Профитабилан посао код куће - свиња у узгоју Свиње

И током кризе, и када земља напредује, људи ће куповати месо.Печење, пите, кнедле, свињска маст - све ово је популарно код нас.Они такође узгајају телад, али не увек код куће успевају да продају толико меса одједном. Много је исплативије пословати са свињама. Поред тога, овај посао, чак и код куће, је профитабилан.

Зашто је исплативо узгајати свиње

Зашто је узгој свиња профитабилан посао?Код куће, чувајте и зечеве, и овце, итд., Али профит ће донети управо свињу.Зашто?

 1. Добијају килограме брже од телади или оваца. Ако су ове животиње правилно храњене, онда у старости од шест месеци теже 100 кг и могу се послати на месо. Ако новорођена свиња тежи 1,5 кг, онда се у недељи старости готово удвостручи.
 2. Свиње се брзо размножавају и веома су плодне.Једна крмача доноси око 12-15 прасади, али то није граница.У поређењу са кравама или овцама, бројеви се разликују неколико пута.
 3. Они не пате од опасних болести.
 4. Није потребно много времена за подизање потомства.Једна крмача годишње даје 20-30 беба.Свиње се развијају у кратком времену: крмаче носе потомство3 месеца или мало дуже, онда их месец или два храни. Свиње у овој раној доби могу живјети без мајке.
 5. Не треба много хране. Прасци брзо добијају на тежини и количина меса добијеног од ових животиња је 4 пута већа него код стоке. Свиња једе око трећину мање од осталих, које се узгајају и за месо. Тијело свиње може пробавити храну коју прима, тј. око трећине свих супстанци које добија из хране. Док иста пилетина пробавља само једну петину хране.
 6. Принос меса за клање је висок. Одржавање свиња за месо је такође корисно јер има мало отпада - око 15%, док краве имају најмање 40%.
 7. Месо ових животиња је тражено. У Русији и неколико других земаља, свињетина је омиљено јело, тако да неће бити тешко продати производ.

Као што видимо, узгој свиња као бизниса је профитабилан. Али то је само ако пратите сва правила држања животиња код куће.

Свиње добивају на тежини 4 пута брже од телади

Шта је потребно за узгој свиња

Узгој свиња као бизниса ће остварити добит ако се код куће свињама обезбеде сви потребни услови. Без почетних трошкова не могу. Зато прво треба направити пословни план за узгој свиња. Затим упоредите трошкове култивације и процијењене добити и, фокусирајући се на цијене, одмјерите све. Шта вам је потребно да направите сопствену фарму свиња код куће?

Као и сваки други посао,узгој свиња захтијева улагања

Прасци

Није битно да ли желите изградити фарму или планирати узгој свиња код куће, прије куповине, морате прочитати о предностима или недостацима различитих врста свиња. Сви су подељени на:

 • сланина;
 • масна;
 • масно месо.

Постоји много пасмина свиња, али најчешћи у Русији је бела. Ова пасмина даје и месо и маст.Једногодишња дивља свиња добија 350 кг годишње, а женка - 250.Ако је оброк правилно израчунат код куће, онда то није граница, животиње могу бити још веће.

Бела велика - једна од најпопуларнијих пасмина

Боље је купити свиње на 2 месеца, јаке и здраве. У овом узрасту, тежина прасади је 15 -16 кг, ако њена тежина није већа од 6, онда је она стара само месец дана. Шта треба тражити при одабиру свиње:

 • тежина;
 • мобилност;
 • да ли свиња дише равномјерно;
 • чекиње су сјајне;
 • фластер за очи, уста и кожа су ружичасти;
 • очи - покретне, све време "трче";
 • прасад хватају храну устима и не сисају је.

Соба

Чак и ако узгајате свиње код куће, подизање тих животиња је немогуће без просторије у којој ћете их задржати. Свиње су непретенциозне, али им је потребна топлина и чистоћа. За њих, морате изградити бар шталу.

Шупа не би требало да буде изграђена од армираног бетона или бетона, јер зими ће бити хладно.

Оптимална температура за држање животиња је 18-20 степени, алипожељно је да не падне испод 11 степени.

Свиње би требало да буду удобне за своје становнике

Да би животиње биле оштећене од папака, под није тврда од дебеле даске.Израђује се испод нагиба тако да урин тече у посебан падобранац уза зид.Онда неће бити проблема са чишћењем собе.Ако се не придржавате санитарних услова, животиње ће стално бољети.Морат ћемо инсталирати и стројеве за свиње, пивце и хранилице.Једна свиња износи 3 квадратна метра.Препоручује се шетња испред штале.

Храњење

Ако желите да организујете посао за узгој свиња, не можете уштедети на храни.Зависи од уравнотежене исхране, да ли ће животиње добити на тежини.Такође, квалитет хране се огледа у укусу меса.Постоје три категорије хране које можете нахранити свињама код куће.

Боље је користити храну категорије 1 и 2 или их комбиновати.

Повремено ставите трећу категорију хране и потпуно их искључите неколико месеци пре клања свиње, тако да месо не изгуби свој укус.

 1. Хранение от первој категории: зерно (пшеница, рж, аркел), грашек, грах, репа, мрква.
 2. Храна друге категорије: дјетелина, луцерка и друга биља.
 3. Храна за трећу категорију: кукуруз, кромпир, хељда, пшеничне мекиње, репа, пире кромпир, итд.

Ако је потребно повећати месо, свиња се храни зеленом крмом, а за повећање масноће производе се корење, кромпир, јечам и кукуруз.

Кукурузпромовише добијање на тежини

Остали трошкови

Ако желите да бизнис оствари профит од свињске индустрије, морате да купите храну највишег квалитета.Али, ако направите пословни план за узгој свиња, запамтите да ће бити и других трошкова.Дакле, животиње ће морати да изврше потребне вакцинације, а одлазак ветеринару сада кошта, баш као и саме вакцине.

Једно је - ако узгајате животиње код куће, за себе и за продају меса комшијама и познаницима.Онда је то заједничка фарма.

Али ако задржите 100–200 глава свиња, то је већ мини-фарма која треба да буде регистрована као предузеће и плаћа порез на њу.

Боље је направити ИЕ, који не захтева много труда и новца, а онда се порези прикупљају по поједностављеној шеми.Осим тога, немогуће је само пратити такву економију, тако да морате запослити људе и платити им плате.Узгој свиња код куће ће бити добар начин да зарадите новац ако све избројите и нађете пратиоце који ће снабдевати храном или узети готове производе.Чак и код куће, узгој свиња је користан јерсвеже месо је одувек било у цени, а куповина у продавници је значајан део породичног буџета.