Правила за узгој Аирсхире крава Краве

Млеко и млечни производи увек су били међу најтраженијим у сваком тренутку. Избор будуће медицинске сестре је увијек ствар одговорности. У мљекарском смјеру, раса крава Аирсхире се сматра једним од неоспорних лидера.

Поријекло пасмине

Пасмина крава Аирсхире потиче из шкотских земаља планине Аир. Клима је сурова, врло хладна, висока влажност. Због тога је стока постала веома дуготрајна, здрава и добро толерисана аклиматизација.

Да би добили нову врсту, Шкоти су прибјегавали узгоју, повезујући локалне бикове и краве, које су имале холандске, тиватске и Алдернијске коријене. Њихови преци живјели су у подручју канала. Аирсхире пасмина је прошла дуг пут пре него што је постала толико поштована и добила име познато широм света.

Повлачење прве краве Ашхира догодило се крајем 18. века, али званично признање дошло је тек у другој половини 19. века. Будући да се могу прилагодити различитим климама, пасмина је постала уобичајена у Британији, Шведској, Русији и Финској, те у Америци. У врућим земљама, раса Аирсхире је много рјеђа.

Највећа количина ове стоке налази се у сњежној Финској, њихов животни вијек у овој земљи може достићи 20 година. У стадима заузимају водеће позицијеколичина.Од крава старијих од 10 година већ можете добити до 800 литара млека.Млијечна маст остаје одлична - више од 4%.

Те краве су доведене у Русију из Финске, углавном се налазе у Карелији, регион Краснодар, Белгородској области.Велики дио посла је учињен од стране сточара за побољшање карактеристика ових крава укрштањем с локалним пасминама.Због тога се повећао принос млека.

Карактеристике

Ове животиње су мале, само 1,2 м. У просјеку теже 460-480 кг.Изградња краве Аирсхире, као и друге млијечне пасмине, има пропорционалну структуру:

 • равно;
 • јака копита;
 • ноге су кратке;
 • зглобови су флексибилни;
 • вуна кратка;
 • дубок прсни кош;
 • кратки торзо;
 • глава је мала и уска;
 • светлосни рогови;
 • Боја је светла и приметна.

Одличне карактеристике јуница Аирсхире лако објашњавају њихову успјешну оплодњу већ у 14. мјесецу живота.У стаду различитих раса, они се истичу и лако их је уочити.Све због боје - на свијетло бијелој позадини снажно означене смеђе мрље.Постоје краве црвене боје са мрљама бистре беле нијансе.

Малолетници

Телад Ајрсхир су рођени снажни, лако се рађају без потешкоћа.Развијају се брзо, добијају на тежини за један дан на 800 г. Девојчице се рађају са тежином од 30 кг, а дечаци - до 40 кг.Годину дана касније, ове бројке се повећавају на 250-300 кг.

Бикови се истичу масивном главом, фронталним деломдобро развијен. Врат је нераван, а цјелина се састоји од набора. Грудни кош је веома дубок, а декомпресија је масивна. Бикови могу достићи тежину од 1 тоне или више.

Предности и слабости

Током година, пољопривредници и узгајивачи говеда су развили стабилно мишљење о тим представницима стоке. Идентификовали су предности и недостатке пасмине. Они стално раде на овом другом и покушавају да их елиминишу. Има много више предности и позитивних повратних информација о њима, што само чини популарну пасмину.

Позитивни квалитети:

 • се лако прилагођава хладним климама и временским условима;
 • телад се рађају здрава и јака, брзо добијају на тежини;
 • добро узимати различиту храну;
 • имају добро здравље;
 • већ у доби од 2 године дају прво потомство;
 • чак и након 15 година, дају добар принос;
 • животиње се могу користити за узгој нових пасмина;
 • непретенциозан по садржају и економичан.

Постоји неколико негативних страна. Они нису веома значајни у поређењу са заслугама, али вреди их споменути.

 1. Животиње имају тежак темперамент: агресивне су.
 2. Врло стидљиво, због чега их многи фармери одбијају.
 3. Проблематично је држати Аирсхире у штали, врло су активни, не воле да стоје на једном мјесту.
 4. Они захтевају пашу на отвореном простору, морају ходати.
 5. Млеко се даје, иако је стабилно, али понекад недовољно - 4-5 тона по лактацији, не бележи податке о приносу млека.
 6. Ако живите у јужним крајевима, морат ћете се одрећи тартана, осјећати се лоше у врућини, навикнути на хладне временске увјете.

Ако имате целу фарму, требаће вам много труда да одржите ову расу, али њене предности преклапају недостатке.

Вредност расе

Женке брзо и активно сазревају, тако да су оплођене након годину и по дана. Прво теле се појављује када је крава већ стара 2 године. Постоји још једна карактеристика по којој су ове животиње посебно цењене - њихово виме: еластично је и лијепо, у облику налик посуди правилног облика. Брадавице (мужња) су пропорционално широке, цилиндричног или коничног облика.

Крава може производити око 7 хиљада литара млека годишње. Квалитет производа је на највишем нивоу. Чак је и бољи од признатог свјетског лидера млијека - производа пасмине Холштајн.

Цијењен због изванредних резултата.

 1. Просечан садржај протеина је 3,5%.
 2. Дебеле куглице се могу видети у млеку, садржај масти је веома висок - 4,3%.
Телад, чак иу зрелим годинама (15-17 година), дају пуно млека и нису далеко иза млађих крава. Аирсхир млеко се често користи у производњи хране за бебе.

Ова пасмина се не може похвалити само кравама. Бикови постају велики у величини, а принос на клање је око 50%. Бикови се користе не само за осјемењивање женки и за производњу месакобасице, али и за укрштање са већ постојећим расама. Продуктивност млека услед овог мешања се повећава, а садржај масти у производима расте са корисним квалитетима.

Тартани показују одличну продуктивност када се држе у штали или доведу на пашу. Ако се особа одлучи озбиљно узгајати ове животиње, потребно је водити рачуна не само о квалитетној штали, већ ио редовној испаши животиња. Апсолутно се не плаше хладне климе, али у соби не би требало бити озбиљних скица.

Иако су непретенциозни у исхрани, не могу без додатних адитива (минерала и витамина). Пажљиво пратите њихову исхрану, додајте јој нове производе: бундеве, кромпир, нарибану креду. Ово ће помоћи да се направи боље млеко. Зими, обавезно додајте минералне додатке.

Важан период у њиховом животу су први пролећни месеци, потребно је постепено преносити краве на пашу након стаје, јер зеленило може бити проблем са пробавом.