Преглед процеса прасења свиња Свиње

Да би се утврдило која је одговарајућа особа за улогу крмаче, треба извршити детаљну инспекцију свих свиња на фарми.Будуће крмаче морају бити потпуно здраве, умерено добро храњене и имати добар апетит.Пожељно је имати издужено тијело, мекану, њежну кожу, јаку грађу и потпуно развијене 12 брадавице.Такви знакови гарантују квалитет будуће крмаче и здравог потомства.

Најздравијим свињама је дозвољено да се размножавају

. Постоје бројни фактори који утичу на квалитет ношења потомства.Трудноћа свиње се одвија мирније, повећавајући вероватноћу развоја здравог потомства, директно зависи од квалитета хране.У дневној исхрани крмача морају бити присутни витамини, имунопрепарати.Такође се током трудноће спроводи редовно.Поред тога, док се свиња узгаја, треба је заштитити од могућих заразних и неинфективних болести.

Избор пасмине

Међу великим бројем различитих раса свиња, фармери су били фасцинирани узгојем мађарских свиња мангалица.Они су вредни у томе што су дебели,и месо ове врсте свиња има посебан укус, сматра се деликатесом. Узгој свиња у мангалији је профитабилан бизнис, пошто се траже мале егзотичне прасад и продају се за добар новац.

Мангалица свиња са прасићима

Када купујете младе, сазнајте да је ова пасмина свиња данас прилично ретка, тако да се препоруча да прочитате документе.У идеалном случају, млада мангалица је боље купити на фарми, гдје можете погледати родитеље свиње.Само на овај начин могуће је минимизирати ризик од стјецања бесмртних свиња, од којих у будућности нећете добити профит.Од велике идеје је само име.

Прво легло на свината од оваа врста не е најпродуктивна.Врх је постигнут тек након другог рођења.

Стога је вриједно инвестирати свој новац у узгој мангалице само за оне пољопривреднике који су се чврсто одлучили дуго времена да се баве његовим одржавањем.У супротном, посао ће постати непрофитабилан.

Физиологија оплодње и трудноћа мангалице се не разликује од других пасмина.Али потражња за производима и младим мангалицама расте сваке године, и представља веома профитабилно улагање њиховог новца.Мађарске прасад ће додати чар егзотике стадима копитара сваке фарме.

Свинина мангалица

Трајање трудноће крмача

Према стандардима, трудноћа свиње трајепреко 3 месеца 3 недеље и 3 дана или 114 дана.Ово је просечно трајање трудноће за крмаче било које расе, али како пракса показује, порођај се може јавити након 101 дана и након 126.

Према статистичким подацима, прасице свиња на 114. дан се јављају само у четвртом дијелу трудних краљица. За друге, рок испоруке долази пре одређеног стандарда или касније. Дакле, немогуће је одредити тачно време испоруке крмаче у складу са гестацијском годином.

Препоручујемо да се унапријед припремите за појављивање потомства свијету, прецизније одређивање дана рођења. То ће помоћи таблици трудноће свиња.

Вратимо се опет на статистику, у којој се наводи да рок испоруке за 95% свиња пада са 110 на 118 дана. Легло свиња може се појавити у било које од ових девет дана.

Стога, приликом израчунавања дана рођења, у календар трудноће улази се број који је испод 110 дана трудноће.

Ако је крмача држана прије прасења с другим животињама, онда је неколико дана прије очекиваног датума рођења пребачена у засебну просторију. Важан дан израчунава се помоћу календара за трудноћу. Постоји специјално креирана стандардна табела у којој се у првој колони уписују бројеви осемењавања, ау горњем реду име месеца. Табела ради веома једноставно. Ако нацртамо линије од датума и месеца оплодње свиња, онда ће на њиховом раскрсници бити датум када ће крмача бити депонована у посебној оловци. Легло за свиње је планирано за једнунаредних девет дана.

Не заборавите да једна од стотина свиња још увијек може родити раније него што је планирано.

Прашњавање се дешава између 110 и 118 дана трудноће

Припрема за порођај и знакови прасења

Од дана парења, морате да водите тачан број данада би могли приближно одредити трајање будуће испоруке.

Као што је раније поменуто, свиња је трудна 114 дана, али има случајева одгоде када порођај почиње 4-5 дана након истека рока.

Пре него што је прасена, крмача је немирна.Она се онда уклапа, а онда нагло скочи.Такође можете одредити значајно повећање гениталија и отицање брадавица.Знакови прасења свиња су опадање трбуха, отклон кичме, проток млека из брадавица и присуство мукозног исцједка из вагине.

У то време крмача је престала да се храни, уливајући у њу довољно чисте воде.Сада, до рођења, не може се ослободити из перо за шетњу.

Будућем прасењу свиње треба приступити одговорно и припремити:

  • чисту крпу или комад коблање;
  • конци са маказама;
  • јод;
  • слабо (ружичасто) раствор мангана;
  • Кошара или кутија за новорођенчад.

Прије рођења, свиња покушава пронаћи одвојени скровити кутак, гдје се прасад роди најчешће ноћу.Својим понашањем, свиња ће разјаснити колико дуго треба чекати и када ће јој се рођење приближитилогички завршетак.Овде се не морају запамтити никакви посебни знаци.

Прије порођаја, свиња често пада

Након завршетка генеричког процеса, трбух свиње и брадавице треба темељно опрати прије стављања свиња у груди (коликонити је било) на првом храњењу.Такве манипулације се проводе како би се спријечило продирање паразита у ослабљено тијело прасади.

Припрема собе

Најмање 7 дана прије очекиваног дана када би требало почети рођење, просторија треба очистити и дезинфицирати.У ту сврху, уз помоћ цријева, струја воде тече до пода под притиском како би га очистила.Након сушења пода почнемо га дезинфицирати хемијским препаратима, чије остатке морамо уклонити.Након тога под је прекривен чистом свјежом сламом.

Постилка би требало да буде стално сува, тако да треба да надгледате њену благовремену замену.За додатно грејање собе опремљена је инфрацрвеном лампом.

Стеља се мора одржавати чистом

Свиње које су опљачкане код куће

Крмача обично рукује леглом, тако да рођењекод куће без учешћа ветеринара је нормална појава.Овде физичка снага свиње игра важну улогу.

Ако се евидентирају нормални покушаји, онда трајање прасења не би требало да траје дуже од 4 сата, међутим, са слабим покушајима, рад може одгодити рођење потомства за 10 сати.

Без обзира колико дугокод порођаја, током читавог процеса, крмача има тешко дисање и јаке контракције трбушних мишића. Број и интензитет покушаја се повећава, тако да свиње почињу да напуштају свиње у одређеном интервалу. Амнионска мембрана након проласка кроз родни канал треба да се сломи.

Ако се прасић роди у пљеву, морате му помоћи и самостално га растргати. У супротном, беба се једноставно угуши.

Након што се прасад роди, одмах се осуше и слуз се уклони из уста. Време је да урадимо пупчану врпцу. Сеци се маказама на растојању од најмање 5 цм од абдомена. Након тога, ивица пупчане врпце је каутеризована, умочена у раствор јода.

Свиница с новорођенчади

Како би се спријечила хипотермија, прасад се ставља у кошару, прекрива и ставља под инфрацрвену свјетиљку за додатно гријање.

Ако се рођење узима код куће, онда се исплати водити рачуна о судбини постељице. Овде главне акције чекају. Ако након три сата није дошло до порођаја, не одгађајте позив ветеринара, јер је одлагање мјеста патолошка појава.

Ако је постељица изашла без проблема, онда мора бити брзо уништена без остављања времена и прилика да га свиња поједе. У случају пропуштеног тренутка, такав немар ће довести до жеље крмаче да једу своје младе. Пре првог храњења свиња, сами проциједите мало млека, олакшавајући газадатак.

Амерички фармери у врућој сезони, док траје процес рађања дјетета, сипају воду преко крмаче.После таквих процедура, контракције се повећавају, а порођај није толико болан.

Колико се не говори о вањском здрављу и снази свиње, држање животиње у малој просторији и ријетки узрасти у шетњи могу изазвати слабљење мишића и, као посљедицу, слабе покушаје током прасења.Зато, да не зовете ветеринара, обезбедите свињама пристојан живот, а не морате да трошите новац на лекаре.