Право чудо јапанског узгоја грожђа - сорта Тиен Схан

Прелепе и атрактивне овалне бобице грожђа, сакупљене у грациозним гроздовима, тежине пола килограма.Сорта коју су узгајали јапански узгајивачи зове се Тиен Шан.

Тиен Шан је најновија сорта раног средњег рока зрења

Ми смо навикли на реч грожђе и Далеки исток далеко један од другог.Лакше је замислити винограде Крима, Молдавије, Француске и Шпаније.На Далеком истоку, падине, хладни ветрови и дивљи ружмарин.Људи су срећни и задовољни са воћем и плодовима донесеним из других крајева и Црног мора.Али то се променило откако су јапански узгајивачи донели Тиан Схан.

Шта је то, грожђе из Јапана

Невероватни узгајивачи из Јапана!Успели су да постигну невероватан резултат и донесу потпуно нови бренд у своје карактеристике.Високо приносно и крупно плодно, рано сазријевање.У Кини и Јапану усјеви сазревају почетком јесени, у јужној Русији - не раније од средине септембра.Сорта је нова, она се аклиматизира и проучава се за бихевиоралне карактеристике у клими земље, па се о њој не зна много.Само оно што описују јапанске и кинеске карактеристике указују на то да се култивишу већ неколико годинаТиен Схан вине.

Ова сорта:

 1. толерише транспорт;
 2. Одликује се повећаним квалитетом чувања;
 3. Без семена;
 4. Грожђе је погодно за свјежу потрошњу;
 5. Јагоде су велике, слатке, танке ароме са ненаметљивим нотама лимуна и меда.

Опис

Информације о јапанском грожђу су премале, тако да виноградари прикупљају знање мало по мало, на основу властитог искуства и искуства колега. Грожђе јапанске селекције је тражено и пажња не само међу аматерима, већ и међу професионалцима, а пољопривредници и станари га узгајају на својим парцелама. Јако расте грм са веома великим лепим гроздовима бледо зелене боје, скоро беле боје, тежине 1-3 кг. Бобице нису подложне грашку.

Огромне бобице испуњене су ненаметљивим слатким и истовремено освежавајућим садржајима са нотама лимуна и меда

Да би се повећала маса гроздова грожђа Тиан Схан и повећало јагодичасто воће, Јапан прибјегава другим агрономским триковима:

 • Стањивање грожђа;
 • "рељеф" жбуња од жетве (намерно одбацивање неких кластера, за добијање већих бобица);
 • Велики калупи;
 • Висока култура и пољопривредна пракса.

Тиан Схан се узгаја на територији Белорусије, Русије и Украјине, просечна тежина јагодичастог воћа досеже 20 г, када се гаји у Јапану, тежина бобице је 30-45 г. Месо је сочно, укусно, ароматично, кожа је танка, неопипљив, веома сладак, није одвојен од пулпе. Укус је хармоничан, освежавајући, са добрим односом садржаја шећера и киселости. Разноврсност без сјемена.

Бисексуално цвеће. Гроздови конусни или цилиндрични, тежине 1,5-3 кг, средње густине, презентација. Стабла плода су издржљива, свијетло зелене боје, дуга. На сунчаној страни са стидљивим руменилом. Укус је пријатан, благ, складан. Тамно зелено лишће среднерсецхенни, округли облик. Зрели кестењасти клице. У условима Јапана и Кине има висок принос. Јапанци сматрају да је сорта најбоља и највећа на свету.

Тежина гомиле се постиже употребом стимуланса раста.Пре свега, Јапанци воле да користе гиберелин, који утиче или само мало утиче на раст коријења грожђа, али узрокује убрзање умножавања ћелија повећањем величине . Значајно повећава раст биљака и тежину хрпе са бобицама. Захваљујући његовој употреби, Јапанци су добијали плодове без семенки, брзи развој пупољака и сазревање плодова. Научници су доказали да што прије почнете користити гибереличку киселину 2-3 тједна прије почетка цвјетања, јача и љепша ће бити грозд.

Гибереллин - стимулатор раста у винограду

Феатуре

 1. Приноси у Јапану и Кини су изнад просека, у јужним регионима бившег СССР-а - ниски. Средње мраз (до минус 23 степена);
 2. Осетљиве на влагу, јесење кише и пролећне мразеве;
 3. Лоше утичеберба болести грожђа;
 4. Она захтева склониште за зиму;
 5. Није отпоран на болести и паразите.Осе нису погођене, према јапанским и кинеским виноградарима, због осебујног мириса лишћа;
 6. Захтева превенцију летака и заштиту од штеточина;
 7. Съдържание на сладкор: 20-21%;
 8. Склониште потребно за зиму.

Историја

Сорта је млада.У условима земаља Цоммонвеалтха недавно је зонирано.Опис станишта и плодоношења - Јапан, Кина, Далеки исток.Добија се преласком сорти Бејаган и Росалио Бианцо.Од родитеља Тиан Схан наслиједио је угодан слатки окус и лијеп облик плодова, снажан раст.У Јапану се сорта почела узгајати од 2008. године, на Криму, Русији, Молдавији и Украјини, сорта је размножавана и узгајана у уобичајеним областима виноградарства.Стопа преживљавања је добра, али се могу појавити проблеми приноса и опрашивања.Погодно за потрошњу од друге половине септембра.

Карактеристике раста

 1. Не толерише честе кише;
 2. Болно реагује на повећану влажност;
 3. Није отпоран на велике болести грожђа;
 4. Преферира подручја са топлом климом;
 5. Отпорност на мраз до минус 23 степени;
 6. Плодност зависи од плодности земље;
 7. Захтијева склониште за зиму;
 8. У условима Русије и Украјине још није било могуће добити велике приносе.

Обвезна процедура са којом се сусрећу готово сви узгајивачи је заклон грмова за зимски период

Тиан Схан

Одличан укус привлачи не само људе, већ и штеточине, волимо грожђе на нашој територији као оса, иако опис сорте од стране Јапанаца и Кинеза пориче ту чињеницу (можда због употребе пестицида).Виноградари који узгајају сорту, константно користе специјалне покривне вреће, обучене у гроздове.

Они воле да једу слатко грожђе и птице, тако да виноградари чувају усев тако што покривају грмље посебном жичаном мрежом, што је штетно за птице.У жељи да испробају плодове, они се уплићу у ћелије решетке и, не могу да изађу, умру.Стога, без обзира на то колико су плодови били јадни, треба размислити ио птицама, које су природни бранитељи вртова и поља од инсеката.

Птице које шире плодове биљке и доприносе његовој репродукцији

Даје велике проблеме узгајивачима, а мољац садница, или жижак, осећа се гриње.Стога, у циљу спречавања препоручених садница и жбуња, као и младих младица третираних инсектицидним растворима: Талстар, Ателлик, Омаит или са таквим лековима као Токутион, Тсимбусх, Екамет.

Значајна превенција

У заштити од штеточина, опис средстава за спречавање, од великог значаја:

 • локација винограда (сунчано место, умерено проветрено);
 • избор сорте у складу са својим техничким карактеристикама и подложношћу болестима;
 • младице за садњу не садрже болести и штеточине;
 • исправну идентификацију штеточина;
 • одговарајућа пољопривредна култура;
 • сузбијање корова;
 • умерена оплодња азотом;
 • уништавање такозваних извора инфекције;
 • примена поступака који користе хемијске пестициде препоручене за винову лозу.
Опис грожђа из Тиан Схана показује да је то тајанствена сорта за руског узгајивача, ау увјетима његовог узгоја, агротехнологија узгоја оставила је многе неријешене тајне и тајне. Међутим, напори да се узгаја и брине о овом невероватном вину са необичним бобицама боје лимуна и меда вреди добити плодове који су у стању да својом презентацијом импресионирају и окусе не само потрошача, већ и узгајивача.