 кг су јестива и укусна.

Младунци који се излежу из јаја имају малу тежину - само око 2 кг.Познато је да брзина његовог даљег развоја зависи од тежине новорођенчета.Што је беба већа, то је јача.Женке узгајају до 40 пилића годишње, што укупно износи 2 тоне меса.

Перје одрасле индивидуе теже до 2 килограма.

Аустралијски емус

Емус живи у Аустралији, у грмљу и на травнатим површинама, а мањи од афричког ноја.Њихове ноге имају три прста, а њихова тежина досеже 100 кг.Седећи на јајима, изгубе трећину тежине.Одрасла особа може бити 2 метра са максималном тежином од 160 кг.Женке теже мање од мужјака, а тежина новорођених пилића ретко прелази 400 грама.

Тежина ему не прелази 160 кг

Сомали (гоиио)

Ово је велика подврста афричког ноја. Новорођенчад не тежи више од једног и по килограма, ау року од четири месеца добијају до 20 кг. За четири године, гоиио има тежину - до 175 килограма и расте до 2,5 метра.Посебне карактеристике:

 • Женке су веће и теже од мужјака.
 • Очи са дугим трепавицама, велике.
 • Присуство голих ушију, раван кљун и добро дефинисана уста.
 • Црно исмеђа, јасно видљива код једногодишњих птица.

Нојска гора тежи само 175 кг

Неке корисне чињенице

 1. Нојска јаја су највећа.Похована јаја из једног јајета одговарају јајима која се кувају од 25 кокошјих јаја.
 2. Птице без летења користе крила како би заштитиле своје младе и изводе плесове за парење.Крила достижу распон од 2 метра.
 3. Због присутности дугих трепавица, пернате очи су заштићене од ветра, сунчеве светлости и прашине.
 4. Нојеви не скривају главе у песку - ово је обичан мит.
 5. Одрасле птице се плаше предатора.Једним ударцем у ногу, ној може да пробије лобању лава
 6. Приликом озбиљне опасности, птица може да достигне брзине до 100 км /х.
 7. Када једу скакавце, добијају на тежини, што негативно утиче на брзину кретања.
 8. Са недостатком воде за пиће, и они пију и слатку и слану воду, нојеви гасе жеђ коријенима асфодила.
 9. Уместо купања, птице се котрљају по земљи, ослобађајући се паразита, чистећи перје.