Приликом жетве кикирикија Валнут

Кикирики су веома вриједан прехрамбени производ који се широко користи у прехрамбеној индустрији. Пасуљ се може узгајати у свом врту. Сакупљајте орахе у јесен, прије почетка првог мраза. Веома је важно имати времена за жетву на време, тако да семе не акумулира горчину. Када жетати кикирики? То је једно од питања о којима брине новајлија баштован.

Берба на арашини треба да се одстрани пред наступ на хладно време

.

Како и под којим условима расту кикирики?

Постројење припада породици махунарки. Уобичајени и вољени орашасти плодови су семе травнате биљке. Кикирики цвјетају жуте обоеполимними цвијеће. Налазе се не само изнад тла, већ и испод ње. Подземни цветови и цветови који се налазе близу површине доносе плодове, а горњи само блиједе.

После себства, педун постаје дужи и постепено продире у земљу. Семе се формирају на површини и сазревају већ под земљом. Једна биљка производи од 30 до 40 плодова.

Кикирики су донети прво у Африку, а затим у Европу и Азију из Јужне Америке. Узгајали су га перуански Индијанци. Боб расте у топлој клими, захтева малу количину влаге за нормалан раст. Такође, биљка воли јаку светлост. У башти можете узгајати орашасте плодове. Он је добаррасте у пјесковитом тлу и иловачи. Неопходно је редовно коров, крумпир и попуштање редова на којима расту кикирики.

Кикирики грм формира плодове у подземном делу

У које време се жетва кикирикија

Период раста и сазревања кикирикија од садње семена биљке у земљу траје 130–165 дана. Термин зависи од земљишта, климатских услова и сорти кикирикија. Време жетве - средином јесени, пре првог мраза.

Како разумети када чистити кикирики:

 • листови биљке постају жути, суви;
 • кикирики изгледа тромо, оставља утисак да је биљка болесна.

Када такве промене постану видљиве, престаните са оплодњом. Заливање се такође своди на минимум тако да се земља не осуши. За то време, пасуљ сазрева под земљом.

Ако одмах почнете да копате грмље, можете да видите неразвијено воће. Стога, обавезно слиједите препоруке.

Наоружавање лопатом и сакупљање кикирикија мора бити прије првог мраза. Ако орашасти плодови леже у замрзнутом тлу, они ће акумулирати горчину. Боље је не јести горке кикирикије.

Аранут је готов за жетва, че надземни делот испира

.

Како правилно сакупити кикирики

Веома је важно правилно убирати кикирики. Олакшај. Свако ко је барем једном у животу копао кромпир ће се носити са жетвом кикирикија.

Пасуљ се бере од краја реда. Секуенце:

 1. Држите једном рукомбазу стабљике кикирикија.
 2. Поткопати у подножју грмља на бајонету.
 3. Тло се благо уздрма од корена.
 4. Ископани грм ставља се на једну страну.

Они то раде са сваким грмом. Стави их у снопове. После копања једног реда, потребно је да се из јама скупљају зрна која су се распала. Стављају се у одвојени суви контејнер.

Након жетве остаје ископано дно. Остављена је да стоји до пролећа.Ископани грмови у сухом времену могу бити остављени да леже на земљи до вечери, тако да се корени боље исушују.

На великим фармама постоје специјалне машине за жетву које узгајају кикирики у индустријским размерама. Копају жбуње, отресу корене земље и полажу снопове аутоматски.

Дуги кикирики су пажљиво одложени

Шта урадити након копања грмља кикирикија

Како поступати са убраним орасима? Ово је веома важно питање. Правилна прерада и складиштење ће помоћи да се сачувају све корисне особине и пријатан укус кикирикија.

Шта се ради са кикирикијем након копања из тла:

 1. Грмови се сакупљају у сноповима, везујући ваздушне делове.
 2. Снопови су суспендирани тако да коријени висе до пода. Соба мора бити сува и топла. Држите грмље у лимбу потребно 7-10 дана. За то време, зрно сазрева и осуши.
 3. Одсеци грах од изданака.
 4. Оперите кикирики из земље. Да бисте то урадили, можете користити црево са просечним притиском воде.
 5. Онда би се зрна равномерно распоредилаповршински и суви.Температура током сушења не прелази 40 ° Ц, просторија мора бити проветрена.
 6. Уклоните семе из љуске.

Орашасти плодови сакупљени из рупа након копања жбуња треба држати у топлој соби на тједан дана, затим опрати, осушити и одвојити од љуске.

Зрна кикирикија се складиште у врећама од тканине на сувом месту на температури од око 10 ° Ц. Можете да поставите матице на полице, размак између којих је већи од 10 цм.