Правилна нега и одржавање ћурки у зимском периоду Туркеис

Велике беле, црне или шарене птице се све чешће налазе на приватним фармама.Растућа популарност пурана са сваком годином може се објаснити чињеницом да су људи коначно научили како да преброје и одреде шта је корисно а шта није.То не значи да ће пилићи постепено нестати са фарми.Уобичајена јаја и месо који су свима познати никада неће изгубити своју привлачност.Због тога ће се на нашем столу све више налазити дијететско пуреће месо.Што учинити с пурама у љето и јесен је мање-више јасно.Али како да их задржимо зими, да не би изгубили стоку, хајде да разумемо.

Зими, пурама је потребна посебна нега

Припрема за зиму

Добар домаћин припрема се за зиму од почетка лета.Чињеница је да у зимском периоду ћуркама треба удобна пространа соба.У старом кокошињцу можете поставити неколико птица, али ако имате велику популацију, онда је боље за њега да направи посебну кућу за пилиће. Приликом градње, свакој птици треба додијелити најмање један квадратни простор .Љети, за угодно држање домаћих пурана, најважније је имати шетњу, а зими птице би требале бити прилично простране у кући.

Неопходно је унапријед замислити како се зими загријава просторија.Постоје два типа грејањаБирдс куће:

  • Природно гријање, када се температура у просторији одржава зими због очувања топлоте. Да би се постигао овај ефекат, власник мора да затвори све рупе, осим вентилационог отвора, и изолује зидове током изградње просторије. Међутим, са веома јаким мразом, овај метод не испуњава свој задатак, а просторија мора бити додатно загрејана.
  • Вештачко грејање за које се користе електрични апарати, гасни котлови, пећи, инфрацрвени апарати или лампе.

Ако домаћин није приступио решавању проблема грејања унапред, услови притвора можда неће бити довољно удобни и пурани ће се разболети или умрети.

Припреме пурана за зиму треба почети у топлијој сезони

Температура и удобност

Још један плус за држање пурана у нашим климатским условима је релативна отпорност на мраз. Птице могу издржати температуре до -15 ° Ц. Са овом хладноћом, ћурке би требало да буду у току најмање 1 сат. Ако су услови на улици удобнији, онда се шетња може повећати до 2-3 сата.

Место пешачења домаћих пурана треба увек бити очишћено од снега. Птице имају веома осетљиве ноге. На снегу се брзо замрзну и могу се разболети.

Ако је спољна температура пала испод -15 ° Ц, онда би се и услови у просторији требали мало промијенити. Да би се избегла влага и буђ, боље је да се температура спусти на -3 ° Ц, минимална дозвољена унутрашња температура је минус 5 ° С. Остатак времена, удобни условисадржај зими - од +1 до + 3 ° С.

Важан услов за држање куће у зимском периоду је обезбеђивање суве, топле постељине за птице.Дебели слој сламе, тресета или пиљевине мора лежати на поду куће.Како би се избјегла влага и прљавштина, слама се мијења сваких 10 дана, остатак пунила - свака 3 тједна.

Пурани су релативно отпорни на ниске температуре

Неопходна расвјета

Сваки домаћин је заинтересован за чињеницу да у зимском периоду производња јаја домаћих пурана не пада имушкарци су наставили да раде свој посао.Ови показатељи су у великој мери зависни од услова притвора, а посебно од правилног осветљења куће.

Ако се у вашој перадарници налазе прозори, онда, ако задржите само младе залихе, то можете учинити без додатног осветљења.Ако имате одрасле птице, онда су лампе неопходне чак и са прозорима.Још једна ствар када су зидови куће глуви. У овом случају, код држања младог сточног фонда, перадарница покрива око седам сати, а код држања одраслих птица - до 14 сати дневно. Ако се вријеме освјетљења не поштује, производња пурана ће се значајно смањити.

Алтернативни начин вођења

Неки фармери живине су се прилагодили да у зимском периоду садрже домаће птице у стакленику од поликарбоната.Овај метод има противнике и присталице.Противници тврде да стакленик брзо постаје влажан, а сам поликарбонат је врло хладан на хладноћи.Али присталице се не слажу са њима.Чињеница је да је у овој соби природно довољно топлодан светлости је обезбеђен и, што је важно, много простора.

Доњи део стаклене баште може бити прекривен плочама од шкриљевца или шперплочом, тако да пурани не могу поломити поликарбонат кљуновима.

Коријени и хранилице морају бити покретни тако да се могу лако инсталирати и лако раставити.Под, као у стационарној кући, мора бити прекривен дебелом постељином.А у пролеће, пре употребе стаклене баште по својој намени, она се једноставно пере водом из црева и копа.

​​

Под треба да буде покривен дебелим слојем стеље

Неки власници користе празне стакленике који нису за становање, већ за пјешачке пуране и другу живину.Ово је посебно истинито у хладном и кишном времену.

Зимско храњење

Ако у љетњим ћуркама има довољно зеленила и зрна, зими, њиховој исхрани треба приступити пажљивије.Ваши играчи троше више енергије јер стално морају да се загреју.Са почетком хладног времена за ћурке успоставити три оброка дневно.Ујутру и увече сипају зрно и мешану храну, а поподне мокру кашу или сочну храну.

Зими, кукуруз, јечам и пшеница морају преовладавати у исхрани, јер садрже много влакана и угљених хидрата.

Тешко је зими постићи велику разноликост сочног сточног фонда.У овом капацитету можете користити:

  • сецкану мркву;
  • бушотина;
  • суво биље (на пари);
  • жир и кестен;
  • гранчице четинарских стабала.

ДваОве друге опције се обично користе као адитив у влажној каши, а не као независна храна.

Цвекла може диверзификовати зимску исхрану пурана

Литтле Трицк

Код немарних домаћина, зими, ћурке често пате од паразита у перју. Да бисте избегли ову пошаст, обавезно оставите у кући контејнер испуњен пепелом и песком. За превенцију и контролу паразита, перад користи купку са песком.

Не заборавите да ћурке, као кокоши, непрестано кљуцају мали шљунак и шљунак. Одвојено од хране, ставите здробљене шкољке, креду и угљен у корито. Неопходна је за варење.

Ништа посебно тешко у зимском одржавању ћурки. Ако власник није био лијен и спреман за ниске температуре и кратке дане, тада ће његова кућа презимити у топлини и удобности, без губитка.