Препелица: узгајамо, хранимо и држимо исправно препелице

Узгој живине је уобичајено занимање за многе.Међутим, најчешће људи бирају пилиће или паче.Деведесетих година у Совјетском Савезу почели су да говоре о веома корисним производима - месним и препеличким јајима.У ери укупне несташице није било могуће видјети те производе на полицама трговина, али упорне гласине тврдиле су да су препелице и јаја готово свакодневно на столовима политичке елите земље.Срећом, данас су ови прехрамбени производи комерцијално доступни свуда.Да, и узгој ове јединствене живине може урадити било ко.

Препелице у кавезу

Како изабрати пасмину?

Упркос дугогодишњем домаћем узгоју, препелице остају полудиве птице. Најчешће, избор се зауставља на јапанској врсти птица, јер има високу производњу јаја, и прилично је непретенциозна у својој бризи.Поред њих, птица је узгајана кинеска, Вирџинија, Мермери енглеска пасмина.Упркос чињеници да је главни параметар код оплемењивања производња јаја, вредно је обратити пажњу на величину појединаца, а када се чувају у условима градских станова, бука птица.

Најчешће јапанске препелице на нашим фармама су најтише.Њихово друго име је Муте.Масовни садржај ове пасмине птица изазива повећан интерес за узгој, због чега се појавило неколико врста раса.Тако мермер и енглеска пасмина узгајају се на основу јапанских.Главне разлике су боја и карактер перја.

Од меса расте карантин фараон је оптимален.Узгајају се не само код куће, већ и на озбиљним фармама.

Препелице се могу узгајати у стану

Суптилности одржавања и неге

Одржавање препелица код куће захтева стрпљење и неке техничке могућности.Прво, ћелије су неопходне, јер је држање у слободном кавезу практично немогуће.Добра вентилација, гријање и умјетна расвјета су важни за просторију.

Пожељно је да се може повезати резервно напајање када се свјетло искључи.Пошто је за одржавање продуктивности важно да се ћелије упале најмање 15 сати дневно.

Технологија за држање препелица на фармама заснива се на 18-сатном непрекидном осветљењу.Затим долази 2 сата тоталне таме, затим 2 сата освјетљења, и опет 2 сата потпуне таме.Ако је трајање осветљеног периода веће, онда птице старе брже, а потрошња хране се повећава.Када дан падне, птице гладују и трче горе.У индустријским објектима за живинарство без прозора треба укључити периодичне УВ лампе.

Индустријски кавези за препелице

Ако просторија за држање птица није опремљена стационарним системом за гријање, у зимском периоду се инсталирају преносиви гријачи.То је неопходно јер температура мора бити на одређеном нивоу.Да се ​​не би изгубила производња женки од јаја, не би требало да им се дозволи да се прелазе.Оптимална температура за птице је + 18 ° Ц.Може се повећати до + 25 ° Ц, али не смије пасти испод + 10 ° Ц.Температура од + 5 ° Ц може постати критична за стоку птица, умријет ће од хипотермије.

Са зимским одржавањем у просторијама које нису грејане, стопа производње јаја код жена значајно опада или се потпуно зауставља.Узгој и одржавање без додатног гријања је најчешће у Енглеској.Сматрају да вам период зимских празника омогућава да протегнете производњу јаја за неколико година.

Кавези са препелицама не би требало да стоје на директној сунчевој светлости, птице ће бити претјеране од тога.

Непожељно је постављати крилате љубимце у близини бучних рута и аеродрома, у близини институција са високим нивоом буке: индустријске радионице, кафић са живом музиком, караоке.

Ако се намјерава узгајати не у стану или кући, већ у посебној индустријској перадарници, онда може битинемају ближе од 300 метара од куће.Узгој у индустријским кућама такође захтева присуство кавеза.

Захтеви за вентилацију и чистоћу

Одржавање препелица, како у стану тако иу индустријским објектима за живинарство, поставља посебне захтеве за вентилацију.Просторија треба да има сталан проток свежег ваздуха.То омогућава да се не акумулира непријатан мирис и да се избегне испаравање из легла.

Идеална опција је стварање двостепене вентилације.Горњи ниво, смјештен испод стропа у кући или шупи, уклониће амонијак из просторије, а нижи ниво - водиков сулфид и угљични диоксид.У овом случају, горњи ниво се може обезбедити инсталирањем присилне испушне или подземне цеви.На нижем нивоу, можете организовати кућне навијаче, а главна ствар је да их не усмерите у једну тачку, већ да поставите режим ротације.То ће омогућити потребан проток ваздуха у кавез са птицом и убрзати размену ваздуха у кући или шупи.У зимском периоду требало би бити могуће привремено искључити плафонску цев за одржавање температуре.Али морамо се постарати да мирис у просторији када је вентилација затворена не постане прејака, а када је вентилациона цев отворена, температура не пада испод дозвољеног.

Препелица се може чувати у дворишту

У кавезном стану можете уредити кавез у кухињи или у загријаној ложи.Ако се балкон или лођа не греје, онда оштре флуктуације температуре чине ове просторије неприкладним за држање препелица,посебно зими.Лети у овим собама најлакши начин да се обезбеди нормална вентилација.Међутим, мора се водити рачуна да се избегне промаја, јер препелице су склоне прехладама.

Један од показатеља присутности пропуха је губитак перја.Ово би требало да служи као сигнал за преглед собе или преусмеравање протока ваздуха из вентилатора.

Важно је разумети да ниједан вентилациони систем не може заменити чишћење просторије и ћелије.Брига о препелицама подразумијева чишћење легла љети - 2 пута тједно, а зими - једном тједно.Свакодневно чишћење индустријских фарми излаже птице стресу, што доводи до нервозе и смањења производње јаја.

Како опремити кавез?Могућности насеља за породице препелица

Обични кавези за украсне и птице пјевице погодни су за држање препелица у градском стану.Палета је прекривена песком, пиљевином или покривена дебелим папиром, картоном.Брига о препелицама у стамбеном стану подразумијева свакодневно чишћење палете кавеза.То ће спријечити неугодан мирис који може сметати не само вама, већ и вашим сусједима.Гнезда у кавезу за птице нису инсталирана.Препелице журе равно на под.Различити стубови и огранци потребни су само од стране калифорнијске пасмине препелица.За кавез, изаберите миран и топао кутак, али не и осветљен прозорски прозор.У супротном, препелица ће се борити, а кљуцање јаја положити.

Птичица за украсну препелицу

Заполагање јаја и препелице могу бити опремљени компактним кавезом са мрежастим подом, пространим, али затвореним ограђеним простором погодним за украсне пасмине.

Постоји неколико опција за насељавање породица за производњу јаја:

 • Један мужјак се насељава у кавез, а са њим и до пет женки.За јапанску расу кавез није виши од 17 цм, тако да препелица неће бољети, покушавајући да узлети.Величина пода кавеза је око 50 до 25 цм, а узгој је могућ у стану.71У овом случају препелица носи јаја за храну сваких 16-20 сати.Такво насеље олакшава бригу, погодно за уградњу у стамбени стан.
 • Насељавање у кавезима за 30-50 јединки.Под кавеза је најмање 60 к 60 цм, са благим нагибом (до 12 °).На предњој страни, под такве ћелије се истискује и закривљује тако да се јаја ваљају, али се не ломе.Ћелије пода од 15х15 мм.Размак између шипки није већи од 25 мм, тако да птице могу гурати главу за храњење, али не пролазити између шипки.На поду, испод кавеза, постављају се посуде за смеће, које се морају редовно чистити како се не би погоршали мириси.Успут, легло може послужити као одлично гнојиво за дацху или хоусеплант.

Ако је узгој препелица довео до држања птица различитих узраста у једном кавезу, треба их означити.Препелице истог узраста могу бити прстенованежица или обележена бојом.

Шта још треба да знам о одустајању?

Правилна нега препелица укључује седмично купање у крупном пијеску. Могуће је додати пијесак пепелом у борби против паразита.Резервоари са чистим песком се смештају у кавезе, за резервоаре са мешавином песка и пепела, поставља се додатна обрнута дрвена кутија опремљена отвором за птице.Иначе, птице ће подићи много прашине.Такво купање не само да уклања паразите, већ и смањује мирис.Када чистите купке пијеском, морате бити опрезни, јер су често закопана јаја положена препелицама.

Метални кавези за препелице

Просторија за размножавање мора имати одређену влажност ваздуха.Минимална цифра је 50%.Ако приметите да је перје птица крхко и набрано, кљун је отворен, а дисање убрзано, то указује да је соба у којој су ћелије распоређене пресушена.Ово је посебно тачно у зимском периоду када се ваздух у становима суши због укључивања батерија.Недостатак влаге, као што је нижа температура, може утицати на производњу јаја.У стану је пожељно чешће вршити мокро чишћење, а зими инсталирати овлаживач.

Дезинфекција ћелија и просторија треба да се врши квартално.Птице за ово депонују у слободном кавезу или кавезу.Дезинфекција се врши чишћењем или антибактеријским лековима.Ћелије су темељито осушене након чишћења.

Постаје млад.Инкубатор

Препелице које не могу да седе младисами по себи, јер практично немају инкубацијски инстинкт. Ако постоји жеља за размножавањем, мораћете да опремите посебан инкубатор.Готови инкубатори могу се купити у специјализираним продаваоницама, али најмањи од њих је предвиђен за 300 јаја.За кућну употребу је много, па је вредно да сами направите инкубатор.За то вам је потребна кутија и слој изолације од ваљака.За вентилацију направите неколико рупа које се могу повремено отварати и затварати.

Инкубатор за препелице

Принцип производње инкубатора:

 • Кутија треба бити обложена пјеном и обложена шперплочом, ставити слој изолације изнутра.
 • Направите неколико рупа на дну.
 • У поклопцу исеците и затворите прозор стаклом да бисте контролисали стање јаја и температуру.
 • Ожичење и утичнице лампе се изводе у сваком углу кутије.
 • Посуда за јаја препелице постављена је на носач висине 10 цм.
 • Резервоари за воду се налазе на дну кутије.Одозго, они су прекривени мрежом од ситне мреже која спречава да новорођенчад уђе у резервоаре.

Температура у просторији у којој се инсталира инкубатор препелица не смије бити нижа од 20 ° Ц.Температура у самом инкубатору је 38 ° Ц, влажност око 70%.

Јаја за валење морају бити свежа, максимална старост је 5 дана.Сам процес траје 17 дана, кљукање пилића моженаставите неколико сати.

Процес раста

Узгој и узгој препелица је веома занимљив процес. Свакодневне пилиће, након сушења, стављају се у кутију са високим зидовима. Кутија треба да буде у топлој соби, где температура није нижа од 36 ° Ц. Кутија у којој проводе прве дане животне препелице назива се броодер. Овдје ће дневне препелице живјети првих 14 дана.

Унутар јаја, пелена је била смотана у компактну куглу. Након пљувања, она је покривена, има вид, способна је да се креће, пије и узима храну сама. Свакодневни пилићи су тешки око 8 г. Заједно се јавља узгој пилића и пијетлова. Родно раздвајање се дешава у трећој недељи живота. Око осме седмице, мужјаци постижу максимални раст, а након 35-40 дана постижу пубертет.

Одрастање женки младог фонда траје мало дуже. Њихов раст траје 9 недеља. Маса до тог времена постаје око 135 г.

Узгој младе стоке олакшан је чињеницом да се понашање пилића може процјењивати по њиховом понашању. Нестлингс су природно покретни и активни. Ако се скупљају и гласно се жале, онда је хладно у броодеру. Ако се рашире по ободу кутије, седи или лежи са отвореним кљуном, пилићи су врели.

Узгој пилића захтијева пажњу, јер имају навику да се зачепе у угловима и пукотинама. Неопходно је осигурати да се млади не заглави нигдје, иначе може умријети.

У року од 14 дана броодергнезда се пале око сата, затим се осветљење постепено смањује и доводи на нормалан начин.

Почевши од десетог дана живота, температура у кутији у којој се млади налазе постепено се смањује на + 30 ° Ц.У трећој недељи, пилићи се могу преместити у кавезе одраслих препелица.

Пилићи препелица

Разлика у исхрани младих и одраслих птица

Храњење пилића не представља велике потешкоће, с обзиром даод самог рођења могу сами јести. Први пут препелица би требало да буде заинтересована, куцати близу корита танким предметом.Пилићи ће одлучити да овај инсект почне кљуцати.Храна за бебе мора да садржи велику количину протеина.Састав треба да буде витамини и минерали.То је због чињенице да пилићи брзо расту.

Првих три дана се користи као ситно сецкано кувано јаје.Као хранилица, можете прилагодити малу, али широку посуду.Затим у јаје додајте крављи сир и здробљени кукуруз.Следећи корак је додавање исецканог зелења у храну.После две недеље можете почети са храњењем пилића.

У трећој или четвртој седмици живота пилићи се могу пребацити у храну са стандардном храном.

Што се тиче воде, она мора бити обавезно у броодеру.Први пут се користе вакум пивнице за украсне птице.

Храњење одраслих особа се врши по сату.Корита се постављају на кавезе тако да птицегурнуо главу кроз решетке.То се ради како би се смањило ширење хране и смањила њихова потрошња.Оброци требају бити три оброка дневно, по стопи од 30 г хране по јединки.Крму за конзумирање кокоши несилица.Ђубриво производи сецкане зеље, семе, проклијало зрно, кувано поврће.Два пута недељно у исхрану се додаје коштано брашно и риба у куваном облику.Од минералних додатака коришћена је креда и дробљена шкољка.Као деликатеса нуде глисте, разне инсекте и ларве.

Висококвалитетна храна за препелице

Ако се не развију јаја, али месне расе, мужјаци и женке се држе одвојено.Осветљење је смањено, а температура је подешена на 20 ° Ц и више.Храњење се у овом случају врши 4 пута дневно, а порције по одраслој особи се повећавају.Два пута дневно дају зрно или житарице, а још 2 храњења се састоје од сецканог зелења и кукуруза.Техничка зрна се додају у делове хране за житарице.

Шта би требало укључити у житарице, животиње, витамине и минералне сировине?

 • Храни за жито можно съдържат: боб;вики;грашак;кувана хељда;семена конопље;кукуруз;зоб;просо;просо;пшеница;јечам и друге културе.
 • Храната от животната съдържание: мазната маса;крв и крвни оброк;закисељено млеко;сир;блоодворм;брашно;еартхворм;магготс;исјецкана риба;рибље уље;јаја пилетине и препелице.
 • Витамински напитци су: кувани кромпир;греенс;купус; мрква; лук; репа; пумпкин; црногорично или биљно брашно.
 • Минерални додаци су крупни кварцни песак или фино дробљени шљунак; коштано брашно; специјална минерална креда; велика кухињска сол; сломљене шкољке; еггхелл.

Дијета може садржавати протеинске и витаминске додатке, квасац и пермике. Ветеринарски лијекови се производе како би стимулирали раст.

Разнолика исхрана - основа здравља становништва

Корисни савети

Власници не смију узимати птице без њихове посебне потребе. То изазива не само нервни шок, већ и бол због померања перја. Препелица - птица опрезна и кукавичка. Покушава да побегне од мајсторских руку и дуго се осети. Такође треба пажљиво приступити ћелијама. Не можете направити изненадне покрете, одјећу треба покупити свијетле боје. Ако је јапанска препелица уплашена, онда подиже панику међу становницима свог кавеза и покушава да побегне. То доводи до повреда главе и крила.

Приликом узгоја препелице треба увек да се добија храна. Ако је непажња готова, можете нахранити птицу мрквом, купусом или зеленилом са додатком протеина. Резервоари са храном морају увек бити чврсто затворени, јер изазивају појаву мољаца и глодара.

У рано пролеће препелице су корисне за храњење изданака коприве и маслачка. Морају се сакупљати на чистим местима, далеко од путева.

Јапанске препелице су под стресом када виде друге птице. Не може бити поредКуца препелица за изградњу голубара. Такође, немогуће је привремено сјести до препелица голубова или већих птица.

Приликом пресађивања младих женки из броодера у кавез са одраслим мушкарцем, мора се водити рачуна да жена не трпи непотребну пажњу.

Сукоб се може појавити у малој ћелији

Ко је профитабилнији за одржавање дома?

Ако говоримо о урбаним становима, онда је тешко наћи повољнију опцију него држање препелица. Релативно мала површина може примити до 50 особа у кавезима на неколико нивоа.

Приликом држања препелица на фармама или приградским подручјима, уштеда простора такође доноси опипљиве користи.

Узмите у обзир чињеницу да женке јапанске пасмине почињу журити од мјесец и по мјесеци, а пилетина - од 6 мјесеци. Нојеви обично почињу полагати јаја од 2-3 године. Препелица има високу стопу ваљења, ријетко се разболи и има вриједно дијететско месо. Јаја препелице имају високу хранљиву вредност, низак холестерол, и сматрају се погодном храном за особе које пате од алергија и људе на различитим дијетама.

Дакле, немојте се плашити уочених потешкоћа и храбро се обавезати да ћете породици или најближој продавници намирница дати здраве дијететске производе.