Правилно обрађени лишће грожђа

Лишће има важну улогу у развоју биљака. Лист грожђа није изузетак. Структура грма винове лозе је таква да су листови на грму најнежнији, лако угрожени утицаји временских услова, штеточина и болести. Практично све лезије или болести грмља су видљиве приликом дијагностиковања изгледа лишћа.

Лишће грожђа је један од њених најпожељнијих делова

Почетак борбе за листу

Потребно је започети борбу против болести и штеточина, са заштитом покрова лишћа грожђа.

Да би се постигао овај циљ - заштита винове лозе од штетног утицаја узгајивача развила је сет мјера за обраду лишћа.

Узгајивачи виноградара, на основу дугогодишњег искуства, развили су календар третмана грмља грожђа са хемијским реагенсима за контролу штетних инсеката и болести током вегетације и припрему винограда за зимовање. Исправно, коришћење сета мера - кључ успеха напорног рада узгајивача, доносећизадовољство и материјалне користи, као награда за рад.

Почетак прераде

Почетак рада на преради винове лозе је правилна култивација грожђа из хибернације.Када се у пролеће наступи стабилна топлота, када је мраз прошао, грожђе се ослобађа склоништа.Тамо где постоји забринутост око повратка хладноће, грожђе се постепено ослобађа из склоништа, прво обезбеђујући вентилацију грма.Са почетком одржавања топлоте, склониште се пажљиво уклања, млади листови и изданци дужине до 8 цм су већ на грму. У овом тренутку почиње обрада лишћа и читавог грожђа, не заборављајући обраду околног подручја око грма.Овај приступ лијечењу смањује ризик од болести или штеточина.Пређимо на разматрање средстава која се користе за обраду лишћа и целе биљке.

Железов сулфат се употребљава за рану прераду листова грожђа

Који лијекови се третирају биљке?

  • Бордојска мешавина.
  • Железо витриол.
  • Ридомил.
  • ​​

Бордојска мешавина

На прво место е преработка на виноградската Бордеаук мешавина.Третману грмља претходи припрема биљака за развој током вегетације.За то, зимзелена биљка, пажљиво ослобођена од склоништа, исправља се и полаже на ослонац, везан специјалним средствима.После извођења ових мера, пређите на прву бордо мешавину.

Када још нема пролећа на грмљу, концентрацијасмеша се повећава на 2-3%. Присуство младог лишћа указује на то да концентрацију течности за третман треба смањити на 0,6-0,8%. Бордеаук мешавина треба да буде топла са температуром од 25-30 Ц. Први третман је ефикасан у превенцији многих болести винове лозе, као што су оидиум, плијесан, све врсте трулежи, антрацоза и других болести. Непридржавање овог стања доводи до опекотина младог лишћа.

Бордојска мешавина - најпопуларнија дрога за винограде

Ирон сулфате

Жељезни сулфат је други по важности у третману лишћа и целе биљке. Овај алат је неопходан у рано пролеће да би заштитио винову лозу од могућих мраза. Жељезни сулфат не делује одмах, али након 24-36 сати након третмана, пожељно је да се третман спроведе унапред да би се постигао ефекат. Трајање третмана са сулфатом гвожђа је 1-2 недеље.

Ридомил

Треће, Ридомил је важно средство очувања здравља винове лозе. Биљке третиране Ридомилом су поуздано заштићене од многих болести. Лијек је ниско токсичан, штити лишће и младе избојке без обзира на влажност зрака. Посебно корисна својства Ридомила налазе се у кишном прољећу. Акција Ридомила траје 2 недеље.

У рано прољеће, сокови тече по дијеловима винове лозе. Смањење штете узроковане истицањем помоћи ће увођењу нитроаммофоски у тло по стопи од 20 г на 10 л воде.

Ридомил е релативно безбеден.лекови

Превентивне мере пре прскања

Култура виноградарства се преселила далеко на север изван природне зоне узгоја грожђа, тако да се препоруке за време обраде које су јединствене за све климатске зоне не могу саставити.Да бисте одредили време обраде, морате независно посматрати развој биљака.Заборавите на превентивне мере које никада не би требало бити.Пре прскања, изузетно је важно обавити радове на резидби и винове лозе, изравнати површину у зонама корена и између редова, пажљиво уклонити све листове и винову лозу.Препоручује се спаљивање свих очишћених остатака од винограда.

Обрада у складу са 5. листом

Многи вртлари одбијају прва три спреја о којима је било ријечи горе, сматрајући их неефикасним.Ово мишљење је укорењено због ширења сорти отпорних на болести.

Прва обрада винове лозе у таквим случајевима се врши са изгледом петог листа на биљкама.Обрада се зове: "на петом листу."

Пре обраде, проверите винову лозу, уклоните непотребне саднице изданака.Одлични резултати могу се постићи прскањем прекрасног системског ефекта лијека Цхорус.Предложени алат је једнако добар за раширене болести грожђа.

Превенција

Профилактичко прскање је третман леком брзином од 50 г на 10 хектараплантингс. Главни третман се изводи са раствором Хорус по стопи од 100 г лека на 10 хектара. Одлични резултати се добијају коришћењем мешавине лекова Цхорус и Сунмите. Овај лек делује на крпељ који зарази младе листове грожђа. Потребно је применити препарате који се адхерирају на активне супстанце у раствор за третман. То укључује Плантафол.

Плантафол се мора додати к дроги за превенциа на обсество

.

Накнадни третмани

Следећа обрада се врши непосредно пре цветања. Не можете отворити пупољке. Прскање је пожељно да се изврши мешавина лекова Ридомил, Топаз и Децис. Ови лекови имају комплексан ефекат на раширене болести и штеточине, поуздано штите грожђе.

У току периода цветања, препоручује се распршивање винограда са Вуксал комби Б ,и други пут Максикроп јајник. Свако прскање се комбинује са додатком инсектицида у растворе. Таква профилакса спречава ширење лишћа грожђа кроз разне инсекте.

Приликом прскања винограда, потребно је обратити пажњу на то да распршена течност падне на доњи дио лишћа, гдје се већина болести и штеточина таложи.

Виноградар је дужан да прати стање плантажа током вегетације, водећи рачуна о свакој ситници у развоју винове лозе, почевши од лишћа, изданака, винове лозе и завршавајући са прегледом првих цветних пупољака,касније стање четки које се појављују.У свим фазама развоја биљке постоје различите препреке у облику болести и штеточина које могу уништити резултате рада узгајивача.

Љетни третмани

За вријеме формирања четкица за грожђе, када бобица досегне величину грашка, врши се још један третман 20-30 дана након третмана након цватње.Ово прскање се врши најкасније 25-30 дана пре почетка бербе.Третман се изводи комбинованим препаратима типа Строби.Приликом прскања не треба заборавити да се раствору дода Плантафол, који служи као дресура са листним минералима и за бољу адхезију комбинованих препарата.Постоје случајеви епидемија болести током зрења бобица, када је прскање комбинованим препаратима контраиндиковано.У овом случају, помоћи биљке да се носе с болестима и спасити жетву може бити само, користећи сумпор.

Лек Стробе је погодан за летње лечење

Јесенски третмани

Да би се осигурао континуирани успех у борби против болести, важно је да се изврши још једно прскање одмах наконберба.Ово прскање се врши у другој деценији септембра и намењено је превенцији појаве болести пре краја вегетације.Завршна процедура се изводи системским лековима као што су Цхорус, добри резултати су добијени употребом Ридомила, Топаза, не заборављајући додавање Плантафола за бољу адхезију на листове медицинских препарата.и храњење листова, и као резултат бољег сазревања винове лозе. Такав радни план, који се спроводи у пролеће и јесен вегетације биљака, омогућава вам да задржите здрава лишћа на грожђу током читаве сезоне.

Крајњи резултат спроведених превентивних и куративних мјера је очување здравог грожђа и жетве.

Неопходно је напоменути такав тренутак: преглед не даје стопе потрошње медицинских препарата који се користе за прскање. На паковању лекова назначене су стопе потрошње сваког појединачног терапеутског средства. Али вртлари виноградара треба да обрате пажњу на следећу напомену: неопходно је користити препарате на основу величине подручја, а не на основу потрошеног раствора. Раствор за распршивање се конзумира тако да је стопа потрошње медицинских производа наведена у препорукама за величину површине у хектарима или ткању.

Последњи поздрав

Описани радови на обради грмова грожђа и вријеме прскања су важни за нормалан развој биљака и производњу усјева. Поменути лекови су широко распрострањени. У недостатку ових средстава, за прскање се примењују слични лекови без утицаја на постизање коначног резултата. Важно је спровести низ активности током вегетације. Резултати рада ће исплатити угодан усјев.