Правила за узгој грожђа Лоуисе Свенсон у хладним регијама

Сваке године узгајивачи стварају нове сорте грожђа које се могу узгајати иу најнеприкладнијим регијама за ову културу која воли топлину. Упечатљив пример такве хибридне сорте је грожђе Лоуисе Свенсон, које може добро расти и производити обилне усеве у хладним климатским условима.

Како се појавила сорта

Разноврсност Лоуисеа су створили амерички научници, а 2001. је званично регистрована. Група природњака током стварања културе била је вођена циљем да се донесе грожђе, које би карактерисало максимални ниво отпорности на мраз и отпорност на болести. Укуси и потрошачки квалитети су потиснути у позадину.

Као резултат њиховог рада, прешла су два типа грожђа: домаћи Европљанин, који се одликује високим укусом и дивљим америчким, који је изузетно отпоран на хладне и неповољне услове раста.

Сорта Лоуисе Свенсон именована је од стране свог творца у част његове супруге и након кратког времена почела се масовно узгајати у многим регионима, не само у Америци, већ иу Европи.

Сортне карактеристике

Вариети ЛоуисеСвенсон је касна сорта грожђа. У поређењу са другим сортним културама, пупање се јавља касно, што штити младе избојке од могућих пролећних мраза. Плодови се померају до краја септембра. Трајање зрења бобица је 120-135 дана.

Жбун грожђа карактерише умерен раст, кластери су средње величине, густи, цилиндрични. Јагоде су мале, заобљене, зеленкасто-беле боје, са беличастим воском. Окус воћа је просечан, са благим киселим укусом, без страног укуса.

Предности

Међу главним позитивним особинама грожђа Лоуисе су:
 • Свенсонова сорта расте и развија се добро у хладним регијама, одликује се високом отпорношћу на мраз и може издржати температуре до -40 ° Ц без оштећења самог себе;
 • сорта хибрида има повећану отпорност на болести и штеточине које су уобичајене међу сличним културама;
 • бобичасто воће није склоно пролијевању и може дуго бити на лози;
 • принос висококвалитетног грожђа је релативно висок, карактерише га стабилност и квалитет.

Недостаци

Негативна својства сортних усева су:

 • Грожђе Лоуисе спада у техничке сорте због ниског укуса воћа. Користи се за производњу столног вина;
 • сорта је осетљива на суво тло, па би требало залијевати ову биљкуредовно вежбање.

Правила за слетање

 1. Препоручује се да се биљка посади у пролеће или јесен. Узгој бобичастог воћа се може вршити током вегетације.
 2. Сортна култура није створена за узгој у индустријским размјерима, чешће се виногради Луиса налазе на приватном посједу вртлара.
 3. Мора постојати најмање 1 м размака између биљака.
 4. Место испод биљке треба да буде добро освијетљено сунцем и мора бити заштићено од пропуха.
 5. Свенсон грожђе воли плодно тло обогаћено храњивим тварима. Присуство велике количине азота у земљишту може довести до смрти биљке.
 6. Приликом постављања саднице у рупу, то треба урадити тако да је базални врат 10-15 цм изнад површине тла.
 7. Пуњење јаме, биљка је обилно заливена и везана за оближњу утврђену подршку.

Брига за грожђе

Грожђе се разликује по непретенциозности и незахтјевној њези. Усклађеност са основним агротехничким правилима ће пружити могућност за добијање конзистентно високих приноса воћа.

Заливање

Култура сорте је захтјевна за редовну влажност тла, посебно у подручјима гдје превладава сухо вријеме. Заливање треба да се врши редовно, како се земља суши. Боље је то радити у вечерњим сатима, након заласка сунца.

У посебно сушним климатским зонама, препоручује се да се произведе екстерно наводњавање винове лозе.

Бусх цлеанинг

\ т

Да би грожђе расло и расло до пуног потенцијала, биљка би требало периодично чистити. Уклоните дебелу лозу и вишак листова. Ове радње омогућавају биљци да добију довољну количину сунчеве светлости и топлоте, што утиче на принос и квалитет воћа.

Заштита од болести

Сорта грожђа Свенсон не захтева додатно ђубрење, али додавање хранљивих материја у земљиште има позитиван утицај на развој и раст биљке, количину и квалитет плодова.

Пре зимског периода, грожђе се може оплодити органском материјом - исцрпљеним хумусом. Он такође изолује коренски систем културе. У пролеће, земљиште се може обогатити калијевим фосфатним ђубривима.

С обзиром на чињеницу да сорта грожђа Лоуисе има високу отпорност на болести, није потребно проводити посебне третмане. Као профилактичке сврхе, спољашњи део културе може да се третира са 1% раствором плавог витриола.

Зимовање

Упркос чињеници да је ова сорта грожђа способна да издржи релативно ниске температуре, младим садницама у првим годинама живота препоручује се загревање пре зиме. Материјал за малч може бити хумус, слама или суво лишће.

Сорта грожђа Лоуисе Свенсон успешно комбинује релативно висок квалитет плода и отпорност биљака на неповољне услове раста. То омогућавада узгајају ову културу љубави према топлоти у хладним регионима са оштрим зимама.