Припрема за тељење и примање новорођеног телета Крава

Кравама је потребно око 284 дана да носе своје потомство. Зависи од њеног узраста и пасмине. Чак и специфичности хране за животиње. Период трудноће варира између 8 или 10 дана.

Време ношења телета зависи од старости, пасмине и исхране краве

Знакови тељења

Брзо тељење краве одређено је његовим понашањем. Главни симптом је да животиња постаје немирна и уплашена. Животиња престаје да једе и ограничава пиће. Време приближавања тељења карактеришу знаци, међу којима су најпознатији:

 • колострум се појављује неколико дана пре тељења;
 • повећање вимена;
 • стомак се значајно смањује;
 • долази до лепљења сакрума и релаксације карличног лигамента, што се може одредити додиром;
 • Спољашње гениталије набубре и постају плавкасте.

За трудне краве које су у стаду за испашу, карактеристичан знак почетка порођаја је њена жеља да се повуче. Покушава да нађе место у грму или шикари. Ако га изгубите из вида, рађање теле може се десити неконтролирано. Ово прети компликацијама, како за краву тако и за потомство.

Ако дозволите крави да роди теле без надзора, можете добитикомпликације

Припрема за порођај

Потребно је унапријед припремити се за порођај, 5-7 дана. Изводи се низ активности, које су како слиједи:

 • Простор је пажљиво очишћен, зидови морају бити побијељени. То ће бити кључ здравља краве и њеног потомства.
 • Неопходно је да се родни канал краве третира раствором за дезинфекцију. За то користите 0,1% Лизол, 2% Цреалин или 0,1% мангана.
 • Лемљење топлом водом даје око 10 л воде у којој се раствара 50 грама соли додавањем 100 мл калцијум хлорида (10%) и чаше (200 г) шећера.

Ако је трудноћа краве једнолична, онда ће се тељење одвијати без одступања од норме.Потребно је успоставити периодично посматрање, отприлике сваких сат времена, како не би пропустили почетак рада.

Съвместимост на кравата, коато е готова до достава, треба да се проверува всак час

.

Процес рођења

Почетак порођаја карактерише повећана анксиозност краве. Често прелази преко ногу, гледа около, подиже реп, почиње муцати и покушава да легне. Морате имати сапун, калијум перманганат и јод (5% алкохола). Они су потребни за лечење гениталија.

У затвореном простору, под је покривен чистом сламом и врећама. Не боли имати неколико чистих пешкира. Обично крава рађа на левој страни.

Постоје случајеви, посебно у старости крава, када се стоје.

Телади краве претходи контракција, у почетку ретка, а непосредно пре порођаја постају интензивнија.Отвара се материца, фетална бешика је сломљена, што осигурава сигурно кретање телета. Ако су покушаји јаки, тада долази до независне руптуре мембрана фетуса. Када се то не догоди, требало би га самостално разбити.

Обично крава лежи бочно прије порода

Како иде процес тељења

Нормално тељење је следеће:

 • Нормално, теле се рађа са предњим удовима. Након што се појави глава и цело тело. Копита треба да буду окренута надоле. Понекад крава рађа теле са задњим ногама. У овим случајевима, рођење краве је стандардно и не захтева посебну интервенцију. Процес траје око 30 минута. Прве јунице могу имати дуже време испоруке.
 • Потребна је помоћ ако су покушаји једва примјетни или су потпуно одсутни, а воде су се помјериле. Дешава се да постоји део телета, а генеричка активност је суспендована. У овом случају, потребна вам је интервенција ветеринара.
 • Телад се прима на чисту крпу положену на сламу поред ње. Пужница се дезинфикује, а ако се није сломила, сече. Дужина пупчане врпце треба да буде око 15 цм, а крв треба истиснути и третирати јодом два пута дневно.

Након порода, крава лиже теле. Ово уклања слуз и масира је како би се побољшала циркулација крви новорођенчета.Потребно је контролисати да крава не повриједи бебу својим роговима, покушавајући да је окрене.

Након тељења краве лижетеле

Постоје случајеви када мама не лизне теле, онда га морате обрисати. Потребно је уклонити слуз из ноздрва и уста. Нека буде чиста крпа или пешкир. После овакве процедуре, новорођенче добија могућност да брже дише.

Царе

Након тељења краве и пријема телета без посебних проблема, треба слиједити одвајање постељице. Ово траје око 6 сати. Крава треба опрати сапуном и обрисати. Такође промените легло.

Препоручљиво је одмах попити краву топлом водом, додајући мало шећера.

Препоручује се пиће. После 2 сата, животиња се сије и добијено новорођено теле је залијено колострумом. Млијеко крава по могућности неколико пута дневно, можете 4 или 5.

Диет

Животиња се храни у зависности од тежине рођења. Ако је све у реду, онда не би требало да буде ограничења на храну. Једини услов је да сијено, силажа и сијена морају бити високог квалитета. Следећег дана, можете побоит говорника мекиња, постепено повећавајући се на 2 кг.

Новорођенче треба мајчин колострум

Након тједан дана можете нахранити коријење. Прехрана животиње је непожељна, и пре и после порођаја. То доводи до побољшаног функционисања млечних жлезда.

Богато храњење штети високо продуктивним кравама, може утицати на апетит и изазвати пробавне сметње. Потребно је пратити колико животиња једе, а храна мора садржаватидовољно угљених хидрата и протеина.

Често постоји тако озбиљна болест као маститис, која се може претворити у парезе материнства.

Организација тељења на фармама

У великим фармама постоје посебни одјели у којима се рађају краве. Имају неколико соба. У некима постоје животиње прије тељења, у другима се рађају, ау трећем се рађају.

Родилишта треба да буду опремљена неопходним медицинским средствима и средствима за пружање опстетричке неге.

Тељење је прилично компликован процес и захтијева велику пажњу и одговорност, како за власнике тако и за пољопривреднике. Теле и крава ће бити безбедни са свим санитарним стандардима и захтевима за генерички процес.