Припрема за зимовање и загревање грожђа

Годишња припрема грожђа за зиму укључује неколико поступака - осигуравање услова за потпуно сазревање винове лозе, орезивање, гнојење, заливање, заштиту од болести и штеточина.Колико ће добро и на време пружити такву заштиту, зависиће од будућег здравља и имунитета винограда.

Услови за успешно зимовање

У зимском периоду, лоза мора да има добро сазрелу винову лозу, иначе је ризик од замрзавања ваздушног дела висок.Да би се утврдила зрелост лозе може бити карактеристична боја сламе, тврдоћа, савијање бакалара, али не и слој.Чак и за време мраза, зрела винова лоза остаје топла, за разлику од незреле лозе.

Пре покривања винограда потребно је извршити неколико активности које ће допринети квалитативном сазревању изданака:

 • нормализација оптерећења грмља, изданака и прорјеђивања током вегетације;
 • урезивање и обрезивање нежељених листова;
 • исхрана коријена и лишћа;
 • третмани за болести и штеточине;
 • усклађеност са обрасцима и нормама наводњавања.

Заливање

Пре склањања грожђа за зиму, треба извршити наводњавање за пуњење воде, што ће обезбедитиГрмови имају добру зимску отпорност и заштиту од смрзавања. На сувом земљишту мраз брзо продире дубоко и доприноси оштећењу кореновог система.

Заливају се у специјално припремљеним рупама - одвајају 2-3 рупе до дубине од 25 цм. Друга опција је влажење у рововима који се извлаче за полагање сваке лозе за зиму.

Ако је јесен кишовита, а виноград расте на растреситом тлу, потреба за зимским заливањем ће нестати.

Възможно съдържание на напълнение на вода засисува замразението на грази

.

Храњење

На крају вегетације, након жетве, врши се жетва. Уравнотежена исхрана помаже да се обнови снага биљке и припреми за следећу сезону плодоношења.

Храна у јесен се одвија у двије фазе.

 1. Прво ђубриво се примјењује у првим данима септембра како би се убрзао процес дозријевања винове лозе и припремило грмље за зимовање. На 1 квадрат. м. виноград користи 1 жличица. калијумова со и 1 кашика. л суперфосфат. Добар додатак првом храњењу могу бити нутритивне компоненте: борна киселина, манганов сулфат и цинк сулфатна киселина - по 2 г.
 2. У касну јесен спроводи се друга дијета, која повећава имунитет биљака од разних болести, штеточина и зимске хладноће. На 1 квадрат. Направите 25 г фосфора и калијума. Додатно пристволнуи зону схед са отопином дрвеног пепела - 300 гсупстанце растворене у канти воде. Под сваку биљку се сипа 10 литара хранљивог раствора.

Храњење се комбинује са наводњавањем како би се побољшала апсорпција хранљивих материја у корену зими. После сваког одлагања, земља у зони стабљике је мулкирана са компостом, прошлогодишњим гнојем, тресетом или баштенским земљиштем.

суптилности пре зимског орезивања

Пре зимског склоништа грожђа, врши се обрезивање подзима. Али не свуда - углавном у областима заштићеног виноградарства. Правилно изрезане грмље лакше се покривају и пружају им добру заштиту од зимске хладноће.

Општа правила

Током резидбе, треба поштовати неколико важних правила:

 • све делове треба окренути унутар постројења;
 • растући младунац без прстију се уклања на прстену;
 • замјенски чворови близу схтамбуа остају на грму;
 • након резања, сви избојци се уклањају са локације и спаљују како би се спријечила појава инфекција и штеточина;
 • прије покривања грожђа зими, додатно уклоните све оштећене и сувише старе гране.

У процесу изданака резидбе преостају мали пањеви - од 1 до 1,5 цм дужине за боље и брже зарастање рана. Датуми орезивања у сваком региону су различити и зависе од климатских и временских услова.

Шема

Да би грм могао да обилато роди плодове и годишње, током јесењег обрезивања, важно је одредити број рукава - оставити најјачи и најдебљи. Побрините се да то урадитеоптерећење на грм је било једнако на обе стране решетке. Обично се замена плодних рукава врши најчешће једном у осам година. Као замјенски материјал користе се млади избојци, као и изданци формирани у подручју пања.

У зависности од сорте, пупљење плодних пупољака је различито - у неким биљкама се формирају од 3-4 пупољка, у другима - од 7-8, ау другима - од 12-15. Због тога се кратка резидба врши на 2-4 пупољка, средња - на 5-8, дуга - на 12-16 пупољака.

На основу тога, одредити просечан број очију по грму:

 • за младе - 10-20;
 • просек - 20-40;
 • одрасли плодоносни грм - 40-60.

Резидба садница

Једногодишње младице засађене у прољеће, у првој јесени није потребно резати. Пре прекривања, младе биљке се уклањају само непробављеним делом изданка. Ако је потребно, обрежите гране оштећене болестима и паразитима, а након резања мјесто је попрскано плавим витриолом и покривено вртним травњаком.

Обрезивање узгајаних грмља (3-4 године старости) врши се узимајући у обзир неопходно обликовање грма. Горња шема се користи за одрасле родне биљке.

Пасолдинг

Први поступак убадања ножем проводи се у прољеће око мјесец дана након почетка вегетације, када се на бочним гранама појаве 3-4 пара младог лишћа.

Млади избојци уштипкују, остављајући дно са 2-3 листа.

У љето, пасторке другог реда могу се формирати на бочним трепавицама;потпуно одсећи, т. неће постати пунокрвне плодне лозе и неће инхибирати раст и развој главних бочних изданака.

Млади раст, који се формира у пољу четке за грожђе, такође је подложан уклањању. Постројење ће добити већи приступ свјетлу и зраку. Овакав поступак поједностављује приступ инсектима до цвасти, што побољшава квалитет опрашивања грмља.

Мјесец дана прије жетве, неки виноградари штипају лишће око сваке гомиле, као иу доњем дијелу грма, што убрзава процес сипања и зрења бобица.

На грмовима који редовно газе игле плодоносне лозе боље сазревају, јер добијају максималну количину хранљивих материја.

Заштита од болести и штеточина

Прије склањања грожђа врши се темељита инспекција грмља и профилактички третман против инфекција и штеточина.

 1. Сви органи биљака су прегледани на плијесан. Ако се пронађу знакови рана, захваћена подручја треба уклонити, а грм третирати једним од кемијских препарата - Полирам, Абига-Пик, Фолпан, Стробе, Цартоциде или Оки.
 2. Ако је грм оидиум оштећен, биљке се пажљиво третирају са препаратима сумпора - Фундазол, колоидни сумпор, Топаз, Сокол, Микалом или Кумулус. Иста средства се користе за третирање биљака захваћених фомопсисом или антракнозом.
 3. Да би се спречио настанак цитоспорозе, грожђе се прска са Фундазолом или Полицхусом пре прекривања.
 4. МостСтраствени паразит ове културе је гомила летака. Могуће је спријечити његово појављивање ако се надземни дио биљака попрска духаном, екстрактом камилице или препаратом Ровикурта.
 5. Да би се виноград заштитио од појаве гриња у зиму или пролеће, потребно је правовремено извршити ковање и пасинковање биљака, а након тих манипулација обавити прераду раствором жељезног или бакарног витриола (3-5%).

Начини склоништа

Након завршетка припремних радова, грмље се могу затворити. Виноградари користе неколико начина да спреме грожђе за зиму.

Свака од њих има своје предности и недостатке.
 1. Хиллинг. Овај метод изолације погодан за младе биљке - старост 1-2 године. Над садницом се прави земљано брдо висине 15-20 цм.
 2. Полу-покривач. Користи се за заштиту зона садње одраслих биљака. Основе изданака, рукава и средишњег дијела грожђа прекривене су сламом или агрофибром.
 3. Потпуно склониште грожђа. Таква изолација се изводи на следећи начин: прво, трава се реже, нагиње према земљи, а затим прекрива филмским материјалом или агрофибром. Поспите на тло. Да би се спријечило да изданке стагнирају и да не буду прекривене плијесни, у тканини се прави неколико рупа за улазак кисеоника.

Затвори грожђе треба да буде прије почетка првог мраза у јесен.

Прије зимовања грожђа за зиму потребно је обавити низ активности за припрему грмља за успјешну зимску сезону - воду, трим, храну,спреј од болести и паразита. Квалитативно припремљене биљке лако ће толерисати сваки мраз и наредне године ће дати добру бербу бобица.