Пресеединг обрада земљишта за садњу кромпира Кромпир

Изгледа да нема ништа лакше од садње кромпира. У ствари, култура поврћа је веома захтевна по питању квалитета земљишта. Стога је прије садње потребно припремити тло за крумпир. Поступак је неопходан тако да гомољи могу несметано расти, штавише, под утицајем предслагања, формирају се режими хранива, ваздуха и воде.

Правилна култивација пре садње значајно повећава приносе кромпира

За шта је потребно третирање земљишта?

Све активности имају за циљ стварање повољног окружења за развој кромпира. Предобрада пружа:

 • недостатак печата за несметан развој корена;
 • лабава структура тла;
 • равномерна расподела по ободу ђубрива;
 • најбрже појављивање корова за њихову елиминацију механичким методама;
 • стварање оптималних врхова за садњу;
 • ствара добре услове за механичку бербу усева без оштећења;
 • даје влажност тла.

Влага утиче на принос, тако да мора бити сачувана што је више могуће, и способност да испари што је могуће ниже.

Принос зависи од густине тла,стога, формирање грудица не би требало да буде дозвољено, то се односи на тешке врсте тла.Најнеповољнији услов је стеновитост тла, јер тхис:

 • лоше утиче на квалитет кртола;
 • сноси додатне трошкове;
 • повећава трошење опреме.

Потребно је ријешити се камења, то се може учинити помоћу камених дробилица или средстава за чишћење камена. Али ова процедура није јефтина.

Обработка се на нај-удобен начин изпраса с помоста технологии, но тоа е скучно

.

Да би се побољшао капацитет приноса у земљама Западне Европе, успјешно се користи одвајање гребена. То вам омогућава да ослободите седиште од камења и грудица.

Земљиште пред засађивањем укључује сљедеће активности:

 • обрада стрништа;
 • прерада интермедијарних усева;
 • снабдевање земљишта неопходним минералним ђубривима;
 • хемијска контрола корова;
 • орање, сезона за коју се бира у зависности од врсте тла: ако су плућа, онда се изводе у пролеће, ако су спојене, у јесен;
 • формирање гребена;
 • култивација.

Одређени обрасци овдје нису релевантни. У зависности од климатских и земљишних посебности које владају на одређеној територији, примјењују се њихове методе и методе лијечења. Неопходно је покушати да радне операције са становишта економских и еколошких услова буду што ниже без губитка квалитета.

Традиционалне методе се и данас користе.са прометом резервоара.Али у посљедње вријеме конзервација је постала раширена.

Припрема земљишта за кромпир зависи од услова сваког локалитета

Традиционалне методе узгоја

Прва ствар након жетве почиње у јесенобрада.

Прерада стрништа је неопходна ако је прекурсор било које врсте житарица.Шта ово даје:

 • уклањају се корени корова;
 • Током испаравања, губитак влаге се смањује.

Остаци претходне биљке (сламе) се мељу и продубљују за даљу разградњу зими.У току јесени прераде на земљиште се наносе различите врсте ђубрива.

Да би се уклонили различити ризомски корови, неопходно је користити плугове или култиваторе длета. Са појавом корова, тло се отпушта.Истовремено, поташа, ђубрива и стајњак који садрже фосфор одлажу се у земљиште и депонују на дубини од 10-15 цм.У јесен, обрада кромпира даје следеће позитивне тачке:

 • квргави слој се спушта ниже у земљу;
 • већина обраде обрађује физичку зрелост;
 • отпустите заптивке које су оставили точкови машине.

Култиватори опремљени тешким зупчастим дрљачама за мокро вријеме и ваљцима за прстенасту шипку у сухом времену користе се за јесенску улицу.Брзина опреме током рада не би требала прелазити 8 км /х.

Тешки типови земљишта у јесенподвргнута јесенском орању.Тиме се осигурава дубоки слој тла који је добар за проклијавање коријена кромпира.Захваљујући јесенском орању, орање гнојива врши се што је могуће равномјерније.

Лагана пешчана тла, у којима минимална количина хумуса, због њиховог брзог скупљања у јесен, није оран.

Припрема земљишта се врши у сухом времену

Ако у јесен планирају да направе гребене, потребно је сравно тло са дрљама.Сви радови се изводе прије почетка јаких киша.Погоршање услова смањује квалитет обраде.Поред тога, она подразумева економске губитке, јерповећава потрошњу горива.

Са високим садржајем глине у земљишту, обрадиве површине треба обавити што је прије могуће.У присуству земље која је склона пливању, препоруча се орање у каснијем времену и без нивелирања.Прекомерно влажење земљишта није дозвољено, што има лош утицај на жетву.Приликом орања формира се осебујан ђон, због којег биљке почињу да се хране са супстанцама које се налазе у слоју намењеном за орање.Ако сезона опадне, то доводи до смањења нутријената, што негативно утиче на принос.

За време орања, дубина се бира у зависности од врсте земљишта.Тло са лошим садржајем храњивих материја и хумусом не копају дубоко.Након орања, цијело поље се пажљиво поравна.

Пешчани, прилично влажни плуг у пролеће, дубина орања варираИзмеђу 20 и 25 цм, обрада кромпира врши се у спрези са орањем, које се одвија у пролеће, тако да се слој земље не збија.Приликом садње одвија се додатна обрада.У ту сврху користе се култиватори опремљени узгајивачима и сејацима за кромпир.79одрживи за технологију. Немогуће је пореметити садни слој у коме је концентрисан главни садржај влаге.

У предсјетвеном третману закључени су следећи типови операција:

 • отпуштање коре формиране на земљишту и гњечење грудвица;
 • отпуштање;
 • сечива;
 • одржавање веза са другим слојевима смештеним испод засађених кртола.

Захваљујући јесенској обради, све постаје много једноставније у прољеће, поготово зато што је тло у прољеће врло осјетљиво на притисак.Што ће возило бити мање на терену, то боље.Осим тога, у гумама трактора што је могуће више смањују унутрашњи притисак.

Да би се избегло губљење влаге и потрошње енергије, опружна орање се обавља искључиво до потребне дубине.

За сваку врсту земљишта изабране су индивидуалне технологије.

Технолошке операције традиционалног третмана прије сјетве укључују:

 • након јесење орање у јесен, дрљача"Затварање" влаге у доњем слоју;
 • ђубрење;
 • култивација.

Земљиште се узгаја непосредно прије садње и обавља се искључиво у правцу плантажа кромпира и између редова.

Формирање грба за кромпир се врши на пољу потпуно очишћеном од корова

У јесен, прије формирања гребена, поље је очишћено од пшеничне траве, земља је обогаћена хумусом, а ниво подземних вода остаје низак. Приликом испуњавања услова иу присуству лабавог тла формирају се гребени након јесења орања. Мокри услови су погодни за тло обогаћено фином земљом и карбонатно. За ове сврхе, уклопите маркере, опремљене маркерима.

Пролећно сечење врхова врши се на лаким пешчаним земљиштима, као и на тлима склоним пливању.На неким врстама земљишта може бити потребно додатно отпуштање прије формирања гребена;

Камење и грудви доле са пољима

Када се узгајају кртоле кромпира, грудви и камење у земљишту, тешко је добити добру жетву. Њихово присуство може оштетити кртоле током раста. Поред тога, долази до брзог пропадања радне опреме, што доводи до непотребних економских трошкова.

Модерне технологије могу лако ријешити такве проблеме и помести поље. Само што нису нашли широку примену, јер су скупи.и имају низ технолошких недостатака.

У западним земљама у којима се узгаја сорта кромпира, раширена су следећа два метода:

 • гребени су подељени;
 • камени гребени су очишћени постављањем у бразде.

Посебна пажња је посвећена другој методи.У почетку се користио на тешким тлима, али се сада успјешно користи на светлим каменим површинама.

Уз помоћ раздвајања, обрадиви слој је ослобођен камења и грудица, слој је олабављен, земља је засићена кисеоником, и нема препрека развоју и расту кореновог система поврћа.

Захваљујући оваквом приступу, квалитет поврћа постаје много бољи, знатно се смањује хабање опреме, а ручни рад за кромпир смањује трошкове рада.

Раздвајање на тлу разблажава оптерећење опреме и повећава принос кромпира

Како се то дешава?У гребенима су основани вртлари са два брда.Ширина између њих варира у зависности од коначног резултата.То је формирање бразда чија дубина достиже 30 цм, а каменови се таложе у њима током раздвајања.Помоћу одвајања решетки разних врста нечистоћа одвајају се од тла.Највеће камење се одлаже у посебан бункер, а мање камење и грудице падају директно у жлебове. Након жетве кромпира и прије промјене плодореда, све што се налази у браздама је равномјерно распоређено. За раздвајањеСледи резање гребена и садња уз помоћ специјалних дворедних садилица. У ту сврху, на пољима, користи се опрема специјално дизајнирана за такве радове.

Сличне машине су коришћене на различитим фармама у Европи и донети су следећи закључци:

 • у одсуству остатака претходних усева, процес сепарације се користи за просијавање тла; Додатна обрада тешког земљишта смањује број грудвица;
 • сва ђубрива се примењују пре обраде обрадивог земљишта;
 • приликом формирања браздастих гребена потребно је распоредити на једној удаљености, што утиче на положај гребена;
 • процес сепарације се врши када је земљиште довољно суво, при високој влажности у пролеће, одвајање се не врши, јер ово доприноси уништавању структуре тла и доводи до смањења приноса; када је пролеће сувише сирово, садња кромпира се одлаже.

Гребени морају бити на истом међусобном растојању

Технологије за заштиту тла

Садња кромпира попраћена је тешким оптерећењима на земљи, а то су: прекомјерно збијање слоја земље, ерозија вјетра и воде. Осим тога, поље је подвргнуто ерозији и прије сијања и послије. Велике падавине могу нарушити гребене, што смањује квалитет воћа. Ерозија ветра угрожава не све врсте земљишта, већ само светлост. Веатхеред топс.

Стручњаци су закључили да интензитет обраде земљишта не утиче наквалитет кромпира и повећање приноса.У циљу смањења економских трошкова система користи се бесплатна обрада.То не омогућава производњу оптерећења на тлу.Међу његовим карактеристикама, примећујемо следеће:

 • малч (биљни остаци прекурсора) остаје на површини;
 • недостатак обртаја земљиног слоја при отпуштању.

На територији региона у којима је сезона раста прекратка, као и влажне резерве минималне и нема могућности за вођење плодореда, слама се препоручује као малч.Главно је да га добро исецкате и равномерно распоредите по целој засијаној површини.

Принос на кромпир е непосредно зависи от пред-сетевото обработка.Која врста система за третман земљишта пре засађивања поврћа треба да одаберете сами.Што се боље одржава, већа је вјероватноћа да ћете добити одличну жетву.Стога не треба занемарити.