Правила за узгој грожђа Транспарент

Једна од оних врста која заслужује посебну пажњу међу виноградарима из различитих региона је Транспарентна сорта грожђа. То је због свог јединственог укуса, естетски атрактивног изгледа зрелих гроздова и компаративне једноставности у оплемењивању.

Карактеристичне карактеристике

 1. Транспарентно се односи на сорте раног сазревања, период сазревања је 110-120 дана.
 2. Сортна култура се одликује средњим растом и истовременим сазревањем младих изданака.
 3. Грожђе је самоопрашивачко, тако да не захтева бројне култивације опрашивача.
 4. Принос грожђа Прозирна стабилна и висока.
 5. Сорту карактерише отпорност на температуре испод нуле (може издржати до -25 ° Ц) и типичне болести.

Прозирно грожђе има карактеристичну светло жуту боју, чини се да је истакнуто на сунцу. Гроздови плодова су велики, цилиндрични. Тежина једне копије може досећи 1,5 кг.

Кожа грожђа је танка, лако се оштети, па ова сорта није погодна за транспорт или дуготрајно складиштење. Месо плода је сочно, слатко, са израженом аромоммушкатни орашчић и жалфија.

Садња

Када се сади сортно грожђе, препоручује се да се слиједе једноставна правила која ће омогућити постројењу да се што прије прилагоди новим условима.У комбинацији са компетентном бригом за усев, повољно ће утицати на његов развој и плодност.

Плот

Место под грожђе мора да задовољи извесне захтеве:

 • да буде на довољном нивоу изнад подземних вода, земљиште које је прекомерно навлажено током дужег периода доприноси труљењу кореновог система биљкепостаје рањив на гљивичне болести;
 • локација треба да буде добро осветљена сунцем и да буде што је више могуће затворена од промаје;
 • земљиште за садњу грожђа захтијева плодно, са богатим залихама органских и минералних састојака;
 • ​​
 • Препоручује се да се место слијетања припреми унапријед, боље на јесен, али не мање од мјесец и по дана прије тренутног искрцаја.
 • ​​

Садња

Младе младице грожђа треба ставити у земљу почетком јесени или пролећа.У јесен, то је потребно учинити мјесец дана прије почетка хладног времена, тако да биљка има времена да се скраси на новом мјесту.У пролеће се препоручује да се слети у време када је прошла опасност од ноћног мраза.

Пчелице за трансплантацију могу се направити у било које вријеме, што укључује и вегетацијску сезону усјева.Брига за биљку је мање радно интензивна, а прва жетва васможе да се види већ на 2-4 године од потомка.

Избор садног материјала

Постављањем Транспарентне сорте на два начина:

 • уз помоћ садница;
 • коришћењем методе графта за здраву винову лозу одраслих.

При избору садница, посебну пажњу треба посветити њиховом квалитету: коренски систем младе биљке мора бити јак, имати здрав изглед, без икаквих знакова болести. Непосредно пре садње, можете ставити ризом садног материјала у топлом, слабом раствору калијум перманганата 15-20 минута. То ће га дезинфицирати и учинити га отпорнијим на болести.

Правила о бризи

Агротехничке методе бриге о грожђима грожђа Прозирно омогућава да се добије стабилан принос висококвалитетних плодова, омогући плодовима да плод у дугом периоду. Оне укључују:

 • наводњавање и наводњавање;
 • попуштање тла;
 • дорада;
 • орезивање и формирање грмља.

Заливање

С обзиром на то да су грожђе влажне биљке, залијевање треба да буде редовно, али умјерено. Посебно младе младице грожђа у првој години након садње требају довољну количину влаге. Даље наводњавање се може смањити и примијенити по потреби.

У посебно врућим подручјима или у врућем времену препоручује се распршивање изван постројења. То је потребно урадити ујутро или увече, када је соларна активност већ ослабила.

Лоосенинг

СистематичноОтпуштање земље око сортног грмља не само да ће пружити прилику да се задржи влага у земљишту дуже време, већ ће омогућити да кисеоник не дође до кореновог система биљке. То ће јој омогућити да се добро развије и да буде отпорнији на типичне болести.

Храњење

Сорте грожђа позитивно реагују на додатно храњење. Ово повећава количину хранљивих материја које биљка апсорбује из тла, те стога побољшава раст усјева, повећава принос и квалитет плода.

 1. Прво облачење требало би обавити у рано прољеће, почетком марта. За то користите органска ђубрива.
 2. Калиј-фосфорне супстанце се уводе по други пут током формирања јајника и сазревања плодова.
 3. Након жетве препоруча се обогаћивање тла комплексним ђубривима, што ће омогућити биљци да лако преживи хладноћу и припреми се за накнадно плодоношење.

Тримминг

Да би се побољшала измјена зрака унутар грма грожђа, као и да се олакша приступ свјетлу, треба га орезати. Састоји се од уклањања прекомерног лишћа, оштећених или неплодних изданака културе. Препоручује се да се изврши у рано прољеће или јесен.

Плодни изданци формирају 3-4 кластера. Да би се избегло преоптерећење винове лозе и сецкање плода јајника треба разриједити.

Болести и штеточине

Међу уобичајеним штеточинама грожђа посебно мјесто заузимају осе и пчеле којепокварите воће једући слатки сок.Прозирно грожђе је често нападнуто због танке коже бобица.Жетву можете сачувати ако се свака гомила стави у посебну врећицу која не пропушта инсекте.

Сваког прољећа препоручује се превентивно лијечење грмова грожђа од гљивичних и бактеријских болести.Ово се може урадити са слабим раствором калијум перманганата или водоник пероксида (1 кашика на 1 л воде).

За најмање знаке болести биљака, погледајте биолошке и хемијске препарате одговарајућег типа.