Прелазак на друго место

Потреба за трансплантацијом грожђа настаје када је власник жели пресадити у прољеће на друго мјесто. Да би се то урадило исправно, потребно је припремити грожђе од јесени.

Трансплантације грожђа у пролеће се врше пре него што винова лоза почне да расте

Правила копања јаме

Јама је ископана тако дубоко да се грм у њу потпуно уклапа. Након што је јама спремна, може се оплодити. Као ђубриво, можете користити суви измет птица или зеца или пепео. У прољеће, у подручју гдје је настала рупица, копају још једну рупу. Његова величина би требала бити мања од оне ископане у јесен. Јама мора бити такве величине да коријење биљке улази у њу.

Када се пресади неколико грмова грожђа, јаме се ископавају на удаљености од 2 метра. Прије почетка биљке пресадити на ново мјесто, боље је да сипате земљу топлом водом с отопином калијевог перманганата. Калијум перманганат се толико раствара у води док не добије браон-црвену боју.

Оптимални период за поновно засађивање биљака

Грожђе се може пресадити у рано пролеће. Март и април су добро време када винова лоза није расла. Ако поново засадитекасније постоји опасност од оштећења грожђа. Неки раде трансплантацију у јесен. Ово може бити лоше за грожђе, јер се у том периоду јављају први мразеви. А ако и даље радите праву трансплантацију, онда у јесен, када ће сав лишће пасти. Дакле, грмове можете пресадити када дође прољеће или јесен, између почетка лишћа и мраза. Међутим, многи сматрају да је боље пролеће пресадити винову лозу.

Прописи о пресађивању грожђа

Приликом пребацивања жбуња на ново место, треба унапријед пазити на глину, минерална ђубрива, гној, калијум перманганат, лопату и секатор. Све ово ће бити потребно у будућем раду.

Ако се трансплантација грожђа планира у прољеће, онда се искусни узгајивачи охрабрују да припреме удубљења за садњу у јесен

.

Ако је грожђе старије од 5-7 година, онда га треба ископати у радијусу од 0,5 метара. Затим се ослобађа са земље. Коренски систем мора да има јаке младе процесе. Старе гране коријена се уклањају како се не би оштетили нови процеси и сам корен. Вода, калијум перманганат и глина се мешају. У добијеном раствору се урони подземни део грожђа.

Лозе се режу у два рукава. Али свака мора имати најмање два млада вина. Гране се режу, а секције се покривају воском.

Ископани утор се сипа водом и посипа земљом или земљом пијеском. Да се ​​грожђе добро навикло, додајте јечма у рупу. Даље, грм је стављен у рупу и исправљен.коријени.На површину се уносе младе лозе.Грожђе се залијева.Да је грм стално навлажен, део цеви се убацује у рупу.Ово ће служити као нека врста подземног наводњавања.

Ако се све трансплантације грожђа изврше правилно, брзо ће се укоријенити на новом мјесту.У првој години - цвасти би се требале прекинути, у другом - оставити трећину педунцула.У трећој години живота, биљка мора бити пресађена у велику рупу.Тло од пресађеног грма остаје, не може се уклонити.Да би се сачувала земља, вино не залива пар дана, а коријени се не орезују.Овај метод трансплантације назива се "претовар".

Трансплантација грожђа помоћу славине

Метода славине је дизајнирана да носи грожђе на неколико метара, није неопходно да га ископамо.То јест, биљка ће се множити вегетативно.Суштина методе је у томе што је део винове лозе укопан, а мали део се извлачи и фиксира.Исте активности се одржавају и на пролеће.

Резање грожђа је једноставан начин за размножавање биљке

Предност употребе ове методе је двоструко храњење грожђа .Корисне супстанце долазе из мајчиних корена, а затим биљка даје добар проценат приноса за наредну годину.Могуће је раздвојити распореде двије године касније, ако је потребно.

Метода „катавлак“

Овај метод се користи само за пресађивање грожђа старих више од 10 година.Да би то урадили, наношење слојева чини цео грм.

Цавалац је попраћен уводомђубриво за сваки грм винове лозе

У близини грожђа ископан је жлијеб. Коренски систем је уклоњен са земље, све до процеса калкана. Надаље, ископан је ров у потребном смјеру, до нове јаме за слетање. Дубина јаме би требала бити 0,6 метара. Најбољи изданци са 3-4 горња пупољка се бирају на рукаву грожђа.

Грожђе са кореном бачено је у рупу и положено на винову лозу. Младе гране су доведене на површину. Након тога ров је закопан ђубривом у односу 2: 1. По завршетку трансплантације, рукави су везани за носач.Трансплантирано грожђе на нову локацију методом катавлак даје принос у години трансплантације .

Нега за трансплантиране грмове

Да би се добила добар проценат жетве из пресађеног жбуња на ново мјесто, потребна је одређена брига. Земљишту испод пресађеног грма потребне су минерална ђубрива. Да би се убрзао раст винове лозе, применити ђубрива:

  • азот;
  • калцијум;
  • фосфор;
  • поташа.

Овај тип прераде грожђа јача имунитет, побољшава укус грожђа и гранање.

Ако је земља збијена, онда се она отпушта и вода се сипа кроз јаме. Везивање грожђа је неопходно. То ће повећати раст изданака. За подрезивање новог грма потребно је трећу годину. За изолацију пресађеног грмља за зиму, његове гране и слојеви се притискају на земљу и чврсто прекривају полиетиленом.

Када се везују у винограду, вртлари тражеравномерна дистрибуција изданака

Чим резнице досегну 25 цм, лоза захтева превенцију болести.Третман се врши растварањем бакар сулфата у разблаженом кречном млеку.

Концентрација на разтворите е 0,75%.За свако накнадно прскање након кише, концентрација би требала бити 1%.

Ако је изабрани метод трансплантације спроведен исправно, грмови су обрађени и добили потребну негу, онда ће њихов принос бити веома богат.Без обзира на то који је метод трансплантације грожђа кориштен, боље је такве активности обављати у рано прољеће или јесен прије мраза.