Правилно храњење новорођених пилића Пилићи

Како би одржали једнодневне пилиће код куће и након тога добили здраве кућне љубимце, пољопривредници би требали организирати правилан узгој и осигурати уравнотежену исхрану и његу. Да би се ефикасно формирао пробавни систем, прво храњење пилића треба обавити убрзо након рођења. По први пут, састав хране за пилиће може се састојати од финог кукурузног зрна. Што брже пилетина поједе нешто укусно, брже ће се рефлекс на храну појавити. Када расте у првом месецу живота, важно је пратити састав исхране и учесталост храњења, тако да птичица може добити што је више могуће хранљивих материја.

Опстанак пилића зависи од правилне исхране

Храњење једнодневних пилића

Неправилна исхрана је најчешћи узрок смрти за дневне птице, а не разне болести, као што многи пољопривредници вјерују. Поред куваног жумањака јајета и ситног кукурузног зрна, други дан хранљиви садржај се може проширити и другим житарицама. Храњење пилића првог дана живота се оптимално спроводи за два сата и малим порцијама, тако да малишани не расипају храну. Узгој пилића захтева да оброци не буду велики, већ учестали, око 5-7 пута током дана.Састав хранљивих житарица као јечам,Гриз, просо, зобено брашно, пшеница су погодне за мале пилиће првог дана инкубатора, колико је то могуће.У случају када пилићи не једу све од мјешавине житарица, које се прави властитим рукама, већ само оне које вам се највише свиђају, онда направите једнокомпонентни оброк. Каша треба да буде сува, не кувана првог дана.

Храна за пилиће треба да буде лако пробављива, уравнотежена и хранљива за добар раст слабог тела. Посебно оптимизирано храњење пилића из првих дана живота треба укључити у састав, на обавезној основи, чисту топлу воду за пиће. За воду употријебите прилагођену вакуумску воду. За обнављање водене биланце неопходна је обилна напитка. Већина новорођенчади има слаб апетит због адаптације на нове услове станишта. Дакле, не треба паничарити ако дјеца тромо кљуцају, док инкубатор расте и одлази, пилићи ће добити потребну тежину.

Инкубаторни пилићи често су мало летаргични и нерадо кљуцају на храну

Недељни оброк за кућне љубимце

Пилићи не требају само житарице за здравље и раст већ од првих дана живота. Постепено, као извор калцијума и азотне супстанце, даје се скута трећег дана. Помешајте око 40-60 г скуте са житарицама када једете 8-12 пилића. По себи, млечни производи су погодни и као мали кућни љубимци, па фармери пијуци додају свјежи кефир, сурутку или јогурт као пробиотик. ОнТрећег дана се у исхрану уводе разне зеље. Користи се иу чистом облику и као мешавина зрна са боквиком, маслачком, сушеном коприве. Додајте свежу дјетелину, луцерну. Перје свежег зеленог лука се користи за превентивне мере цревних болести.

Ради лакшег сналажења, зеленило се сакупља у малом свежњу сопственим рукама и виси на приступачној висини, на зидовима места где се животиње узгајају. У биље додајте кувану мркву, кромпир, врхове репе и брашно.

Када се узгаја, половина исхране одрасле птице састоји се од зеленила, стога је неопходно од раног узраста научити их о обиљу количине траве. Да бисте ојачали имунолошки систем и спријечили болести љубимаца, можете додати мало рибљег уља у свој јутарњи оброк. Исхрана за децу и реку патку и тину. Запамтите да можете додати у исхрану жуманца. Пољопривредници који узгајају бројлере код куће, 4-5 дана дају специјалну храну. Садржи низ минерала и витамина за интензиван развој беба. У доби од једне седмице, оброци се смањују до 4 пута дневно, али се компензирају великим дијелом.

Потребно је учити кокошке зеленилу од најраније доби

Храњење месечних пилића

Кућни љубимци који су достигли мјесец дана, већину времена проводе на улици, па једу зеленило. Са свежом травом, бебе добијају праву количину витамина. После четири недеље пилићи дају крупна зрна и ближе два месецацело зрно.Власници додају мокру кашу у исхрану коју праве својим рукама.Користите домаћи отпад хране, коштану брашну, што доприноси расту кућних љубимаца.Код дојења, како би се одржала здрава равнотежа у телу пилића, ставите посебан хранилица у који ћете сипати фини шљунак, мљевене шкољке или пијесак.

Зобики у пилића након вечерњег храњења треба да буду комплетни.Ако су пилићи са непотпуним гушавошћу, морају се пребацити у другу просторију и хранити одвојено.

За мјесечне птице, важно је добити што је више могуће природних и разноврсних намирница, као и намирнице које садрже влакна.Ако је храна балансирана и квалитетна, ручно се ради, фармери ће постати млади.

Месечне пилиће треба активно да пасу на улици

Принципи храњења и гајења пилића

Добра исхрана и нега код куће од првих дана животабебе ће обезбедити здраве пилиће у будућности.Нека правила за пилиће треба да се поштују, као што су:

  • квалитетни хранљиви састав;
  • обилне порције;
  • распоред храњења;
  • дневни режим.

Већина власника гаји мале кућне љубимце у картонским кутијама.Стога се храна ставља у посебну посуду на дну кутије.Довољан број хранитеља и пијанаца ће осигурати нормалан приступ свих кућних љубимаца храни.Посуда за пице треба да буде удобна и не цури.Водичку треба мењати неколико пута током дана.ИнУ почетку, пилићи су најосетљивији на болести.Сувоћа и нормално стање шапа и пуста ће искључити болест и смртност међу птицама. Чим се бебе излегу, оне се неко време стављају у посебан инкубатор да се осуше. Задржавање беба на дуже време се не прати како би се избегле даље болести.

У одсуству инкубатора, кокоши греју слој

Оптимална температура за мале пилиће је 30-32 ° Ц. Недељно постепено смањивати температуру на 29 ° Ц. Двадесетог дана од 25 ° Ц, а затим у просеку од 22 ° Ц. Стандардна пракса обухвата постављање грејача или лампе за грејање поред кутије.

Место где се држе кућни љубимци, фармери обезбеђују чистоћу, ред и бригу својим рукама. Тањуре за храну и пијанице треба темељно опрати од остатака хране и избјегавати труљење хране.

Лош квалитет и лоша исхрана излажу бебе разним болестима. Изузетно је важно пратити сваког појединца. У случају појаве болесне птице, обавезно га изолујте од читавог легла. Придржавајте се свих санитарних стандарда и обезбедите уравнотежену исхрану за бебе, као резултат тога добићете здраву живину.