Правила за узгој дуње у јесен Куинце

Култивација украсних воћних усева у летњој колиби доноси много задовољства.Правилно изведена садња дуње у јесен допринеће развоју и плодности дрвета.

Пресађивање дуње у јесенском периоду

За пресађивање дуње у јесен, биће потребна прелиминарна припрема одрасле биљке, која почиње у љето.Већ формирана и сазрела стабла дуња или грмља не би требало да се поново пресађују.Култура формира млади раст, који треба да расте, листови листова постају јаки и зрели, тек након тога можете почети са трансплантацијом.

Припрема за јесенску трансплантацију почиње средином јула.Да бисте то урадили, ископајте дуњу одабрану за трансплантацију.Копање се врши како би се открио базални врат, а пречник ископане земље кома треба одсећи од ризома, али без узимања биљке са земље.Након што је потребно направити канту воде и направити мали хумак земље.

Дрво ће наставити да расте до септембра, када ће бити пресађено.У преосталом летњем периоду, ризом ће дати пораст не на странама, већ у центру, што ће олакшати његово копање.Премјештање дуње произведено по једноставном принципу.

 1. Очистите врх преко ризома.
 2. Напуните дуњу водом да бисте боље и сигурно одвојили кому тла.
 3. Култура копања треба да буде на предвиђеној контури.
 4. Копање треба обавити пажљиво, без јаког притиска на лопату, у супротном постоји опасност од оштећења ризома. Сваким продирањем врха лопате у тло потребно је мало попустити биљку тако да се коријени брзо ослободе из тла.
 5. Припремите материјал унапред за померање дрвета, за то је погодна обична торба или пластична кеса. Требат ће вам чврсто уже или врпца за везање јута на биљку.

Ископана биљка, заједно с групом земље, ставља се у припремљени материјал за кретање и везање, чинећи га тако да се коријени и земљани грумен не оштете при ношењу. Ако врх дуње утјече на кретање, такођер је везан.

Да би се посадила ископана дуња у јесен, треба правилно припремити јаму за садњу. Рупа је ископана љети, мјесец дана прије садње земље је ароматизирана са 10 кг хумуса, додано је и 300 г суперфосфата. Постављањем биљке у рупу, потребно је пажљиво попунити тло до врха и мало ованити. После заливања 2-3 канте воде.

Аутумн Куинце Плантинг

Дуња је засађено у јесенском периоду, његова предност је што није потребно држати се док пупољци не набрекну, као у прољеће. Најважније је да изаберете право време за садњу тако да се култура узгаја и пре него што се земља замрзне, па се садња обавља до средине октобра. Ако то морате урадити у новембру, водите рачуна да сачувате ризомеЗакачите кружницу дебелог слоја пиљевине.

Садњу треба обавити на прописно одабраном подручју:

 • тло треба бити на неутралном пХ;
 • добро осветљено место;
 • појава подземних вода је око 1,5 м;
 • Можете да посадите дуњу иза куће на јужној страни или на падини.

Прије садње дуње, треба одабрати младицу.Материјал испод подлоге пажљиво се прегледава на лом, оштећење, осип од пелена.Сва места која садрже повреде су залечена или исечена, након што су прекривена вртним травњаком.Обично бирају двогодишње биљке.

Можете да посадите дуњу у јесенском периоду у складу са одговарајућом шемом:

 1. Ископајте рупу у складу са величином ризома или земљане кугле садног материјала.Дубина јаме би требало да буде нешто дубља од најдужег процеса корена на садници, а ширина је 2 пута већа од пречника ризома.
 2. Тло на дну отвора за слетање мора бити олабављено, зидови пробијени вилама.
 3. Тресет се сипа у дно јаме малим слојем.
 4. Горњи плодни слој земље помијешајте са ђубривом у облику компоста у количини кашике и 300 г суперфосфата и прекријте га другим слојем.
 5. Да би се млада биљка подвезла, у дно јаме улази клин који треба да се уздигне 1,5 м изнад рупе.
 6. Пажљиво убризгајте садницу у рупу, узимањем или пуњењем земље, распоредите ризом преко јаме.
 7. ​​
 8. Растворити земљу до врха рупе, мало протрести садницу да би земља била равномерно распоређена по волумену.
 9. Набијте земљу. На удаљености од око 50 цм од дебла, формирајте насип земље и сипајте садницу водом.
 10. Садница је везана за клин на висини од 40-50 цм како се кора не би оштетила.

Нега у јесенском периоду

Неопходно је водити рачуна о дрвећу у јесен како би се биљка припремила за предстојећу зиму. Пажљиво је очистити подручје: сакупљање отпалог лишћа, уклањање сухе траве, чишћење смећа. Поступак се проводи како би се избјегло стварање гљивичних инфекција, зимовање штетних инсеката и њихових ларви.

Да би се избегло смрзавање кореновог система, кружница дебла се ископава пиљевином или тресетом, а канта воде се уводи. Млада стабла и младице за зимски период прекривена су тканином или врећама како би се избјегло смрзавање плодних грана.

Санитарно обрезивање се врши на јесен. Уклоните све оштећене, сухе изданке. Изрежите све густе гране круне, обично су танке и дугачке.

Брига у јесен састоји се од заштите коре дрвета од утицаја мраза и насељавања штеточина за зиму. Средином октобра стабљика треба да се попије, 10 л воде, 3 кг вапна, 500 г бакар сулфата, 100 г ПВА љепила се користи за рјешење, тако да се боља веза с кором биљке догађа.

Да би се заштитила од инвазије глодаваца, користити фину ограду или омотати дебло слојем кровног материјала. Да би се избегло гмизање у коре инсеката и ларви, успоставити трап за хватање.

Јесенско одијевање врши се с циљем обнављања тла, које је током прољећа тешко исцрпљенои летњи период. Гнојива фосфора и калијума су одлична, али треба избегавати садржај азота. Суперфосфат од 0,1 кг по 1 ск. м парцела, калијум 0,05 кг.

Закључак

Садња дуње је једноставна, ако пратите слијед акција и слиједите правила. Јесења садња, направљена у времену, омогуцице да се у наредној години види млади раст.