Правила за узгој зеленог лука код куће Бов

Знајући како узгајати зелени лук код куће, можете уживати у сочном и мирисном зеленилу током цијеле године. Ова баштенска култура не захтева много простора, посебне услове раста и високе трошкове, тако да велики број вртлара са великим успехом расте не само лети, већ и зими.

Онион сорт

Ухватити домаћу култивацију ове културе, важно је одабрати најпогоднију сорту која ће дати велику жетву сочног и мирисног перја. Модерна селекција нуди неколико варијанти за успјешну садњу код куће.

  1. Шалот. За разлику од обичног лука, овај усјев даје двоструко већи принос зеленила. Поред тога, први избојци се појављују недељу дана раније. Приликом узгоја овог усјева на перо, важно је запамтити да прво резање перја треба обавити мјесец дана након садње, иначе нећете добити други усјев. Карактеристика Шалота је могућност поновног узгоја зеленог перја куће из старе жаруље - након сечења перја, уклања се из земље, подијељена на два дијела уздужним резом и поновно посађена.
  2. Сцхнитт. Једна од најраспрострањенијих сорти лука, која даје зеленилу недељу дана после садње. После сечења прве зелене боје за две недеље, можете добити други усев.
  3. Тиеред. Ова сорта се одликује одличним и деликатним укусом перја. Прва жетва се уклања након 25 дана од дана садње луковица.
  4. Слизун. Зеленило ове сорте је веома сочно и нежно. Сечење се врши у фази достизања перја висине 25 цм.
  5. Батун. Лук је мали, али даје храњиво и дебело перје. Пре садње се садни материјал држи на хладном месту око месец дана, а затим се сади у земљу.

Капацитет

Садња лука код куће може бити у кутији садница, пластичној посуди. Пре полагања земље у резервоар потребно је направити дренажне рупе за одлив вишка течности.

Могуће је узгојити лук у пластичној бочици од пет литара, пошто је направио бројне рупе за полагање глава.

Најједноставнија опција је у стакленој посуди: стакленка или чаша. На овај начин, за истицање лука на перо, није потребно земљиште - лук се ставља у воду.

Тло

За узгој зеленог лука код куће погодан баштенски тло са додатком песка, ситног шљунка или експандиране глине.

Пре полагања, земља се дезинфикује - залије се кипућом водом, калијум перманганатом или калцинише у пећи . На дно резервоара ставите мали слој дренаже, а затим је спремник напуњен припремљеном земљом.

Садни материјал

За узгој зеленог лука код куће, погодне су јаке, густе сијалице без знакова труљења, плијесни, огреботина и других механичких оштећења.

За садњу погодних сетова лука са благо проклијаним зеленима.У недостатку таквог садног материјала могу се садити једноставне сијалице сакупљене у башти.Да би се стимулисао зелени раст, врхови на свакој глави се режу за 1-1,5 цм.Могуће је да се биљке укрсте једна поред друге, јер је главни циљ узгој зеленила, а не корен.

У пластичној бочици

Узгој зеленила у пластичној бочици један је од најпопуларнијих начина за стварање декоративног лука на зимском прозору.За узгој сочног и мирисног зеленила потребна је пластична боца од пет литара, сетови лука или сорте репа и земља.

​​

Прво сече дно и врат, затим рупе по ободу боце промјера једнаког садном материјалу.За практичност садње и полагање слојева тла рупа се врши у редовима.Боца се ставља на палету - у било којој равној посуди.

Прво, покријте први слој земље, попуњавајући први део кругова.Затим се посади севок напоље.И тако иде до самог врха.Можете ставити лук у горњи део контејнера.

Кревет од лука је смештен на топлом прозору са јужне или југозападне стране.Прије појаве зеленила, тло треба навлажити свака два дана.Црвени лук се рјеђе залива - два пута недељно.

Да би се зеленило показало сочно, важно је спречити исушивање земље.

Вървовъд на пила

Пласточние контејнери можно использоватьса в жаганеили кутије за пренос. Могуће је посадити и сетове лука и уобичајене лукове мале величине.

Прије садње, лук се отврдњава - прво се урањају у слабу отопину калијевог перманганата пола сата, затим у хладну воду сат времена.

Пре стављања пиљевине у резервоар за слијетање, пролијте кипућу воду преко ње, а затим је осушите. Да би се повећала нутритивна вредност, пиљевина се проспе са раствором нитрата (5 г супстанце на 1 л воде).

Луковице биљака треба да буду близу једна другој, пиљене пиљевине које падају у сан. Заливање садње узгојено у пиљевини не би требало да буде више од једном недељно, јер је таква подлога прилично отпорна на влагу.

Хидропоника

Метода узгоја лука у води - у хидропоници, је прилично успјешна и мање мука него садња у тлу или у пиљевину.

Можете расти у чаши, малој тегли или широкој палети. Прије садње, лук се обрађује, затим чврсто поставља у вертикалном положају на палети или спушта у посуду с водом. Важно је да вода потпуно покрива корене.

Како се зеленило дестилише, вода у резервоару мора се сипати. После 2-3 недеље можете уживати у првој берби сочног и мирисног зеленила.

Правила о бризи

Да бисте успјешно узгајали зелени лук код куће, слиједите нека правила за његу.

  1. Да би се обезбедио стабилан температурни режим у опсегу од 18-20 ° Ц. Стога, када држите лук на луку на прозорској дасци, важно је спријечити прегријавање и исушивање тла. У подне, зеленило мора бити покривено од сунца.Да би се убрзао процес дестилације, температура се може повећати на 24 ° Ц. Али треба имати на уму да се на вишим температурама раст зеленила зауставља.
  2. Редовно заливање ће обезбедити стабилно стварање нових и сочних перја. За наводњавање морате користити топлу и дестиловану воду на собној температури.
  3. Сечење перја се врши 3 недеље након постављања сијалица. За непрекидан раст зелене масе, потребно је одсећи екстремно перје, јер ново перје расте из средине.

Да би се зелени лук засадио код куће, није потребно додатно ђубрење, јер зеленило добро расте у обичном земљишту и узимају све корисне компоненте из сијалице.

Могуће је убрзати процес узгоја перја додавањем дрвеног пепела у воду на 5 литара воде 25 г.

Узгој зеленог лука код куће зими се одвија на различите начине - све зависи од ваших преференција. Али да би се добила сочна и мирисна зеленила, важно је изабрати квалитетан материјал иу процесу клијања обезбедити адекватну негу.