Прољетни рад у винограду и брига за винову лозу

Лоза захтијева одржавање цијеле године, али прољеће је критичан период утицаја на даљи развој жбуња, када се полажу информације како би се обликовала будућа жетва. Пуно посла, али то треба радити постепено, корак по корак. Провјере су потпоре и решетке, које су током прошле године подржавале и водиле раст, а сада ће додатно ојачати постројење. У марту или априлу, стубови су ојачани, што може бити савијено под тежином усјева. Проверите затегнутост жица тако да буду стабилне и да се не повуку. Ако је потребно замијенити решетку, поправка или замјена се врши прије почетка протока сока и прије уклањања зимског склоништа, направљеног прошле године.

Висококвалитетан пролећни рад у винограду је гаранција добре жетве

Препоручене мере

У пролеће, сваке друге године, препоручује се да се изврши хемијска анализа тла и одреди његово богатство: присуство хранљивих материја. Познавање стања тла и његовог састава омогућиће вам да изаберете облике и методе ђубрива, ако је потребно. Уседђубрива вештачког или природног порекла морају се прилагодити условима узгоја и потребама биљке. Познавајући састав земљишта, можете се добро припремити за вегетацију и употребу одговарајућих производа.

Прољеће је право вријеме за засађивање винове лозе. Садјене током овог периода, биљке нису подвргнуте великом стресу, добро се укорењују и боље подносе зиму.

Постављање нових винова лоза

У расадницима се сваке године, поред познатих сојева, нуде и новитети које вриједи испробати у властитим увјетима, како би се утврдило које ће од њих бити боље за производњу вина, а које за свјежу потрошњу.

Свибањ је мјесец када се укоријењене саднице преносе на земљу. У мају су засађене саднице и резнице у расадницима (наводњавање, храњење, уклањање корова), селекција садница. Држите чупање врхова грана садница да бисте смањили раслојавање јајника.

Препоручује се набавка садница на престижним фармама, јер само тамо се може бити сигуран у квалитетан материјал и без болести.

Саднице садница - гарантована разноликост и здравље

Добри узгајивачи неће пожалити због савјета и одговорити на било које питање. И већ о томе како се бринути за грожђе у прољеће, и како жети у јесен, овиси само о вама.

Почетак пролећне сезоне

Пролеће је веома заузето за виноградаре и виноградаре. Годину када почну рано, све зависи од временаПрви теренски рад се може обавити у јануару или фебруару.То се зове зимско резидбу грожђа.

Брига о грожђу у пролеће не само да уклања прошлогодишње оштећене и осушене гране, већ и формирање грма, у зависности од изабраног облика, спречавања штеточина и болести.

Пролежни радови у винограду укључују:

 • Зимско обрезивање.
 • Уклањање склоништа.
 • ​​
 • Причвршћивање на решетку.
 • Идентификација и контрола бактерицидног рака.
 • Формирање грма.
 • Храњење.
 • Узимање правовремених акција против болести и штеточина.

Зимска резидба

У случају сорти са малом отпорношћу на смрзавање, зимска резидба се врши касније, након што се уклони поклопац и уклони биљка на површину.Овај напоран рад се обавља сваке године и неопходан је за очување биљке и усева.

Обрезивање грожђа је важан корак неге

Озбиљни мразеви могу оштетити до 100% сорти пупоља отпорних на мраз или замрзнути читава грмља.

У необложеној култури, зимска резидба треба да се обави рано, када пупољци још увек спавају и пре него што се сокови почну кретати у биљци, јер касна резидба може изазвати веома интензивно "плакање" и значајно ослабити грм.Није лако извршити, али само она може осигурати здрав раст биљака и повећати принос.Оваквим напорима грожђе производи јаке стабљике које дају велике и слатке бобице.

Такво обрезивање:

 • Дајеприступ светлости до плодних изданака.
 • Побољшава циркулацију ваздуха.
 • Спречава прекомерну густину.
 • Спречавање гљивичних обољења.

Рана резидба укључује:

 1. Потпуно уклањање једне од две плодоносне гране.
 2. Скраћивање другог до два пупа, из којих расту нове гране воћа. Лети су орезани. Бројећи од најниже гране, гране не могу имати више од 3-4 листова.

Уклањање поклопца

Брига о грожђу у пролеће и испуштање грожђа из зимског стана зависи од временских услова температуре околине и тла. Ако се одржава стабилан + 10 ° Ц током дана и ноћи плус тло се загреје до 7-8 ° Ц, сок од грожђа почиње да тече дуж стабала и грана винове лозе, потребно је уклонити склониште.

Уклањање склоништа треба обављати постепено

Отпуштање се одвија постепено, тако да се вино користи за промену температуре и прилагођавање новим условима.

Прво уклоните плочу или плочу која се користи за склониште винове лозе.

Затим слободан од филма или цеви. Последња операција: берба лишћа грожђа, пиљевине или других супстанци којима је вино замотано и припремљено за зимску хибернацију.

Секвенцијални рад и оријентација на временске услове неће дозволити да се култура осуши или буде оштећена касним пролећним мразима.

У подручјима гдје је хладна клима и продужено прољеће, у травњу, мале количине кисика стављене на располагање за склоништерупе. Најбоље је да се направи стакленик који не загрева и штити винову лозу од наглих промена температуре.

Стакленик мора бити отворен и емитован током дана, чак и ако има довољно ваздуха, светлости и топлоте.

Причвршћивање на решетку и први третман

Након чишћења грмља од земље, сушења, подрезивања и обликовања, фиксира се на решетку или други уређај са “сухом” подвезом (због опасности од прољетног мраза). Вишегодишњи рукави и прошлогодишњи изданци грмова везани су за решетку према замишљеном облику. Прије подвезивања, вино се чисти од старог издвојеног коре и врши се хигијенско прскање са 3% отопином плавог витриола (300 витриола на 10 литара воде). Санитизација убија трулеж која се појавила на лози током зиме.

89

Под сваким грмом уведен је дрвени пепео, помешан са земљом и олабављен.

Након тога, можемо се радовати откривању бубрега, који ће унапријед процијенити стање лозе након хибернације. Тло око грмља прекривено малчом од пиљевине или покошене траве, како би се задржала влага и како би се осигурао активан начин живота и повољни увјети прије сока. Малча од сламе доприноси активацији кишних глиста, обради тло и побољшава његову структуру, снабдевајући коренски систем винове лозе кисеоником.

Малчирање грожђа штеди влагу

Мулцх смањује заливање грмља за пола, штопосебно је потребно у врућим и сувим љетима.

Филм од вештачке пластике помаже да се убрза развој винове лозе.Међутим, ово није увек тачно, јер доприноси прекомерној акумулацији влаге, а главни стабљик и коренски систем могу почети да труну.Осим тога, под филмом је температура виша, што буди бубреге и промовише сап-покрет, који је пун смрти, када се хладно време врати.На 0 - 1 ° Ц, бубрези умиру.

Идентификација и контрола бактерицидног рака

Након отварања кошница, врши се пажљиво испитивање како би се идентификовале смрзнуте, оштећене и оболеле гране.Атипични за раст винове лозе указују на пораз болести биљака, укључујући рак бактерија и потребу за превентивним мјерама:

 • Уклањање захваћеног подручја.
 • Дезинфекција свежег реза калијум перманганатом или водоник пероксидом.
 • Покривање вртним китом или бојом.
 • Смањите заливање и исхрану.Активирајте имуни систем винове лозе.

Бактеријски рак на лози

Право и на вријеме, обављајући све активности, обнављајући захваћене жбуње, узгајивачи сами себи осигуравају добру жетву.

Формирање жбуња и контрола раста младих младица

Након свих пролећних мраза, везани избојци се ослобађају од ужета и пажљиво се уграђују на решетку, решетку или други уређај за издржавање винове лозе.У почетку напуњен соком, вино постаје еластично.и тешка.Лако је положити своје гране у правом смјеру и равномјерно распоредити решетку дуж доње жице.Плодни изданци се причвршћују на жицу памучном крпом.

Зелена подвезица од избојака

Ако је део пупољака већ растворен, вежите рукавце винове лозе паралелно са земљом до жице на решетки на висини од 20-30 цм одповршине.

 • За време активног развоја и вртларства, потребно је посматрати раст нових грана.Брзо уклоните изданке зелених коријена, пупољке и изданке екстра рукава који су настали из успаваних пупова.
 • Да би се уклонили слабији и стерилни изданци.Ако су сви избојци једнако добро развијени, потребно је да оставите онај који расте вертикално и најближе решеткастој жици - лакше ћете га везати.
 • Пажљиво и пажљиво везати леве младе младице на жицу.

Боље је чекати на перголе са сломљеним зеленим изданцима, боље је уклонити неке од цвјетова након цватње.Будући да је раст пуцања испред лигнификације, они се могу разбити у бази.

Подножје винове лозе су рукави - дуготрајне гране које пружају цијелу базу грмља.Живот главних рукава је 4-6 година, након чега се уклањају, а умјесто тога се користе нови млади изданци.Сваке године на рукаву остаје неколико јаких младих изданака, по стопи од 7 до 8 по линеарном метру, али тако да не ометају развој других.Истовремено на самом рукаву мора бити изнад - 12 пупова, на днуделови до 4.

Рационирање броја кластера

Постоје специјалне маказе за обрезивање, које су дизајниране да би се избегла озбиљна оштећења током раздвајања.

Потребно је контролисати број цветних стабљика и добити велике и слатке бобице, уклонити вишак јајника.

Храњење лоза

Након што пупољци почну цвјетати и прије него млади младићи почну расти, биљка се храни текућим гнојивом “тресетни аксидат” и отопином дивизма.

Припрема дивизма је једноставна: посуда од 10 л дивљачи се узима за 20 литара воде.

Оставите да ферментира у бурету недељу дана. Затим се на 10 литара воде дода 1 литра дивизма и 40 мл "аксидата тресета" или "хидрохумата".

Прољетни прелив даје стартну снагу

Десет дана пре цветања, мора се обавити још једна храна. То је сложена мешавина минералних или органских супстанци уз присуство фосфора и калијума. Једној одраслој виновој лози је потребно 140 грама амонијум нитрата, 110 суперфосфата, 120 грама калијум сулфата и 30 грама магнезијум сулфата. Разблажите све састојке у 10 литара воде и залијте биљку.

Прскање против болести и штеточина

Неколико пута годишње грожђе је изложено свим врстама болести и инвазији штетних инсеката. Вино је попрскано фунгицидима и смешама које обезбеђују заштиту од ових проблема.

Постоје биолошке и хемијске методе за контролу штеточина иболести. Многи вртлари намерно не користе хемикалије, верујући да могу да отрују бобице. Максимална штета од њихове употребе је отровна пара директним прскањем, што је лако поправити ако се придржавате основних сигурносних правила.

Хемијски препарати имају предности: ефикасан и брз биолошки спектар деловања.

Обработка на мешавина Бордо - превенција на обсества

Неотровне супстанце, смањују утицај њихове употребе, као иу лечењу болести и уклањању инсеката штеточине треба користити више пута.

  \ т
 1. Пре отварања пупољака, грмље се попрска са 3% раствором бакар сулфата.
 2. Почетком маја, прије цватње, лоза је покривена са 1% -тном отопином Бордеаук мјешавине (30-35 ступњева) - осигурава контролу и превенцију гљивичних обољења. Препоручује се прскање Бордеаук мешавине на грмље винове лозе и на околно земљиште.Од свих врста гусеница врши се сува обрада са Достумом -2,5 г по 1 квадратном метру. метар, или друга ефикасна средства.
 3. Обрађује се у пролеће и биолошким агенсима као што су Биоспорин, Баикал - ЕМ1 и Гуапсин.

Правовремено обављање свих мјера и брига за винову лозу, вртлари добивају много укусних и корисних плодова.