Принципи резања трешње у јесен Цхерри

Правилна нега воћних стабала укључује правовремено формирање круне.Обрезивање трешања у јесен помоћи ће да се ослободите сувих грана и припремите дрво за зиму.Поступак је потребан да би се побољшали приноси и здравље биљака.

Јесење орезивање ће припремити трешње за зиму

Потреба за процедуром

Згушење круне доводи до смањења количине сунчеве светлости за изданке и природну вентилацију,омета развој плодних грана.Густина круне такође доприноси развоју болести и привлачи инсекте. Преостали изданци, који су још увијек способни за производњу плодова, донијет ће мали усјев малог и неукусног бобица.

Потреба за орезивањем је у томе што је поступак:

 • неопходан за стањивање и формирање врха трешње;
 • промовише већу жетву;
 • чини биљку отпорном на екстремне температуре;
 • је превентивна мјера против инсеката и болести.

Одрежите трешње потребне за повећање виталности дрвета.Када орезивање оставите све бочне избојке хоризонталне позиције - оне су најплодније.

Разредки

ТочноПроведена процедура побољшава пропусност кисеоника у круници.Типови обрезивања:

 • Формирање. Трешње почињу да се формирају на почетку раста: биљка се реже када достигне одређену висину. Висина границе у великој мјери одређује регију за слијетање: јужније мјесто слетања, више се формира дрво. Формативно орезивање се врши у пролеће, током првих 5 година раста дрвећа. Процедура поставља будући скелет биљке, који одређује снагу и здравље стабла.
 • Санитарије. Обично се проводи у јесен, како би се очистило стабло вишка лишћа и сухе гране, како би се припремила за зиму. Спречава сигурност одређених бактеријских сојева и потомака штеточина.
 • Анти-Агинг. Поступак подмлађивања треба да се спроводи једном у 6 година, када се принос погорша, дрво се исцрпи, гране су ослабљене, а долази до малог формирања јајника. То треба да се реже не-носиве гране, тако да су испод нивоа младих. Помлађивање вам омогућава да побољшате плодност и укус плодова. Сорте вишње треба подмлађивати како би се продужио животни вијек биљке. Ако не исечете старе листове, сорта више неће бити убрана. Правилно извршено подмлађивање продужиће живот стабла за 10 година.
 • Плод. Током периода плодоношења и жетве, круница се разрјеђује због разбијених, осушених и пљеснивих грана. Боље је покрити секције и места разбијања са вртом, како би се избегло труљење и формирање гљивичних обољења.

Прореда у јесен

У јесен је боље орезати након пада листова, крајем октобра, онда врх постаје видљив.Правилно изабран период омогућиће дрвету да се потпуно опорави до хладног времена.Следеће гране треба уклонити:

 • осушити;
 • вертикално расте;
 • слаба и стара;
 • оштећено.
 • ​​

Додатни изданак сече до трећине дужине.У северним регионима производе процедуре до краја септембра.Ако је у одређеном времену немогуће завршити санитарно сечење, боље је сачекати пролећно отапање, јерпосекотине направљене на биљку у јесен се зацјељују дуже него обично и постоји шанса да дрво неће преживјети зимску хладноћу.

Пре санитарног поступка, ђубриво треба нанети на земљиште око стабла.Сечење се врши помоћу пиле, а не шкаре, како би се избегли дубоки резови.Обично се сечење врши под углом, према приливу који повезује главну стабљику и велику грану.

Повећање приноса

Плодне гране црне вишње расту хоризонтално, тако да се за повећање приноса све вертикалне избојке орезују.Изрежите гране, не остављајући празнине и конопљу.Мјеста орезивања обавезно третирати вртним тереном или користити боје на уљу.

Да би се повећала плодност, можете користити следећу методу:

 • возити колац око круга дрвета;
 • везати непотребне гране до улога.

Недостатак методе: непрактичност и утицај на виталност дрвета.Слабљењеотпорност на спољашње факторе може изазвати инфекцију.

Ефикасан начин: рез са пилом. Изнад сваког изданка и огромне гране, подложне резању, направите рез, због чега се грана суши и нестаје.

Јесенско обрезивање вишње по годинама

Значај јесенског орезивања

Да би се дрво вишње стално повећавало, треба следити следећа правила:

 • не остављајте конопљу;
 • не производе ниске тестере;
 • праве уредне резове како би се избегло пуцање коре;
 • да се постепено уклањају огромне гране: прво, да се направи резано одоздо, а после одозго - такве манипулације ће омогућити да се грана задржи и избегне снажно одвајање коре;
 • биљка прве године живота орезати само у прољеће.

Дужина скелетних грана, до 5 година раста вишње, не би требала бити већа од 50 цм.Пуцци могу бити дуги 30 цм, а раздаљина између главних грана није већа од 40 цм. .

Опуњење пролећа

Поступак је потребан на почетку или средином марта, прије почетка активног протока сока. Потребно је све манипулације вршити у периоду без мраза, иначе постоји опасност од губитка плодности дрвета. Уклањање врхова избојака или пупољака за раст је препуно исушивања читаве гране, тако да треба бити опрезан када се прољеће обрезује.

Обрезивање трешње у пролеће има за циљ формирање прелепе круне. Дрво се може резати само на висини од 50 цм.висине.

Најчешћи облик круне је трослојни.Први слој почиње да се формира у двогодишњем расту: стисните тачку раста, остављајући 4 снажне бочне изданке.Са три године, врши се орезивање првог слоја и полагање другог: главно стабло се зауставља на висини од 6 пупова.Три нивоа могу да се формирају за 5 година.У пролеће се сваки слој круне скраћује за 15 цм, а да би се плодови повећали, цветови се пробијају током фазе цветања.

Обрезивање пролећа и формирање вишања по годинама

Уобичајене грешке

Формирање врха воћака је сложен и изазован процес, а не сваки баштованпрви пут могу да ураде све како треба.Знакови квара:

 • слаб развој младих младица, повећање врхова;
 • промени време сазревања воћа на касније;
 • снажно горње задебљање;
 • плодоношење у горњим слојевима круне;
 • Сушење грана доњег слоја.

Разлози за појаву таквих симптома су погрешно дефинисана грана за раст, због чега млади, крхки изданци нису у стању да се носе са задатим задатком. Прекомерно скраћивање изданака изазива касније сазријевање плода.

Да не би било погрешно изабрати грану за орезивање, вреди срезати доње изданке који су срушени.

Закључак

Обрезивање воћака врши се с циљем побољшања квалитета воћа, спречавања болести и опћег побољшања вањских показатеља.Исправност украса се даље одређујездравље и развој биљака.