Правила за заливање шљива током лета Плум

Природа не брине увијек о залијевању врта на вријеме иу правој количини. У таквим случајевима, вртлари преузимају ту одговорност, али не знају сви како да то раде исправно. Требало би да разуме како се вода лети у шљиву.

Карактеристике културе

Шљива - култура која обухвата око 250 врста. Многи представници рода су позната воћка. Постоји велики број сорти, данас их има око 2000. Оне се разликују по боји, облику и укусу.

Период сазревања плода зависи од сорте и траје од почетка јула до краја октобра. Касне сорте сматрају се посебно укусним након првог мраза.

Већина стабала је мале висине, са прилично површним кореновим системом који формира обиље изданка. Током цветања је прекривено белим цветовима. Након зрења плодови добијају све врсте боја, од светло жуте до готово црне.

Све врсте које расту у баштама могу се комбиновати са једним именом - домаћа шљива. Долази из укрштања трешњева шљива и трња. У дивљем облику није пронађен.

Ландинг

Шљива захтева да бира земљиште у којем ће расти и доносити плодове. СаСадња у средњим географским ширинама треба да изабере топла, добро загрејана подручја сунца.Ако је могуће, предност треба дати јужним и југозападним падинама.Не би требало да бирате низине, где ће се акумулирати киша и растопљена вода.

Оптимално време за пристајање се започне с краја априла и траје до средине маја.Ова празнина је добра јер земља већ има времена да се загрије са пролећним сунцем, али не пресуши.

Саднице се не смију постављати преблизу, удаљеност између њих треба бити најмање 3 м.Пристволни круг треба да буде најмање 2 м.

Дубина јаме треба да буде 60 цм.Коријени посипати горњи слој земље, лагано набити.Ако остају празнине које нису испуњене земљом, корени ће се осушити.Снажне сорте фиксирају се клиновима за прве 2 године како би се формирала јака и равна стабла.

Заливање почиње на крају процеса садње.У овој фази, довољно је 3 канте.Ово ће заситити младице водом и помоћи у збијању слоја земље око дрвета.

Правила за наводњавање

За искусног вртлара у овом случају нема ништа тешко.Почетни летњи становник можда неће знати све суптилности.У зависности од старости стабла, постоје разлике у заливању.

 1. Прва година биљног живота.У овом периоду, тло је још увијек слабо забијено, а коријенски сустав није јак.Наводњавање уз помоћканте за залијевање, спринклер. Можете ставити црево у круг саднице и укључити не-јак притисак воде.
 2. У другој години након слијетања. До овог времена, биљка је ојачана и не захтева такву конзистенцију влаге, као и претходне године. Заливање је неопходно уз дуго одсуство кише. Главни индикатор је сува земља, само проверите са лопатом да проверите.
 3. Старост дрвета до 15 година. Наводњавање се врши у време зрења и летњих плодова. Јесен за припремање дрвета за зиму. После сваког времена потребно је малчирати земљиште гнојем.
 4. Дрвеће старије од 15 година не смије се заборавити хранити. Распршено око ђубрива неће донети ништа корисно за дрво. Неопходно је направити неколико удубљења у тлу око периметра и улијевати гнојиво у сваки од њих (пожељно је одабрати сложено ђубриво), након чега се врши влажење. Храњење ће трајати неколико година.

Важно је контролисати влажност земљишта у зависности од старости биљке. Смањени принос директно зависи од овог фактора. Тло би требало бити влажно, али не као мочвара. Ова врста воћног стабла има посебност - наставак раста у топлу јесен. Количина влаге у другој половини лета треба да буде ограничена.

Сезонско заливање

У пролећној сезони није потребна додатна влага. Тло се након зиме влажи с одмрзнутим снијегом. У јесен јако пада киша, али у љетњем периоду влага се одвија посебно пажљиво. Изаберите начин и одредитеколичина влаге се заснива на неколико важних фактора:

 • старост биљке;
 • сорта стабала;
 • врсту и влагу тла;
 • колико је кишило.

Препоручује се вода на почетку сваке фазе: активан раст, пупљење, формирање усева. Млада стабла засађена у пролеће ове године, у просеку, влаже сваке 2 недеље. Биљке које још нису достигле плодоносну фазу треба наводњавати у јуну и јулу. Овде треба користити следеће правило: ријетко је боље и много чешће, али недовољно.

Прво заливање се врши неколико недеља пре цветања. Препоручује се да се производи ујутру и увече. У периоду продужене суше и ноћу.

За време сувих лета треба обавити освежавајуће посипање дрвећа. Ово ће имати позитиван утицај на опште стање баште. Воћне биљке требају влажност тла и зрак. Посљедње влажење у јесен треба обавити прије првог мраза, како се коријење не би прекомјерно охладило.

Сезона цветања и плодоношења

Недовољна количина влаге ће сигурно утицати на цветање, а потом и на број плодова.Слаб прилив влаге у фази плодоношења ће касније довести до следећих плодова:
 • не сипајте сок;
 • не расту до жељене величине;
 • имају неправилан облик;
 • су се истуширали.

Обилно влажење земљишта врши се у процесу активности дрвета - цветања и формирања јајника на гранама. У фази зрењаПовећање нивоа влажности ваздуха промовише труљење корена и ширење и развој болести, посебно гљивичних.Присуство проблема открива спољашње стање годишњих изданака - они не сазревају и суше се на врху, када плодови пуцају.

Заливање током плодног узгоја

У току периода сазревања, у просеку 7 кофица за свако дрвеће је довољно за влажење тла.Већа количина влаге неће повећати принос, али ће сигурно довести до труљења воћа.Што је биљка старија, то је више воде потребно.Тло треба да се навлажи 60-100 цм дубоко.

Обилне падавине током године не служе као показатељ садржаја влаге у земљишту у којем дрво расте.Дистрибуција влаге се контролише у складу са сезоном раста.Током периода одмора потребно је зауставити влажење и ојачати га у периоду активности.

Закључци

Правилно и правовремено заливање шљиве је најважнији фактор за раст здравог и трајног стабла.У том процесу, обратите посебну пажњу на период плодоношења да се формира велика количина воћа.Важне сезонске и климатске карактеристике подручја.