Пресађивање стабла мандарине Цитрус

Међу цитрусима који се узгајају код куће, није задње мјесто мандарина. Његове плодове воле одрасли и деца због њиховог дивног укуса, који је далеко од тога да га сви добију због ограниченог искуства и недостатка знања. Многи узгајивачи цвијећа, који нису схватили како правилно подметнути мандарину, још увијек се баве послом. Резултат је често жалосан - младица умире или губи способност да доноси плодове.

Појам и значење вакцинација

Да посадите сјеме мандарине у лонац, побрините се за изданак, а онда дрво није тешко, али нема гаранције да ће дрво почети да доноси плод код куће. Ако главни циљ није да украсите околни простор зимзеленим дрветом, него да добијете жетву, онда је вредно размислити о доступним начинима да се то повећа.

Вакцинација је корисна у сваком смислу за кућне цитрусе. Мандарина из камена дјелује као стока, која се цијепа на дио друге биљке која носи воће, која се назива калем. Није неопходно да припадају истој сорти. Али је неопходно када је задатак да се побољшају карактеристике сорте.

Вакцинација има неколико циљева:

  • приближно вријеме примитка воћа, обичноцитрусно дрво у собним условима даје прву бербу не раније од 7 година;
  • на боље променити карактеристике укуса мандарина.

Врсте инокулације унутарње мандарине

Инокулација стабла мандарине код куће треба обавити на почетку фазе раста.У већини региона, ово је прва половина априла.То можете урадити иу августу, када мандарина почне да доноси плодове.Јесен и зима су периоди одмора када се цитруси не додирују.Старост стабла мандарина коју треба посадити не би требало да буде мања од 2 године.

Постоје 3 начина за инокулацију мандарине код куће - у расцеп, иза коре, пупање.

Цепање

Цепање је најприступачнији метод погодан за неискусне цвећаре.Да би се успешно подметало стабло мандарине из камена, биће вам потребно:

  • оштар нож;
  • гарден вар;
  • електрична трака;
  • Сцион анд стоцк.

Прво, треба да означите место нарезка на стабло мандарине - подлога.Не би требало да буде више од 6-7 цм од земље и да буде потпуно чист.Потребно је направити рез око 5 цм дубине, а на вијку је потребно направити 2 жлеба сваки по 3 цм, тако да се добије клин, који треба ставити у расцјеп.

Спој мора бити чврсто омотан траком.Дрво треба бити покривено боцом, омотано филмом или на други начин створен у стакленику.

Иза коре

Инокулација мандарине код куће иза коре је једноставнапроцедуре. На залихама је потребно исећи грану, затим направити удубљење у коре од 3 цм дуж косине.

Пре тога резање треба држати на хладном месту. Потребно га је чврсто причврстити траком, са обрадом вртног терена. Дрво треба да створи ефекат стаклене баште: покријте полиетиленом или пластиком, али повремено проветрите.

Буддинг

Буддинг се сматра најефикаснијим методом вакцинације. Али процедура захтева пажљиву пажњу - свако кршење ће уништити цео процес.

​​

Прво морате одабрати погодно подручје на дрвету, мора бити на висини од 7-9 цм од земље, апсолутно чисто. На њему је потребно направити рез у облику слова Т, чија је величина 1к2,5 цм.

Код графта, део коре који садржи бубрег треба да буде исечен. Облик овог места личи на око, тако да се метода назива пупи. У подручју залиха, претходно ослобођеног од коре, потребно је уметнути шпијунку и затворити је коре. Мјеста посјекотина морају бити покривена вртом и повезана траком тако да је бубрег на површини.

За садњу је потребно 2 тједна у стакленику, али се мора осигурати редован приступ свјежег зрака. Ако се испоставило да је правилно посађено, након 10-12 дана шпијун ће промијенити своју зелену боју у жуту. Изолациона трака се још увек може оставити недељу дана, али благо ослабљена.

Склијање бубрега, труп се мора смањити за 7-8 цм, а са слабим преживљавањем око ће трунути и поцрнити.У том случају, потребно је да што пре одмотате траку, уклоните калем и покријете резове вртом.

Даља брига о мандарини

Многи узгајивачи су увјерени да се суочавају са јединим задатком - како правилно посадити мандарину код куће, али брига о биљци након поступка једнако је важна.

Ако се то догоди у топлој сезони, онда је потребно дрво изложити свјежем зраку.

Ако је вруће, онда треба створити сенку тако да директна сунчева свјетлост не падне на цвијет.

Потребен интервал за внос на органска и неорганска гнојива в това време е енкрат на 2 недели.

Такође, повремено треба дрво залијевати са бакарним сулфатом.

Ако се поштују сва правила бриге, онда ће мандарина почети да даје плод након око 3 године.