Правилно залијевање лимуна за успјешно кућно гајење Лимун

Сви возачи цитруса знају да је могуће узгој лимуна код куће само уз правилну његу биљке. Неопходно је слиједити правила наводњавања, тако да дрво може задовољити свог власника дуго времена лијепим лишћем, као и цвијећем и плодовима који се неће ни на који начин разликовати од купљених.

За воћни лимун, важно је правилно залијевање

За правилно наводњавање, важно је не само колико често се биљка залива, већ и која се врста воде наводњава. Заиста, није свака течна супстанца корисна за биљку, а неке могу довести до болести или чак до смрти дрвета.

Најбоља вода за наводњавање

Вода је носилац разних соли, минерала и других супстанци које могу донијети и користи и штете за лимун. Зато би за успешну култивацију цитруса требало пажљиво и одговорно приступити избору течности за наводњавање.

Према мишљењу стручњака и истраживача, најбоље је користити ријеку, кишу или снијег. Међутим, већина људи који узгајају ово дрво имају могућност да користе само воду из водоводних система.

Вода из славине није најбоља опција за негу лимуна због хлора и других супстанци које се користе за дезинфекцију течности.Међутим, још увијек постоји неколико начина да се вода доведе из цијевинаводи гдењегова употребане штети биљци цитруса.

Вода из славине је опасна за стабло лимуна са високим садржајем вапна и других минералних соли.Стално заливање или наводњавање биљке таквом водомдоводи до стварања наслага соли и појаве болести у дрвету, због чега ћепочети да вене или чак умре.Овоје још увек један аспект, који указује да течност из цеви мора да се очисти пре него што је залијевају биљке.

Вода из славине је пречишћена на следећи начин:

 1. Контејнерсе загрева водом, а затим држи на отвореном најмање 24 сата, настављајући грејање.
 2. Течност је остављена на сунцу, претходно напуњена у посудиса широким вратом, која се чува на овом месту 24 сата.
 3. Вода је кувана и затим остављена да се слегне.
 4. Вода из система водоснабдијевања се брани без претходног кључања.Када се вода смири, у њој се додаје лимунска киселина изизрачунавањаједнеграмасупстанци на 6 литара течности, као и сирћетна или азотна у односу 4–5 капи киселине поједан литар воде.
 5. Трилитара воде инсистирају на око 200 грама врховног тресета током 24 сата.

Ако користите једну од ових метода за чишћење воде из славине, можете је користити за заливање домаћег лимуна.Искусни узгајивачи цитруса кажу да врућа вода из водовода,охлађенадо нивоа од 30-35 степени Целзијуса, може бити погодна за залијевање агрума, зато штоона тврдоћаје прилично близупрокуханеводе.

Све ове методе неће моћи замијенити кориштење ријеке или кишнице за наводњавање дрвета, али ће искључити штету на дрвету.

Чиста речна вода је најбоља опција за залијевање лимуна

Фреквенција заливања

Сада не постоји ниједан одговор на питање колико често треба залити лимун, јер на овај процес утичу старост дрвета, ниво влаге, температурни режим, земљана квржица у лонцу и још много тога. Треба да се усредсредимо на стање сопственог лимуна.

На пример, лабава земља, која је била постављена у малу посуду, суши се брже од густе земљане груде у великим лонцима. Дакле, наводњавање у првом случају је потребно чешће него у другом.Интензивнијенеопходно је залити биљку која се налази у просторији са централизованим грејањем, јер јако осуши ваздух из просторије.

Следећи фактори могу да сугеришу потребу за наводњавањем:

 1. Сивкаста нијанса земљине коме.
 2. Звоно звона кликом прстију по зидовима лонца лимуна.
 3. Релативно мала тежина лонца са биљком и земљаном групом.
 4. Групице тла се лако распадају у прашину узету из посуде.
 5. Спуштене младе младице дрвећа и лишће лишћа цитрусне лишће.

Вреди напоменути да последњи знак кажеда јетло веома суво, а сама биљка је буквално неколико коракаод .пропадати. Дакле, власник лимуна треба да предузме хитне мере да спаси своје дрво.

Неопходно је држати групу земље у умјерено влажном стању. Ако горе наведени знаци нису утврђени, онда је вредно позвати се на следећи корак. Пажљиво извадите лонац из лонца и увјерите се да је у добром или лошем стању. Слабо функционисање пражњења земљишта доводи до тога да је влага која улази у земљиште неравномерно распоређена. Из тог разлога, горњи слој може бити сув када је влажност доњихслојева висока . Из истог разлога, то може бити и обрнуто - влага не тече у дубље слојеве земље, остављајући их сувим и одржавајући високу влажност горњег нивоа.

Не треба дозволити сушење земљаних грудица

Како напојити лимун

Увијек је вриједно пазити да постројење добива воду на стабилан и правовремен начин.Али посебну пажњу треба посветити томе када лимун пролази кроз вегетацијске стадије, формирање пупољака и сама цвјетања. Током ових периода, изузетно је важно правовремено и правилно напунити земљиште биљке влагом.

У многим изворима који говоре о томе како залијевати лимун, можете наћи бројне практичне препоруке које ће помоћи почетницима и искуснијим пољопривредницима да правилно залијете своје биљке.

Како водити лимун:

 • Најбоље је залијевати стабла лимуна у два круга. Током првог, површина се једноставно наводњава. Послекратко чекање за другу вожњу, током које се цијела кома тла влажи.Заустављање заливања је у тренутку када се вода појавила само са доње ивице лонца.Са нормалномколичином, након , течност се усисава коријењем из тигања неколико сати, настављајући да храни биљку и влажи земљани грумен.Важно је запамтити да вода која остаје након проласка свихслојеватла, погодна је за даљње наводњавање.Ова течност садржи минералне соли које су се раствориле и напустиле земљу.
 • Када заливате лимун, морате да делујете без журбе и журбе.Течност треба сипати у малу струју.Ово ће омогућити заливање без излагања кореновог система биљке испирањем рупа у земљи.
 • Приликом залијевања у току вегетације и цватње, залијте биљку водом, чија је температура неколико ступњева виша од температуре зрака у просторији у којој се налази посуда с дрветом.
 • За већу ефикасност, препоручује се заливање лимуна увече.То је због споријег испаравања током ноћи.Споро испаравање омогућава биљкама да најучинковитије користе улазну влагу.

Вреди запамтити да наводњавање круне може послужити и као добро средство за ефикасно добијање влаге из биљке која расте.Овај метод вам омогућава да навлажите суви ваздух, што има прилично штетан утицај на стабла цитруса.Препоручујемо прскање до 3 пута дневно са мало воде топлатемпература.

Када је земља сува, најбоље је два пута залити воду, јер ће током првевода пасти доље, без икакве посебне користи.

Правилно заливање лимуна важан је аспект бриге о биљкама, које ћесачувати стабло од болести.Неопходно је пажљиво пратити стање тла и самог цитруса како би се правилно бринуо за лимун.