Прераду грожђа вршимо у пролеће

Доласком прољећа, вртлари и вртлари почињу нови фронт у бризи за своје штићенике. Круг забринутости укључује обавезно збрињавање биљака које су преживјеле зиму и садњу нових. Прекомерно узгојено грожђе је међу биљкама које треба правилно отворити и обрадити како би се избјегли болести и штеточине.

Пролећни рад у винограду поставља основу за следећу жетву

Биљке су захтјевне за температуру зрака. Воле топлину, због тога се отварају у рано пролеће, када нема мраза. Ако климатски услови не дозвољавају да се филм уклони, у њему се прави неколико рупа. Грожђе може добити свјежи зрак и нормално се развијати.

Припрема за прераду грожђа у пролеће

Да би се исправно одредило одговарајуће време за обраду грмља, мора се узети у обзир неколико важних фактора. Међу њима су:

  • Климатске карактеристике зоне узгоја грожђа.
  • Стање грмља, старост и захтјеви за његу.
  • Мјесец обраде.

Ако грмови расту прве године, онда их треба гледати. Можете забележити запажања у засебној бележници или бележници.Следеће године ове информације ће помоћи да све процедуре буду исправне и на време. Неопходне информације се такође могу распоредити у табели. То ће олакшати и олакшати рад.примену резултата посматрања.

Прије прераде је потребно подузети мјере за отклањање посљедица затварања. Вртари поправљају земљу близу грмља, праве нове јарке и тако даље. Важна ствар је процес облачења грожђа. Доњи део може бити оштећен или ослабљен после зиме. Жбуња се прво мора сећи и, ако је потребно, везати.

Чисто после зимовања, грожђе је очишћено од остатака и покварених делова

Средства за третирање грмља у априлу

Прерада грожђа у пролеће почиње у априлу, када је вероватноћа мраза минимална. Прикладан период за процедуру је друга половина или крај мјесеца. До овог времена, биљка би већ требала имати своје лишће.

Свака сорта мора бити третирана појединачно због различитог положаја до оштећења од штеточина и болести. Вртлари често користе ове лијекове: Ацтеллиц, Нитрофен, Карбофос, Оксихом, Ридомил, као и отопине ​​витриола и Бордеаук мјешавине. Ова средства су намијењена заштити грмља грожђа у различитим фазама њиховог развоја у рано прољеће.

Ацтеллиц се користи када се појаве пупољци листова. Прољетни третман се проводи у присуству болести у јесен. Смеша вам омогућава да заштитите грмље од даље инфекције.

Бордеаук течност се користи са великим опрезом због својих токсичних својстава.Постаје несигурно у веома концентрисаним растворима. За прераду грожђа користите овај лекстроге пропорције. Ако грм има младе листове, онда раствор треба да буде концентрације не веће од 1%. У одсуству зеленила, проценат се може повећати 2,5 - 3 пута. Биљка воли да буде топло. Тада течност наноси мање штете и делује брже. Лек штеди грожђе од многих болести (плијесни, сиве трулежи, антракнозе, итд.), Али је његова употреба већ ограничена због високе токсичности течности.

Жељезни сулфат чува грожђе од мраза у рано пролеће. Али, морате да прерадите лек дан или два пре очекиване промене временских услова. Средство штити грм не више од 10 дана. Због тога се мора често користити, што вртлару даје много проблема.

Врло популаран и ефикаснији лијек који препоруцују многи вртлари је Ридомил. Штити лоза око 2 недеље, без обзира на климатске услове. Низак ниво токсичности лека омогућава лечење грмља са и без лишћа.

Прољетно обрезивање грожђа може допринијети протоку сока из винове лозе. У таквим случајевима, грмље се третирају конвенционалним ђубривима (Нитропхоска, Кемира) са ниским садржајем микроелемената. Након поступка потребно је ископати земљу испод грма и обилно залијевати. Коријени ће добити више кисеоника и биљка ће се брже опоравити. Ово ђубриво се врши са изгледом сока на барем једном грмљу за све сорте грожђа у исто време.

Да би се заштитило грмље од гљивичних инфекција, користитимодерни комплексни фунгицидни препарати.Њихова акција се заснива на заштити здравог дела биљке.Оштећена подручја се не могу третирати.Морају се уклонити тако да се цијели виноград не зарази.

Топаз антифунгална мешавина такође штити од плијесни и антракнозе, Тхиовит се користи против штеточина (гриња), Стробе спречава ширење пламењаче и оидијума.

Ридомил је ниско-токсични антифунгални лек

Када је најбоље лечити

Идеално време за распршивање биљке је увече.До овог времена, вечер се повлачи, а соларна активност се смањује.Ноћу, ваздух постепено постаје влажан, што омогућава да се производ боље апсорбује.Током дана лек се брзо суши и не пада у грм.У раним јутарњим сатима, концентрација лека може пасти због роса која је вирила.

Неки баштовани препоручују комбиновање лековитих и профилактичких мера.Можете обрадити грмове од гљивичних инфекција и истовремено хранити ризом у превентивне сврхе.Овакви догађаји повећавају имунитет грожђа, штите листове од честих влаге на њима и не захтевају труд.

Прскање грма почиње од врха, постепено падајући.То ће помоћи да се средства равномерно расподеле како би се постигао жељени ефекат.

Свака прерада грожђа захтева поштовање мера личне заштите.Хемикалије не смеју доспети на кожу, очи или слузокожусхелл.

Прерада грожђа у пролеће је важна фаза у даљем развоју и расту грмља. Изводи се у априлу, након завршетка киша, када нема мраза. За профилактичко или терапеутско лечење коришћењем широког спектра хемикалија. Избор мешавине зависи од сврхе примене и карактеристика климатске зоне.