Преглед оваца у свијету: трендови и перспективе индустрије оваца

Овце су постале познате као најстарији љубимац. Друга библијска прича говори о јагњадима да су јеврејски патријарси клањали. Узгој оваца је универзална индустрија која опскрбљује јагње, масти, изнутрице, млеко и вуну. У неким регионима, овце се користе као паковање или борбе животиња. Ова врста сточарства заузима треће мјесто у свијету по показатељима. Најновије статистике указују на број оваца у свијету - 1,2 милијарде грла.

Овако изгледа пољски пастир

Животиње се узгајају у тропима, субтропима, гдје се налазе пашњаци (полу-фине, варијације од меса и вуне). У земљама са пустињским и полу-пустињским подручјима развијена је и овчарства (фино флекирана, димљена варијанта). Сада су сточарски лидери Кина, Аустралија, Нови Зеланд, Индија и Велика Британија. Узгој оваца стекао је популарност у Руској Федерацији, Шпанији, Бразилу и другим местима у свету.

Индикатор пасмине

Збирка говеда за стоку варира и по количини и по квалитету. Као резултат оплемењивања, стене се појављују и нестају. Изведене су нове групе са индивидуалним карактеристикама гена. За ову врсту најчешће се користи премаз:

 • полу-танак (50.1 проценат);
 • танак (42,6%);
 • непристојно,половина (5,9%).

Број оваца без вуне је 1,4%.

Најстарија овца са танким руно - шпанским мерином.Од њега је изведено 69 опција (укључујући изборни, рамбоулет, инфантадо).

Тако изгледа шпански мерино

Вођа групе полуфиних боја је леистер и друге енглеске врсте.Од полукрасних животиња узгајане су само 2 нове пасмине.Међу грубим, популарним узгојним материјалом спадају Бергамас, Каракул или Романов.

Да би се добиле нове сорте без длаке, кориштене су локалне врсте из Сомалије, пустиње из Судана, овнови црне и Вилтсхире.Од 1229 варијанти, популарност је стекла педесет и девет, а њихов узгој се проширио у десет земаља.

 • суфолк;
 • мерино;
 • тексел;
 • коридор;
 • Барбадос.

На фотографиах - поражение без голов Барбадос

Количество камен в областах (2006)

49)Општина]
Укупно Пасмине

Локално

Прекогранична

Регионална

Интернатионал
Европејские, Кавказские региони 584 458 79 47
Азија 303 265 13 25
Африка 147 109 27 11
Ближајшиј и средниј взход 5950 4 5
Јужна Америка 53 47 2 4
Океанија, Австралиа, Нови Зеланд) 42 35 3 4
Северна Америка 41 31 6 4
У светлу 1229 995 134 100
Почетком осамдесетих година двадесетог века број пасмина био је 600 врста. Током овог времена, разноликост се удвостручила. Већина опција су локалног поријекла, углавном концентриране у Европи и азијским подручјима (72% сорти).

Европа

Водећи по броју врста је Велика Британија , затим Француска

 • , Италија

  , Бугарска