Пропорције бакар сулфата за прераду грожђа

Једно од најчешће коришћених средстава за прераду грожђа, спречавање различитих заразних и гљивичних обољења, с правом се назива бакар сулфат.Ово неорганско једињење је по својој природи, активно учешће у саставу бакар сулфата кристалне соли сумпорне киселине са јонима бакра.

Бакар сулфат за грожђе

Утицај супстанце

Бакар сулфат је фунгицид.То значи да спречава појаву и развој болести гљивица и спора на биљкама.Користи се у многим индустријама где је овај ефекат неопходан.Вртлари активно користе ово решење за прераду баштенских биљака, како декоративног типа, тако и воћа и бобица. Спречава појаву сличних болести : краста, монилиоза, антракноза.

Такодје, овај фунгицид се користи за увођење елемената у траг у земљиште да би се допунила укупна равнотежа супстанци у земљишту, како би се допунила количина бакра.Такође, раствор у праху се користи у борби против инсеката који угрожавају баштенске биљке.Након употребе бакар сулфата на биљкама, остаје непримјетан премаз, "кора".Овај танки слој мало извлачи површину, али то је могуће само ако је то танка биљка, млади пагон или летци.Захваљујући овом површинском филму врши се заштита од гљивичних и споре штеточина.Под овим слојем, они потпуно губе зрак, што постаје неизбјежан узрок смрти ових бактерија.

Витриол на плантажи винове лозе

Али у нашем чланку ћемо погледати како се бакар сулфат користи за узгој грожђа.Овим раствором грмови грожђа обрађују се најмање два пута годишње.Први је када се грмови грожђа отварају након зимске “хибернације”, када се користе за убијање заразних болести, штеточина и дезинфекцију грма.

Бакар сулфат се може прерадити након зимске хибернације

Други је када су грмови винове лозе затворени за хладну сезону.У овом случају, већа је заштита за будућност, тако да у пролеће не видимо заражене гране, нити да нађемо неку врсту грожђа.Можете користити плави витриол и током цијеле сезоне, у сврху о којој смо већ говорили - уништавање гљивичних и споре болести.

Карактеристике употребе

Гране грожђа су суптилније и подложније различитим отровним хемикалијама.Због тога се сам витриол мора примењивати веома пажљиво.Због свог састава може изазвати опекотине код младих пагона, што ће проузроковати више штете од очекиваних користи.Стога у пракси не треба користити чисту отопину витриола.

У бизнису грожђа, могу да именујем мешавину Бордеаук најбољи избор за бакар сулфат.Шта нам треба за њукухање?Да не би спалили младе гране, припремићемо 1% раствор за прскање.За 10 литара воде морамо узети 100 г праха, а сада је најважније да узмемо и 100 г свеже преливеног вапна.Међутим, редослед и редослед додавања је веома важан у овом случају.

Дакле, шта је алгоритам акција

  1. Поделимо сву воду на два једнака дела, узимамо две посуде са пет литара воде.
  2. У једној од њих, додајте бакар сулфат и добро промешајте, потребно је добро разриједити прах у води.
  3. Наливамо хидратисану креч на други део воде.Ово раствор се назива кречасто млеко.
  4. Обе течности испразните у једну посуду.Предуслов - потребно је додати раствор бакар сулфата у раствор млека вапна.
  5. Добијамо плаву течност, која се такође користи за прераду грожђа.Ипак, потребно га је мијешати док се користи, тако да талог не падне.Онда прво исипајте биљке водом, а затим их спалите са превише концентрованим раствором.

Предности и недостаци

Овај алат је данас најпопуларнији међу баштованима, како искусним тако и почетницима.Оваква ситуација је и због цијене средстава.Али сада вртлари све више одбијају да користе бакар сулфат у својим баштама и баштама.

Припрема раствора бакар сулфата за прскање грожђа

Разлог је висока токсичност витриола.У случају непоштовања норми, приликом обраде касније,него месец дана пре жетве, можете, када једете бобице у храни, добити тровање храном.А чињеница да витриол може спалити вашу биљку, већ смо споменули.Његова раширена употреба се такође може објаснити навиком и традицијом.Раније је то био скоро једини лек који се могао добити.Сада је тржиште отрова, пестицида, фунгицида невероватно широко и разнолико.Омогућава вам да изаберете алат за било коју сврху у преради грожђа.

Стога су сви вртлари већ дуго у својој пракси замијенили витриол новим и напреднијим алатима.Људи из "старе школе" то раде невољко, сматрајући витриол као лијек за све болести, али придошлице активно користе нове лијекове, заиста поштујући све њихове предности.

Не говоримо о потпуној неприкладности витриола, већ само напомињемо предности и недостатке.Али овај алат је већ тестиран десетинама година и немогуће га је одмах бацити.Несумњива предност је и политика цијена, јер они који имају довољно грожђа, троше на све те лијекове прилично велике количине.Нова средства не могу сватко приуштити да купе, али бакар сулфат ће бити приступачан скоро свима.

Све рационално и непристрасно оценити све.Стварно цените предности и недостатке бакар сулфата, и одлучите да ли ћете га користити.Али, ако сте већ одлучили да га користите, само пратите пропорције и упутства за припрему овог раствора за прскање.Са твојом малом грешком можеш довољно патитивелике штете на вашој плантажи грожђа. Будите опрезни и опрезни. Не занемарите савет који су доказале многе генерације.