Правите решетку за девојчицу

Прије или касније, сваки узгајивач се суочава с потребом да се винова лоза опскрбљује ослонцима на којима ће слиједити. Најбоља опција би била уградња решетке за девојачке грожђе, што би омогућило не само формирање крунице грмља, већ и организацију његовог раста уз максималну удобност и корист за биљку. Декоративно грожђе треба довољну количину сунца и природну вентилацију, равномерну дистрибуцију нових витица и изданака. Употреба готове или домаће решетке за биљку ће дати грожђу девојчице добро уређен изглед, простор за развој.

Вишегодишње девојачко грожђе на огради

Шта је решетка и зашто је потребна

Реч "решетка" сама се преводи као "подршка и рамена". У основи, овај дизајн и означава грожђе као поуздано раме, које се може и треба подржати. Већина продавница одговарајућег профила имају у свом асортиману богат избор разних потпорних конструкција за ткање различитих врста, облика, величина и квалитета. Подлоге за винову лозу можете сами направити и инсталирати. Предности решетке укључују следеће факторе:

 • Обезбеђивање простора за равномерну расподелу нових изданака и олакшавање кретања хранљивих састојака кроз вино;
 • Организација слободне циркулације ваздуха и повећање у области сунчеве светлости која подстиче раст и плодоношење;
 • Нема подручја сенке и високе влажности;
 • Повећан принос и боље зрење грожђа;
 • Олакшавање бриге о лози: прскање, жетва, склониште за зимске месеце;
 • Штедња простора због вертикалног распореда грожђа, могућност сјетве других усјева у редовима.

Подупирачи грожђа су неколико врста, а најпопуларније су једноструке и двоструке траке. Полазећи од назива, јасно је да ће се у првом случају винова лоза налазити у истој равнини, а сама конструкција се састоји од двије вертикалне цијеви са жицом или жицом разапетом између њих. Друга варијанта решетке је компликованија за самосталну производњу и изгледа слично као 2 једноструке структуре постављене под малим углом једна према другој. Са стране ове подршке је слично слову "В". Најпогодније је користити двије равни за грмље са озбиљним вегетативним растом.

Треллис - овај дизајн и поступци за грожђе као поуздано раме

Материјали за решетке

Често су материјали и алати потребни за подупирање на мјесту вртлара или вртлара. Функција подршке може извести:

 • Цеви пречника од 40 до 70 цм;
 • Канал и метални угао;
 • шипке од дрвета;
 • Посебни пластични носећи елементи.

Приликом почетног избора материјала за уградњу основних референтних тачака, потребно је узети у обзир да употреба металних цијеви укључује заваривање, а за причвршћивање углова ће бити потребни вијци и одвијач.Поред тога, дрвени носачи могу бити привлачнији са аспекта дизајна, али су крхки чак и уз додатну предобраду са супстанцама да би се продужио животни вијек дрвета. Гвоздени делови су такође боље третирани одговарајућим средством против корозије .

Пластика је највише отпорна на вањске утјецаје, дрвена решетка изгледа много љепше од својих конкурената од метала, а жељезна конструкција је првак у погледу животног вијека.

Након одабира носивих греда, важно је обратити пажњу на избор материјала за затезање, његов квалитет и изглед.За истезање између решеткастих колона користе се:

 • жица - челични навој треба да има пречник од најмање 2 мм, а жица са мањим попречним пресеком је лакша за затезање, али дебља ће трајати дуже;
 • поцинкована жица у пластичном плашту - додатна заштита метала у виду изолације штитиће је од штетног утицаја падавина;
 • Нехрђајућа жица је материјал који практично нема животни вијек, а бакрена жица је такођер корисна за винову лозу са својим заштитним учинком од природне оксидације;
 • вртни најлон - нит издржи оптерећења до 150 кг, не плаши се утицаја природе, падавина и корозије;
 • рибарски кабл - због високечврстоћа се може користити за декоративне потпоре, посебно за украсне усјеве.

Како правилно узгајати девојачка грожђа

Процес инсталације решетке на локацији

Висина решетке се одређује појединачно, али је обично око 2метараПревисок дизајн ће даље довести до раста лозе, постројење се може у потпуности сервисирати само уз употребу технологије и специјалних алата.Размак између носача се одређује у зависности од тога који су размаци остављени између засађених биљака.Након обиљежавања ископавају се јаме од пола метра дубине, како би се ојачао пијесак или дробљени камен.Главни носач таписерије је постављен тачно у центар припремљеног удубљења, а затим изливен претходно припремљеним цементним малтером.

Да би се створила равнина, растегнута је мрежа или хоризонталне линије жице, најлона или другог одабраног материјала.Ако су решетке металне, онда се жица на њих заврће, завари или причврсти на бушотине избушене пре времена.Дрво-сталак омогућава употребу чавала и чекића.У складу са жељама и маштом вртлара, жица између цеви може се пружати хоризонтално, бити равна или коса мрежа.