Принципи узгоја вишње Цхерри

Један од најсјајнијих и најсочнијих окуса лета је слатка трешња. Да би жетва била обилна, дрвету је потребна одговарајућа нега. Постоји преко 3 хиљаде сорти, а брига о сваком од њих има своје нијансе. Међутим, могуће је истакнути опште принципе узгоја ове термофилне културе воћа.

Вишњево дрво преферира топлу климу

Популарне сорте

који се не разликују много једни од других, али сви су подијељени у двије групе, лако их је разликовати. Плодови имају различит укус и густину. Први су густе, еластичне сорте које имају хрскаво месо, одличне су за прераду. Таква група се зове Бигарро. Други, зван Гини, има мек, сочан надјев. Такве бобице се дуго не складиште и њихов транспорт је донекле проблематичан.

Трешње воле топло време и пуно сунца, али научници су развили сорте које добро живе у суровој клими.Такође је могуће култивисати културу у региону Москве. Одговарајуће врсте ће се разматрати детаљније.

  1. Иди. Дрво је средње висине. Плодови су велики, сочни, тамноцрвени. Зимско-издржљив, средњи-приносан, самоплодан.
  2. Цхеермасх. Дрво је високо. Има лоптицу. Средње отпоран. Плодови су велики, слатко-кисели, сочни, жути.
  3. Тиутцхевка. Зимско издржљива, брза плодоносна сорта. Дрво је средње величине. Плодови су кестењасти, сочни,свеет
  4. Цримеан.Зимско-издржљиво дрво са малим плодовима.Јагоде сазревају рано, испадају врло сочне, идеалне за компот.
  5. Брианск Пинк.Зимска сорта.Зрело је врло касно.Плодови на дрвету могу се видети само до 5. године живота.Бобице су розе боје са сочном жутом месом.

Приликом одабира, вреди обратити пажњу на чињеницу да су неке врсте самодопадне, стога је пожељно да за воће посади неколико стабала различитих сорти.

Процес садње

Како се узгаја трешња код куће: почните тако што ћете изабрати право место.Јужне и југозападне падине малих узвишења су савршене.Постоји неколико услова за избор места где ћете узгајати дрво:

  1. површина за узгој мора бити заштићена од северних ветрова;
  2. Да би се младица смирила, земља мора бити плодна, влажна, пропустљива за влагу, када се узгаја трешње у земљишту са недовољном количином плодних супстанци, дрво ће се лоше развијати;
  3. глина, тресетна и пешчана тла нису погодна за садњу;
  4. стабло не подноси стајаћу воду, веома је захтјевно за влагу, садња у тлима у близини подземних вода је неприхватљива.

Трешње су посађене у топлој клими у јесен, док земља још није замрзнута, ау хладним климама, у рано пролеће, пре него што пупољци почну да бујају.Обука се изводи на јесен.Ископајте рупу ширине 80 цм и дубине око 60 цм, попустите и напуните хумусом, посипајте земљом иузбуркано.У пролеће, у исту јаму, додајте 2 шоље суперфосфата, мало више од пола шоље натријум сулфата и поново промешајте.

Немогуће је клијати трешњу уз помоћ велике количине ђубрива, може постојати велики број израслина које неће имати времена да сазре у току вегетације и замрзну зими.

Ако се при транспорту младице трешања мало суше, након сечења корена, треба их потопити у воду око 8 сати.

Превише дубоко слијетање није потребно.За време процедуре, садница треба мало да се подигне, јер ће се тло временом таложити.У близини засађеног дрвета ископана је мала рупа и у њу се улива канта воде.

Осушене саднице могу се оживјети испуштањем у воду

Особине његе

Узгој трешње није толико напоран колико захтијева пажњу и правовремену негу.Неопходно је оплодити дрво само у рано прољеће.Раст стабала је веома интензиван, формативна резидба је једноставно неопходна.Приликом садње, скраћивање грана је могуће само у раним фазама, не морате то учинити касније.Боље је одложити такву операцију у пролеће наредне године.Ако посадите неколико стабала, онда према технологији, удаљеност између њих не би требало да буде мања од 3 м.

Неопходно је увести 3 додатна наводњавања усред лета, олабавивши блато око њега. Неопходно је и периодично уклањање кругова близу стабљике, јер трешња не воли коров.Вода и храните се сезонски неколико пута топлом водом и посебним раствором.Можете узгајати добру биљку, повремено је појачавајући минералним ђубривима. Први део се уводи у периоду пупљења, други у периоду појаве плода. То је учињено, као код слијетања, с додатком суперфосфата (пола чаше), разријеђеног с 2 шалице воде.

Мрежа од тканине ће помоћи да се чувају и штите бобице од птица, што ће спречити птице да оштете бобице. Неопходно је посматрати како расте трешња: ако је правилно збринута, она ће донети квалитетне и сочне плодове.

Закључак

Процес садње и накнадне неге стабала не представља никакве посебне тешкоће. Након обављеног посла, добит ћете одличну награду у облику слатких, сочних плодова. Узгој не може само професионалци у области вртларства, већ и почетници.