Предности и недостаци грожђа Галбен Ноу

За виноградаре главна ствар при одабиру сорте грожђа су високи приноси, укусни и слатки плодови, ниска хировитост грмља и отпорност на чиреве и хладноћу.Управо у том правцу узгајивачи раде на развоју нових сорти.Један од најбољих резултата таквих активности последњих неколико деценија рада научних институција виноградарства је Галбен Ноу.Он има све неопходне особине које ће култивацију грожђа учинити продуктивном и угодном.Каква је то сорта слатких бобица са израженим специјалним слатко-мушкатним окусом и аромом?

Глабена Ноу - размери на грозде

Карактеристика на сорта

Галбен Ноу авлаетса арким представителем столного грозда от белого грозда.Сорта грожђа је узгајана као резултат укрштања две сорте раног сазревања: белог Фрумоас Албе и руског Кинки.По први пут се "родио" у зидовима све-руског Института за виноградарство и винарство.Иа.И.Потапенко.

За означавање сорте користи се још неколико имена - Золотинка и Иеллов Нев.

Гроздови Галбен Ноу су прилично лабави

Ова грожђа је дефинисана као једна од најбољих мускатних сорти, која практично нема недостатака.Због тога је веома уобичајена и веома популарна.као искусни професионални виноградари и заљубљеници у почетнике.

Масивно се расте в средната зона на Европејскиот дел на Русиа, ​​в Украјини и Белорусија.Узгајивачи грожђа такође производе добре приносе у сјевернијим регионима.

Принос Галбен Ноу је веома висок

Следеће параметре треба укључити међу значајне карактеристике постројења.

 1. Сорта раног раног сазревања.Период дозријевања се процјењује на 100 - 120 дана.Рана зрелост сорте чини га погодним за гајење у северним регионима.Разликује се јаким растом грмља.Ове околности треба узети у обзир приликом планирања слијетања на градилиште.Простор за сваки грм Золотинке треба да буде довољно велик: удаљеност између биљака у низу је 2-3 метра, а између редова најмање 3 метра.Недостатак смерница за избор земљишта може указивати на то да ову сорту карактеришу стандардни захтјеви за земљиште.
 2. Одлична стопа кореновања и преживљавања резница.Уз правилну негу, плодоносно почиње 2–3. Сезоне након садње.Добро за пресађивање као изданак, компатибилан са најпопуларнијим сортама.Користи се за побољшање укуса воћа, повећање отпорности на болести и хладноћу.
 3. Сазревање изданака за целу дужину винове лозе.Висока стопа плодних изданака - око 80%.Оптимално оптерећење за добру жетву - 40-45 пупова по грму.Подрезивање избоја врши се на 7-8 очију, али није критично и на 4-5.
 4. Цветибисексуално, што озбиљно побољшава квалитет опрашивања.
 5. Висок степен отпорности на мраз. Може издржати краткотрајне зимске падове температуре на - 24-26 степени. Међутим, боље је обезбиједити покровни материјал за зимске мјесеце, посебно у сјеверним регијама. Високо је отпоран на велике болести. Практично не погађа плесан и сива плијесан. Озбиљнија опасност за грмље је оидиум.
 6. Незахвална брига.

То је укусна мета за осе и птице, што захтијева употребу додатних заштитних мјера за очување усјева.

Галбен Ноу захтева заштиту од птица

Недостаци сорте грожђа Галбен Ноу су његова ниска могућност обраде за масовну професионалну продају усева. То је због лабавости гомиле и облика плодова, али ово својство није проблем за личну култивацију, гдје је Галбен Ноу врло популаран.

Према запажањима искусних виноградара, упркос богатом укусу бобичастог воћа, заобљени облик губи у очима потрошача сорте с овалом издуженим бобицама.

Царе

Галбен Ноу је склона преоптерећењу грмља током свог развоја, што може бити озбиљан недостатак са неписменим нивоом неге. Из тог разлога, веома је важно систематски и правовремено спроводити активности на орезивању, разбијању бочних изданака и везивању. У супротном, "преоптерећење" грмља ће довести до смањења величине хрпе и бобица.

Многи виноградари биљеже незнатне величине воћа и усева, који су класификовани као неспособни за продају.

Али такви показатељи нису пресудни за Галбен Кнов, то је показатељ поремећаја у збрињавању биљке или присутности недосљедности у одабраном мјесту садње и клими.

Галбен Ноу Схруб

Оидиум се прво појављује на младим листовима, који постају груби и прекривени цватом плијесни. Затим долази до ширења плака на цватовима и изданцима, а касније и на плоду. Пораз цвасти доводи до њиховог сушења и умирања. Јагоде се распадају и суше у сувом времену, током кишних периода почињу да труну. Да би се смањио ризик од удара у грмље оидијумом, потребно га је периодично обрадити специјалним препаратима. Средство заштите од ове болести је колоидни сумпор. Важно је да се обрада врши само у сувом и топлом времену на умереним температурама. У врућем или кишном времену не би требало да прибегавате "лечењу".

Поред сумпора, ефикаснији су системски фунгицидни препарати којима се биљка прерађује пре цветања.

Да би се избегао пораз са оидијумом, потребно је: обезбедити адекватан ниво прозрачивања грмља, компетентно и правовремено спровести активности сечења и обликовања. Ова дејства имају комплексно значење - дјелују као профилактичка терапија против болести и омогућавају да се избјегне преоптерећење воћа.

Вклздрави раст биљака је од великог значаја за квалитетно наводњавање и ђубрење, као и за одржавање квалитета земљишта (веединг, лоосенинг, итд.).

Цвеће Галбен Ноу не захтева додатно опрашивање

Слатко грожђе сорте Галбен Ноу привлачи не само људе, већ и осе, што може изазвати озбиљну штету.Следеће мере се користе као средства за борбу са осе:

 • уклањање гнезда оса на територијама које граниче са местом узгоја грожђа;
 • употреба мамаца у облику отворених пладњева са шећерним сирупом, на који је додат инсектицид, или пластичне боце са пивом или џемом;
 • склониште грожђа специјалним врећицама (учинковито и против птица).

Плодови

Посебне карактеристике плодова ове сорте укључују следеће:

 1. Наглашени укус и мирис мушкатног орашчића.Има богат укус, хармонију сочности и слаткоће у комбинацији са нотама мушкатног орашчића.Многи узгајивачи не уочавају само укус мушката, већ и присуство упорне и опипљиве мускатне ароме на мјесту узгоја грмља.Превазилази свој „родитељ“ Фрумоас Алба у укусу.
 2. Кластери средне и велике.Тежина - 450 - 700 гр.
 3. Гроздови имају широко конични облик.Различита гранања, умерена крхкост.
 4. Бобица има округли или слаби овални облик, средње и велике величине (24к23 мм).Тежина - 7-8 грама.Тежина бобичастог воћа зависи од утовара биљке у гроздовима: негошто је веће оптерећење, мање га има. Не подлеже грашку.

  Величине плодовов Галбен Ноу су прилично велике

 5. Берри жућкасто бела или зелено-бела. У периоду пуне зрелости она добија ћилибарско-белу боју, а са обиљем сунчеве светлости постаје кремасто-жута. Зелена боја се односи на многе недостатке.
 6. Пулпа је сочна и без сјемена. Пеел се не осећа. Постоје случајеви пуцања бобица у малим количинама.
 7. Воће је богато шећером. Скуп шећера се одвија неколико дана пре сазревања.

Подноси дуготрајно складиштење у натури без припреме посебних складишних простора (хладњак или балкон, подрум са почетком хладног времена).

Култура се конзумира свежа, због својих висококвалитетних укуса.

Такође утиче на "наслеђе" Каринка Руски - популарна сорта за примање грожђица. Галбен Ноу Берри може послужити као одличан извор укусних и слатких грожђица. Плодови ове сорте су веома погодни и користе се за припрему мирисних напитака, компота и сокова. Сорта није погодна за производњу вина, иако постоје виноградари који га користе у те сврхе.