Пресађивање крушке када је крушка готова

Крушке се одликују сочношћу и слатким укусом воћа.Привлаче изглед и укус.Стабло крушке може живјети око 100 година и одушевити своје власнике укусним плодовима.Ако постоји потреба за пресађивањем крушке на друго мјесто, морате знати када то урадити и правилно провести трансплантацију тако да се дрво брзо смири.

Можете да вежбате пресађивање крушке у пролеће и јесен

У којој сезони је боље пресадити крушку?

Могуће је извршити пресађивање крушке у пролеће и јесен

.

Ако пресадите крушку на друго место у јесен, то ће дати дрвету активан развој корена.Пре почетка мраза, дрво ће се укоријенити, ау пролеће ће ослободити нове гранчице.

Пресађивање крушака у јесенском периоду помоћи ће биљци да се брзо прилагоди новим условима и започне процес вегетације.Када је јесен топла и дуга, биљке касније спавају.Према томе, пожељно је пресадити крајем октобра или почетком новембра.За то време, дрво ће имати времена да се припреми за хладноћу.

Младе дрвеће крушке се пресађују рано пролеће.То је период када се снег растопио, али бубрези још нису имали времена да набубре.У благој клими могу се пресадити и зрелије крушкезими, ако нема снега и на температури ваздуха од око нула степени. Ископајте садницу тако да је више грумена земље. Дакле, неће бити пролијевања земље и мање ће коријена патити. Ако направите пресађивање када је хладно а температура ваздуха 10 степени или ниже, могуће је замрзавање корена.

Које су крушке погодне за пресађивање?

Што је више година крушке, то је горе она трпи пресађивање. Најбоље је прилагодити се другом стаблу старом 2-3 године. Дрвеће са вегетативним коренима се добро подноси. Они су у стању да обнове коренски систем. Полаже се на генетском нивоу Крушка, која је више од 15 година не може бити трансплантирана, јер има велики коријенски систем, тако да многи коријени могу патити у процесу копања. Преживели коријени неће бити у стању да дају важна хранива дрвету.

Прије пресађивања дрвета, морате видјети да ли је здрав, ако има добар годишњи раст. Садница мора бити флексибилна са еластичним гранама и трупом, са униформном кора без мрља и оштећења. Уочивши болне тачке, одмах се уклањају. Само дрво би требало да буде привлачно.

Схема "Како правилно пресадити крушку"

Правила за пресађивање крушака на нову локацију

Крушка толерише трансплантацију нормално и укорени се на новом месту за кратко време. Приликом избора места, имајте на уму да ће се дрво добро развијати када има пуно светла и алкалног земљишта. За трансплантацију је неопходна процедураприпремите место и биљку.Изабрана локација се припрема 30 дана прије слијетања.При планирању пресађивања у рано прољеће, локација се припрема на јесен.Копају га, а онда припремају јаму.

Припрема јаме

Јама се припрема најмање месец дана пре садње дрвета.Пресађивање крушке у јесен, јама се припрема од средине љета.Јама се припрема како слиједи:

  1. Крушка има добро развијен ризом, стога је јама ископана што је више могуће.Када се копа тло дубине до 80 цм, у подручју са глиновитим земљиштем је до 120 цм, ширина јаме је 60–70 цм.
  2. Дно јаме земљаног тла испуњено је дренажом.Ово ће сачувати корене од квашења.Када се копа рупа, тло се полаже у два гомила (на врху, плодно тло се налази одвојено од дна).
  3. Јама је испуњена ђубривом.Да бисте то урадили, узмите две канте компоста или хумуса, додајте чашу суперфосфата и три кашике калијум гнојива.
  4. Хрушка воли алкалне земље.Узмите канту воде и растопите у њој двије чаше вапно-пусхонки или доломитског брашна, сипајте ову рупу гнојивом.

Оставите јаму за више од недељу дана пре садње крушке.

Садња стабла

Пре садње крушке, потребно је да се коријен намочи у меку, чисту воду један дан како би се надокнадио губитак влаге.Боље је извршити трансплантацију ујутру у облачно време.Приликом садње пазите да врат корена крушке остане на врху земље.Коријен прикопат и улијте неколико канти воде у јаму, направите листове малча, сламнати тресет.

В сухих днехзаливање саднице једном сваких 10 дана како би се дрво брже залијепило.

Брига о крушкама након трансплантације

Правилна брига о дрвету након пресађивања је важна како би се добро залијепила на новом мјесту и почела да даје плодове.Шта треба да урадите?

  • У прољеће, након пресађивања стабла, морате подрезати круну тако да коријени боље расту и не трошите много труда на круну.Да бисте олакшали жетву, не можете дати гранама да расту.
  • ​​
  • После трансплантације , дрво се храни органским и минералним ђубривима .За то се користе у течном и чврстом стању.Најпогоднији су завоји за душик, калијум, фосфор.
  • Ако се трансплантација врши у пролеће, пожељно је да се биљка прска против штеточина неагресивним средствима.
  • Пресађена крушка се обилно испира водом тако да је земља натопљена 50 цм дубоко.

Уз правилну негу трансплантиране крушке, добићете добру жетву брзо и дуги низ година.