Припрема јаме за садњу грожђа

Грожђе је непретенциозна биљка на тло и на избор места за садњу. Грожђе посађено у неплодно земљиште, даје спор раст и почиње да доноси плодове тек након 4 године. Проценат усева, онда не прелази 1,5 кг по квадратном метру.

Брига за грожђе почиње правилним пројектовањем јаме за садњу

Копање рупе за садњу грожђа

Почетак припреме тла за биљку требао би бити на прољеће. Ако током пролећног периода није било могуће припремити земљиште за садњу грожђа, онда он слети у школу. Његова дубина не би требала прелазити 0, 25 метара. А у пролеће наредне године младице се пресађују на ново место са земљом. Најбоље вријеме за садњу грожђа је рано прољеће и јесен. Али у пролеће треба га посадити у релативно кратком временском периоду, док се не појаве пупољци.

Јаме за то треба убирати унапријед.Прије копања рупа и одабира начина припреме тла, потребно је одредити мјесто гдје ће се слијетање обавити.Ако ће се садња десити у јесен, вреди припремити рупе од краја јула до почетка августа. Ово је неопходно да би се земља могла населити. Земљиште ће морати да се залије. Ако је садња планирана за пролеће, онда можете копати рупе у септембру.

Залијевање тла није потребно, то ће допринијети јесенским кишама и зимској влажности.Након дефинисања места, његове границе треба да буду ограђене.Клинови уметнути или обрисати лопатом.Даље, узмемо више, бацамо - далеко.

Јаме треба ископати, ако се одлука донесе на јесен.

У септембру је ископана јама за јесенску садњу

Непрекидан пролаз

Уобичајен начин припреме тла је копање рупа за садњу сваке поједине лозе.Пречник јама и дубина не смије прелазити 0,80 метара.Можете копати ровове.Међутим, боље је користити метод континуираног пролаза тла.Овај метод припреме земљишта је неопходан.

Ако користите методу континуираног пролаза, комад земље треба поделити на пруге, у уздужном правцу до 2 метра.Са руба локације ископајте једну рупу.Његова ширина је 1 метар, а дужина треба да буде једнака ширини траке.Земљиште треба подијелити: црна земља - у једном смјеру, доњи слој земље - у другом.Јама се копа на четири бајонета.Иде до 1 метра.Дно јаме се отпушта и додаје се ђубриво.Што више хранљивих материја, то ће дуже трајати.

Близу првог, ископајте следећу рупу.Тло се испушта из њега у први.И то је испуњено корисним минералима, дубина не би требала прелазити 0, 20 метара од врха јаме.Као стајњак погодан измет птица.

Ако се припрема јама изводи у јесен, онда се земља прелије са лишћем.У будућности, то ће бити одлична дренажа земљишта, што ће довести до појаве многих црва.

Затим се ископа следећа рупа.Тло из њега се баца у други и оплођује. Ископајте до ивице локације, окрените се и идите следећи ров. Када је задња рупа ископана, земља се баца са прве. Тако и за остатак серије, када их има више од два. Рад се завршава ако је јама већ попуњена на два од четири бајунета, а следећи на два.

Метод континуираног пролаза се користи у неколико случајева када:

  • грожђе се припрема за садњу у дијелу гдје је била стара башта. У том случају, сви стари остаци врта се уклањају са земље;
  • стара грожђа су засађена у неприпремљеном тлу и замијењена новим грмљем;
  • Грожђе се припрема за садњу у новом врту.

Птичји измет је одлично гнојиво за грожђе

Припрема тла за ровове

Пролазна метода се такође користи у припреми земљишта за копање ровова. Ако је парцела уска и грожђе је посађено у близини куће. Онда је количина припремног рада знатно смањена.

Прво, јаме се копају дуж једног руба јарка, глатко прелазећи у други. Техника копања, као у континуираном пролазу. Земљиште из прве јаме заспи последње.

Стара стабла су искоријењена, за садњу новог грожђа на њиховом мјесту, а старе коријене се уклањају пролазом земље. Да би се то урадило, тамо где дрво расте, земља је подељена на четири једнака дела. У једном од делова ископана је рупа, коријенски систем је уклоњен и одсечен. Затим заспимо са минералним ђубривима. У другом делу копају рупу и бацају земљу у њупрви, чернозем доле. Дубина јама не би требала прелазити 100 цм.

У пролеће, земљиште би требало припремити пре садње. Земљиште у јама мора бити збијено. У јесен, земља не може газити. У зимском периоду земља ће се населити. Нема потребе да се земља пуни шљунком или камењем, већ ће бити само зачепљена. И током времена, када се грмље треба искоренити, онда ће камење такође морати бити изабрано.

Без обзира који се метод користио за припрему тла за садњу. Главно је исправно одредити мјесто слијетања и оплодити ископане јаме. Зависи од тога шта ће донети грожђе. Ако је, ипак, неколико грмља припремљено за садњу, онда је боље користити метод ровова.