Превенција и лечење кокцидиозе код живине Пилићи

Изјава да се коначни број излеглих пилића може рачунати самоаутумн фаир.Све док домаћин из мале жуте квржице развије пуну кокош, на тај начин ће се очекивати многе потешкоће и препреке у облику разних болести које могу довести до смрти младих.Једна од њих је кокцидиоза.Каква је то болест, одакле долази и како се борити да би све кокошке биле здраве?

Пилићи су подложни кокцидиози углавном

Кокцидиоза.Шта је то?

Кокцидиоза пилића је најчешћа инфективна болест узрокована најједноставнијим микроорганизмима који могу изазвати смрт читаве популације пилића ако се не подузму дјелотворне мјере на вријеме.

Идентификовано је 11 врста кокцидија које су прилагођене развоју цријева птице, али најчешћи је Еимериа Тенел, па се појавило друго име - Еимириоза.

Узрочници кокцидиозе су зиготи затворени ооцисти.Они сами су безбојни круг или жути овал.Једном у тијелу пилића, зигота се сруши под утјецајем ензима и жучи, а инвазивне ооцисте почну се активно дијелити.Овај циклус је компликован, али они успију у кратком временупотпуно, наизменично асексуални развој и сексуално размножавање, а нови ооцисти почињу да се истичу фецесом на дан 4 након инфекције.

Коктсидии узрок морона младих

У зависности од врсте, они се локализују на слузокожи танког црева, понекад у дебелом цреву и ректуму, интензивно се хране епителним ћелијама.Опасност од овог утицаја је оптерећена чињеницом да се због повреда јавља подложност другим болестима.

Када је интегритет слузокоже сломљен, многе станице умиру, а то је плодно тло за развој патогене микрофлоре, што резултира неспецифичним токсичним супстанцама које трују организам. Кокцидиоза пилића захвата велике дијелове цријева, што доводи до дисфункције пробавног система, храњиве твари се апсорбирају у мањим количинама, а унутарњи сокови и токсини продиру у крв.С друге стране, слободно улази у црево, што објашњава његово присуство у фецесу.

Врсте болести

Отпорност на околину ооциста је карактеристика ових микроорганизама, њихов животни вијек је до 9 мјесеци у земљишту, а на мјестима обраслим грмљем, они могу остати одрживи 3 пута дуже.

Они могу продријети у тијело пилетине храном или водом, инсекти и животиње могу носити инфекцију, власник понекад доставља микроорганизме у кокошињац на ђону ципеле или на радном инвентару.

Болест карактерише хронична и акутна форма.У првом случају, за његово покретање довољан је мали број ооциста, а одрасле кокоши и пилићи који су превазишли баријеру од 4 месеца често се оболијевају.

Одрасле кокошке су такође у ризику

У овој ситуацији, симптоми се не појављују тако живо, а трајање неугодности се повећава на неколико недеља.Животиње губе на тежини, али у многим случајевима преживе.

Преживеле кокошке стичу имунитет на овај тип патогена, али га и даље носе пре 12 месеци.

Када у тело уђе значајна количина једноћелија, развија се акутна тешка форма.

Симптоми

Опасност од кокцидиозе код пилића је та што није могуће детектовати је у раној фази.Већ инфицирана птица испрва не изгледа болесно.Почетни симптом је смањен апетит, затим се појављује летаргија и поспаност.Квочка сједи са затвореним очима, с набораним перјем.Грб и наушнице губе сјајну боју, а подручје око очију и коже добију плавичасту нијансу.

Код одраслих кокоши, производња јаја је значајно смањена, а затим се потпуно заустављају.Клоака је контаминирана фекалијама, гушавост је напуњена течношћу и растегнута.Измет постаје текући, пјенаст, у њему се појављује крв.Није искључена појава парезе и парализе.Ово стање обично траје од 4 дана до недеље, а ако се не третира, исцрпљена птица умире.

Флаццидност је први симптом болести

Натечена цријева мртвих јединки испуњена су фекалијама водене конзистенције са точкастим мрљама крви. Карактеристичан симптом на отвору је отицање цревног апендикса, слично рукавици испуњеној ваздухом. Код заражених бројлера и пилића пилића имају плаву боју.

Према овим знаковима може се посумњати на кокцидиозу код пилића, али се дијагноза потпуно поставља након прегледа легла и црева мртве птице у лабораторији.

Карактеристике болести код пилића и бројлера

Будући да је имунитет одрасле птице већ формиран, пилићи до 3 мјесеца најчешће су погођени кокцидиозом.Типично, инфекција се дешава када се бебе преносе на отворено, а зелене се хране.

У почетној фази, када се симптоми болести још нису манифестовали, треба напоменути да са повећањем конзумације хране нема повећања тежине. Неке пилиће нису координиране. Чим су се појавиле прве сумње, неопходно је одмах почети са лечењем и превентивним мерама.

Пилиси треба да бъдат съответно утежни

.

Третман

Када се елиминише кокцидиоза пилића, паразитски лекови не постижу увек жељени резултат, стога се фуразолидон традиционално користи у дози од 5 г или норсулфазола на 1000 пилића, а фуратсилин се прописује за пиће. Али сада у апотекама постоји неколико модерних лекова који омогућавају успех у лечењу и превенцији кокцидиозе код пилића.

ЗаПревенција и успешно лечење коришћени су лекови Коктсипродин. У стању је да промени структуру паразита у било којој фази, без негативног утицаја на имунитет птице. Ова техника се успешно користи за третман бројлера и младих животиња, али је контраиндикована за кокоши несилице. 1 мл лека се раствори у литри воде за пиће. Његова употреба се израчунава за 2 дана, када се болест наставља у сложенијем облику, третман се понавља у истој дози и дужини.

Лек Баицок је такође намењен за дводневни курс, а може се применити и као превенција. Потребна је прецизна доза: 1 мл течности у концентрацији од 2,5% се разблажује у литри чисте воде, а птица се храни. Код тешких инфекција циклус се понавља након 5 дана.

Још једно средство за борбу против кокцидија је Аватек, 15%, уништавање неких јона доводи до смрти паразита. Утиче на слузокожу и оставља тело пилетине у непромењеном стању. Даје се пилићима и пилићима са храном: у 10 кг мешане хране 5 г праха је помешано. Даје се од првих дана, до тренутка када је птица стара 4 месеца. Пилићи намењени за клање престају да дају за 4 дана.

Лекове против кокцидиозе треба дати док се птица потпуно не излечи

.

Коктсидиовит се обично бира за лечење не само младих, већ и болести кокоши. 1 г. Са четвртином медицинског праха помешаног са килограмом хране. За третман, доза се удвостручи, узима се 2,5 г по килограму хране,Трајање рецепције - 7 дана. Клање се може обавити најмање недељу дана након узимања лека.

Посебна пажња се посвећује исхрани, а храна за протеине се уклања из исхране, што доприноси погоршању болести.

Превентивне мере

Будући да се штета узрокована болешћу примјењује у тренуцима када се симптоми болести појаве, а лијечење не помаже увијек без губитка, превенција је најучинковитији и најдјелотворнији начин да се спасе стока.Главна ствар је да се спречи улазак микроорганизама у једњак живине. Обавезне превентивне мјере:

  • Будући да кокцидије нису посебно осетљиве на температурне промене и друге утицаје околине, најбоље је редовно сагоревати радну опрему и зидове кокошињца помоћу ротора.
  • Бактерије преферирају мокро и топло окружење и размножавају се посебно активне, тако да вам је потребна чиста и суха стеља.
  • Високи захтјеви се односе на квалитету хране, њену свјежину, састав и чистоћу. Добра исхрана - залог снажног имунитета и високог опстанка у случају инфекције.
  • Редовно чишћење и прање кокошињаца, ћелија са дезинфекционим растворима: формалин, калијум перманганат, алкална једињења и емулзије.
  • Инфицирана птица треба одмах изоловати од главне популације.
  • Вакцинација се такође практикује за младе кокоши, јер је јака имуност важна за даљу репродукцију. Али за бројлере ова техника није прикладна, клањејавља се у раној старосној категорији, а поступак може довести до смањења тежине трупа и пораста пигментације.

Да би се пилићи подигли без губитка, морају се применити сва средства заштите.Не дозволити излагање младих животиња, одраслих и младих пилића треба држати одвојено.Добра брига, пажња и брига ће се претворити у одличан резултат до краја љета, а кокцидиоза код пилића неће бити толико опасна.