Превенција и лечење кокцидиозе код зечева Раббитс

Кунићи су веома нежне животиње које су подложне разним болестима, тако да би одгајивачи требали научити знакове свих већих болести и бити у могућности да брзо реагирају у хитним ситуацијама како би помогли животињи. Врло често, зечеви пате од тако опасне болести, као што је кокцидиоза, у којој пате њихова јетра и црева.

Кунићи су веома нежне животиње

Неке информације о кокцидиози

Кокцидиоза је болест изазвана најједноставнијим једноћелијским паразитима (кокцидијама) који се таложе у цревима или јетри животиње.Цоццидиа, пењући се у једну ћелију, постепено се шири кроз остатак, а болест постаје озбиљна.

За особу, месо заражене животиње је савршено сигурно, може се јести без бриге о посљедицама. Једина ствар је напустити употребу и бацити бубреге и јетру болесне животиње, јер они више нису погодни за употребу.

Акутна кокцидиоза кунића подељена је на два типа - интестинални и хепатични.

Кокцидиоза код кунића настаје као резултат конзумирања воде, млијека и било које хране у којој су присутни зрели паразити.

Фокалне епидемије болести које истовремено погађају велики број животиња могу се појавити укао резултат кршења санитарних стандарда за храњење зечева или њиховог неправилног садржаја.

Фазе развоја кокцидија

Главни узроци инфекције су:

 • прљаво смеће које се дуго не мења;
 • садржај великог броја јединки у малом кавезу;
 • присуство глодаваца који су носиоци паразита;
 • нагла промена хране.

Узроцима, можете додати било које факторе који негативно утичу на физиолошко стање кунића.

Симптоми болести

Симптоми код животиње појављују се неколико дана након инфекције. У повољним условима узгоја, они брзо нападају цријева или јетру зеца. Неугодни симптоми се погоршавају, а болест постепено прелази у тешку фазу, што доводи до смрти.

Следећи знаци указују на развој акутне цревне кокцидиозе код животиња. Зец престаје нормално да једе, паралелно са тим, има јак стомачни поремећај, који се измјењује са констипацијом и прекомјерним стварањем плина, што доводи до надутости и значајног повећања његове величине.

Большој зец престане јести

У посљедњој фази болести, симптоми се обнављају конвулзијама, током којих зец одбацује главу, окреће се на леђима и умире.

Ако се узгајивач не мучи и не започне са третманом својих љубимаца на време, онда после двотједне, после инфекције,држао је масиван случај свих заражених стока.Када се прегледа од умрле животиње, могу се открити знаци тешке исцрпљености.

На отвору, преко читаве површине цријева, могу се видјети бијели чворићи (мјеста) у којима су концентриране цијеле обитељи кокцидија, а слузница због присутности великог броја паразита постаје слојевита и постаје сивкаста.

У случају не тако акутног тијека болести, симптоми су много мање изражени и неки појединци преживе.Чак и након опоравка, након третмана, током наредног мјесеца, животиња и даље може заразити здраве појединце, тако да је изолирана како би се избјегло поновно избијање болести.

Кокцидиоза у јетри се манифестује истим симптомима, али они нису тако акутни.У том случају симптоми се обнављају жутом бојом слузокоже у устима и капцима, ако се животиња не лијечи, онда ће након инфекције живјети не више од 50 дана.

Знаци и дијагноза болести

Најчешће, када се дефинише болест, она се јавља у мешовитој инвазији, када је могуће детектовати присуство паразита у јетри и цревима, често и бубрези постају плодно тло. Када је тело животиње потпуно исцрпљено и не може да се бори са великим бројем паразита, јетре и ћелије црева престају да се опорављају и постепено се колабирају.Иста судбина чека бубреге.Чак и са тако озбиљном кокцидијом, месо животиње остаје погодно за конзумирање ухране. Међутим, у овој фази смрт је већ неизбјежна. Приликом дијагностиковања два облика кокцидиозе одједном, животиња умире још брже.

Два облика кокцидиозе доводе до брзе смрти зечева

Тачан узрок смрти може се одредити само у тренутку обдукције на месту где су беле тачке или чворови величине грашка. Кокцидиоза јетре погађа јетру, а цријева утјечу на танко цријево. Иако се у другом случају лезија јавља изнутра, кроз зидове који се упале и зацрвени, могу се препознати сви исти бели чворови.

Ако је животиња прописно и одмах прописана, онда се може излијечити од јетрене кокцидиозе.

Превентивне мере

Упркос свим опасностима кокцидиозе, са својом правовременом дијагнозом, није тешко лијечити животињу, а за спречавање инфекције препоруча се узгајивачима да користе неке превентивне мјере.

Спречавање кокцидиозе код кунића је у складу са сљедећим тачкама:

 • уравнотежени мени. Храна мора бити хранљива и садржати витамине и минералне соли;
 • подршка санитарним стандардима. Неопходно је редовно чишћење и дезинфекцију ћелија како би се избегло излучивање хране и воде;
 • користити само висококвалитетну храну;
 • искључити присуство влаге, пропуха и оштрих флуктуација температуре на мјесту гдје се држе животиње;
 • пре давања хране, проверите да ли у саставу има супстанци које доприносе развојукокцидиоза.То су: суво пуномасно млеко, луцерка и пшеничне мекиње.Такву храну треба искључити;
 • када купују нове зечеве месец дана, боље је да их држе изолованим од других и да се у исто време консултују са ветеринарима да не би заразили заражено "месо" здравим.

Животиње које су биле подвргнуте третману треба изоловати мјесец дана након опоравка, јер су носиоци болести и могу заразити здраве појединце.

Болесни зец треба изоловати

Током избијања кокцидиозе, узгајивачи кунића радије одмах убијају заражене појединце како не би ризиковали.

На крају крајева, особа може да једе такво месо, као и да користи животињску кожу, а главна ствар је да се спале све унутрашњости и јетре инфициране кокцидијама.

Да не би трошили новац на третман, немојте занемарити такав начин превенције као заптивање јодом (или боље речено, његово решење).Да би се то урадило, ујутро се животиње улију у воду раствора јодом према следећој шеми:

 • Кунићи, који се налазе у положају сваког дана, почевши од 25. дана после зачећа и петог дана након порода, треба дати 100 мл.0,01% раствор јода.Направимо петодневну паузу, а затим наставимо још 15 дана да бисмо добили двоструку дозу од 200 мл 0,02% раствора јода, који ће мали пилићи пити.
 • Кунићима од првог дана након одвајања од мајке треба дати 50 мл 0,01% -тног јодног раствора 10 дана и након 5-дневне паузе, наставити с додавањем 70 мл 0,02%једно решење за друготоком недеље, а затим 10 дана, по 100 мл по особи.Главна ствар је да се не сипа раствор јода у гвожђе посуђе, иначе ће постати неупотребљив.

Методе лијечења

Лакше је спријечити било какву болест, чак и ону озбиљну као кокцидиоза него касније, да би се лијечила, али ипак, ако већ постоје знакови болести, лијечење треба одмах започети.Због тога ветеринари препоручују следеће лекове:

 • За пет дана дају сулфадиметоксин, који се меша са храном.1 дан - 0,2 г по килограму тежине кунића, у наредна 4 дана доза се смањи на 0,1 г по килограму тежине животиње, након петодневне паузе, третман се понавља.
 • Във връзка на пет дни енрофлон се въздува.Доза се израчунава на основу 5 мг /кг.
 • Постоји такав лек као фуразолидон, који се користи једном за кокцидиозу, на основу прорачуна од 30 мг /кг.

Опћенито, лијечење треба прописати искусни ветеринар, не треба га проводити без претходне конзултације како се ситуација не би погоршала.Да би то урадили, постоје стручњаци који неће дозволити да животиње пате!